​Hopa Mitică, Hopa Vasilica, Hopa Minciunica. Politicianul pesedist e un Hopa Mitică. Îl prinzi cu minciuna și cade? Se ridică. Mai toarnă una. Apoi alta, ca Vasilica Viorica. Până l-ai prins, e votat. E-n funcție? Pune-i sare pe coadă. Minte pân' la loc comanda. Colegii o numeau Rodica. Azi e Veorica. Sau, pentru prieteni, Vasilica. Dar oare cine e doamna Dăncilă cu adevărat? Admit: "cu adevărat” e un termen foarte riscant, când vine vorba de șefa PSD. Către finalul maratonului ei de conferințe de pus bărbi românilor, zise "de presă”, femeia fără barbă și-a continuat cu toate pânzele sus operațiunea de a promite marea cu sarea. Ca Zdreanță în rochie Fendi, se jură că nu fură și că, pentru nimic în lume, n-ar trage în piept electoratul, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Primarii nu s-au zgârcit la decoraţiuni de Crăciun. Oraşul care şi-a luat şi “brad de rezervă”. Primăriile din ţară se grăbesc să inaugureze târgurile de Crăciun, în speranţa că vor atrage mai mulţi turişti, iar comercianţi vor creşte profiturile. Primăria din Sibiu a dat startul la jumătatea lunii noiembrie în ciuda temperaturilor de primăvară. Iar administraţia din Arad lansează spectacolul de lumini vineri seară. Edilii n-au fost deloc strânşi la pungă. Din buget au fost scoase sute de mii de lei pentru brazi, lumini şi amenajarea târgurilor de Crăciun. Primăria din Târgu Jiu a cheltuit 150.000 de lei pentru împodobirea oraşului. Pe 1 decembrie vor fi aprinse luminiţele aşezate într-un brad natural, mai apreciat de localnici. Cel artificial, cumpărat cu 100.000 de euro acum câţiva ani, rămâne într-un depozit, potrivit Știrile Pro Tv.ro.

Doi experți toxicologi explică pentru Libertatea modul în care otrava folosită la Timișoara distruge organismul: „Rata de mortalitate este de peste 90% în toată lumea” Fosfura de aluminiu, substanța folosită de firma Bistim Dera SRL în deratizarea din blocul de pe Strada Miorița nr.8 din Timișoara este un pesticid extrem de toxic cu o rată de mortalitate de peste 90%. Florica Nicolescu e profesor universitar la Catedra de Toxicologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Toxicologia mai este numită și știința otrăvurilor. Nicolescu spune că morțile provocate de această substanță erau comune la țară. Oamenii puneau pastiluțele în beciuri sau în locuri unde țineau cerealele, locuri care sunt de obicei umede și neaerisite, relatează Libertatea.

Fenomenul „copii care nasc copii“. O mamă de 15 ani spune că nu ştia nimic despre metodele contraceptive. Numărul mamelor minore de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi este într-o continuă creştere de câţiva ani, sărăcia şi lipsa educaţiei sexuale în şcoli fiind principalele cauze ale acestui fenomen. Avădănei Ana-Maria, mamă a unei fetiţe, spune că nu a discutat niciodată cu nimeni despre metodele contraceptive. Radiografia fenomenului „copii care au copii” arată îngrijorător la nivelul întregii ţări. Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii născuţi de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatăl tot adolescent (cu vârsta sub 20 ani), iar din totalul de 17.307 de copii născuţi de mame care au între 15 şi 19 ani, doar 2. 120 au tatăl sub 20 de ani, mulţi dintre copii având taţi cu vârsta de peste 65 de ani, notează Adevărul.

În România anilor 90, în secția de vot se mânca slănină cu ceapă de pe buletine. Toată presa urla că o să fie fraudate alegerile și nu s-a întâmplat nimic. La 45 de ani am fost șefă de comisie la alegerile prezidențiale din 1996. Eram de 5 ani profesoară la școala generală numărul 100 din București și, ca majoritatea celor pe care îi cunoșteam, colegi, prieteni și apropiați, voiam ca următorul președinte al României să fie Emil Constantinescu. Am acceptat ușor propunerea de a fi șefă de comisie la secția de votare de lângă casă. Primul tur de scrutin a avut loc duminică, 3 noiembrie 1996. Cu o zi înainte, sâmbătă, am fos chemați la școală, unde era și secția de votare, pentru a ni se face instructajul cu ce avem de făcut a doua zi. Câte ștampile, câte buletine de vot, să le numărăm, ca să fim siguri că numărul lor era egal cu acela al cetățenilor înregistrați în zona de votare, arată Vice.ro.

GÂNDUL l-a localizat pe celebrul politician dat în urmărire internaţională! Unde se ascunde PSD-istul fugar. Oficial, numele lui se află pe lista românilor daţi în urmărire internaţională. Încă din luna martie, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost declarat „dispărut” după ce Înalta Curte de Justiţie l-a condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru corupţie. De atunci, pare să fi intrat în pământ. Reporterii GÂNDUL au aflat că Poliţia Română a anunţat deja autorităţile de la Chişinău cu privire la faptul că Rizea se ascunde pe teritoriul Republicii Moldova. Răspunsul a fost că urmăritul deţine dublă cetăţenie română şi moldovenească, iar legislaţia de dincolo de Prut prevede că un cetăţean moldovean nu poate fi extrădat altui stat.

Puterea Președintelui. România merge duminică la vot pentru a-l alege a opta oară pe președinte, la 30 de ani de la căderea comunismului. Marea dezbatere politică a ultimilor ani a fost despre cine este mai puternic - Președintele sau Premierul? Președintele sau Parlamentul? Deși a rămas neschimbat articolul 94 din Constituție, care îi dă dreptul să numească diferite persoane în funcție, s-au schimbat doar legi. Așa s-a ajuns ca: șeful ANCOM (autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor), printr-o modificare a legii de funcționare, să nu mai fie numit de șeful statului, ci de Parlament, se supune premierului când acesta revocă un ministru, este obligat să numească un ministru interimar, potrivit Europa Liberă.

PSD a cumpărat fotografia cu Iohannis, după ce echipa lui Dăncilă a furat-o de la Inquam. Viorica Dăncilă a folosit, în ultima postare de pe Facebook, o fotografie de la agenția Inquam Photos, fără să plătească licența, potrivit agenției. După ce agenția a făcut public „furtul”, PSD a anunțat că a plătit licența fotografiei. PSD a precizat, într-un comunicat de presă, că a achiziționat fotografia folosită de Viorica Dăncilă în postarea de pe Facebook în care îl ataca din nou pe Klaus Iohannis, vorbind despre o „eroare”. Inquam Photos a confirmat anunțul PSD, reiterând că agenția nu permite folosirea imaginilor achiziționate pentru postări sponsorizate ori pliante, notează Newsweek.ro.