Dacă este reales, Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care să combată corupția endemică, susținut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câștigat un vot parlamentar de încredere în această lună, scrie Euronews. Liberalul Klaus Iohannis ar fi condus în mare parte în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, consolidând ancorarea pro-europeană a României, potrivit Le Figaro. Victoria lui Iohannis ar putea consolida șansa Partidului Liberal de a forma un guvern de coaliție și de a restabili încrederea investitorilor după câțiva ani de instabilitate politică și fiscală, scrie New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

EURONEWS:Iohannis, care s-a angajat să reînvie eforturile anticorupţie într-una dintre cele mai corupte națiuni ale Europei, se va confrunta cu Dăncilă în turul al doilea al cursei prezidențiale, pe 24 noiembrie.Președintele României nominalizează premierul, care are puteri executive, după ce a organizat consultări cu partidele politice. Președintele poate, de asemenea, să opteze împotriva legilor adoptate de Parlament, contestându-le la Curtea Constituțională sau trimiţându-le înapoi pentru a fi reexaminate.

România este monitorizată de Bruxelles pentru progresele privind reforma sistemului judiciar, din 2007. Dar o succesiune de guverne PSD a încercat în ultimii ani să inverseze unele reguli anticorupție, alăturându-se altor state ex-comuniste din Uniunea Europeană în a atrage critici asupra statului de drept. În luna mai, Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie. În luna octombrie, Comisia Europeană a raportat că regresele în reformele judiciare și în lupta împotriva corupției au persistat. Iohannis, care a câștigat primul său mandat ca președinte în 2014, a respins o revizuire contestată a sistemului judiciar și încercarea de limitare a independenței magistraților. De asemenea, el a condus un referendum național în care o majoritate covârșitoare a românilor a declarat că vrea ca guvernul să nu poată modifica legislația prin ordonanţe de urgenţă şi a susţinut o interdicţie a acordării de amnistie şi graţiere pentru infracțiuni legate de corupţie.

Dacă este reales, Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care spun că sunt angajați să combată corupția endemică, susținut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câștigat un vot parlamentar de încredere în această lună. Observatorii au declarat că o victorie pentru Iohannis ar putea spori șansa Partidului Liberal de a forma un guvern de coaliție după alegerile generale care vor avea loc în 2020 și de a restabili încrederea investitorilor, erodată de câțiva ani de instabilitate politică și de largheţe fiscală. Țara are 18,2 milioane de alegători eligibili. Urnele s-au deschis duminică dimineața la ora 06:00 (05:00 CET) și s-au închis la ora locală 20:00 (ora 19.00 CET).

Reuters: Președintele României, Klaus Iohannis, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale și este probabil să se confrunte cu liderul social-democrat al opoziției și fostul premier Viorica Dăncilă în runda a doua din 24 noiembrie. Un exit poll realizat de IRES a arătat că Iohannis a obținut 38,7% din voturi, urmat de Dăncilă cu 22%. Șeful Uniunii Salvați România, Dan Barna, a obținut 16,1%. Un alt sondaj realizat de Curs-Avangarde l-a clasat pe Iohannis pe primul loc cu 39% și pe Dăncilă cu 22,5%. Datele Biroului electoral, care urmează să dezvăluie rezultatele oficiale parțiale începând de luni dimineață, au arătat o participare robustă de 48%, cu o prezență de 660.000 de votanți în diaspora, care nu a fost luată în considerare de sondajele la ieșirea de la urne.

Le Figaro: Liberalul Klaus Iohannis a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică consolidând ancorarea pro-europeană a României și ar trebui să se confrunte în runda a doua a fostului premier social-democrat Viorica Dancila, potrivit celor două sondaje efectuate la ieșirea din urne.

New York Times: Președintele centrist al României, Klaus Iohannis, care a obținut laude în Occident pentru poziția sa anti-corupție, a câștigat duminică primul tur de scrutin prezidențial și se va confrunta cu Viorica Dancila în turul doi. Victoria lui Iohannis ar putea consolida șansa Partidului Liberal de a forma un guvern de coaliție și de a restabili încrederea investitorilor după câțiva ani de instabilitate politică și fiscală.

Romania-Insider.În ultimele articole scrie de presa străină după aflarea exit poll-urilor, majoritatea jurnaliștilor scriu despre votul masiv din Diaspora, care încă nu a fost luat în calcul. Cu toate acestea, cele 660.000 de voturi din Diaspora sunt insuficiente pentru a-l plasa pe candidatul USR, Dan Barna, pe locul secund. „Mai mult de 8.68 de milioane de oameni au votat în România în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. Numărul se traduce prin procentul de 47,66% din numărul total de persoane cu drept de vot. Astfel, diferența de 6 procente dintre Viorica Dăncilă și Dan Barna este de 520.000 de voturi, o diferență greu de recuperat din votul din Diaspora. De acolo, revin 660.000 de voturi care se vor împărți, cel mai probabil între Barna și Iohannis”.

Euronews: Președintele României, Iohannis, câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale după o prezență la vot de aproape 50%. Jurnaliștii de la Euronews scriu că actualul președinte o va înfrunta în turul doi pe candidata Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă și vorbește despre creșterea importantă a voturilor din Diaspora în comparație cu ultimele alegeri prezintidențiale. „Votul din Diaspora a crescut de la 161.262 de voturi în anul 2014 la peste 660.000 în 2019. Alegătorii au putut vota în străinătate în 835 de secții de vot din întreaga lume”.

Radio Europa Liberă:Exit poll-urile IRES și Curs-Avangarde arată că Iohannis are 39% din voturi. Apoi, Viorica Dăncilă urmează cu 22 de procente. Despre Dan Barna, jurnaliștii scriu că „vine pe o distantă a treia poziție, cu un procent între 16.1 și 17% din voturi. Cu toate acestea, exit poll-urile nu au luat în consdierare votul record de aproape 700.000 de votanți din afara țării.”