Rusia: Agent străin poate fi curând oricine. Cine lucrează în Rusia în mass-media neagreate de stat are motive de îngrijorare. Printr-o modificare de lege, Rusia îi ia în vizor şi pe jurnalişti şi bloggeri. Ei riscă pedepse penale. Rusia îşi înăspreşte legislaţia de funcţionare a mass-media. Până acum, companii de presă şi ong-uri neagreate de Kremlin, finanţate din străinătate, puteau fi calificate drept "agenţi străini". După o modificare a legii mass-media şi informaţiilor, inclusiv persoane fizice, mai ales ziarişti, ar putea fi declarate "agenţi străini". DW explică cele mai importante aspecte ale acestei reforme, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a reușit Ungaria să-i convingă pe tineri să se căsătorească. Guvernul de la Budapesta a introdus în acest an o nouă schemă pentru a sprijini căsătoriile şi naşterile prin împrumuturi subvenţionate, iar programul a contribuit deja la înmulţirea exponenţială a nunţilor, dar este încă prea devreme de spus dacă va contribui şi la creşterea numărului de bebeluşi. Premierul naţionalist Viktor Orban a făcut o prioritate din a convinge cât mai mulţi cetăţeni ungari să se căsătorească şi să aibă copii, pentru a opri declinul demografic. El a introdus o serie de avantaje fiscale şi alte programe pentru a sprijini familiile, potrivit Digi24.

Un tânăr a obținut în instanță recalcularea mediei din liceu. S-a reprezentat singur, a adunat un metru de dovezi și și-a făcut dreptate: „Elevi, cereți-vă drepturile!” Ionuț Andrei Cocîrlău este în anul trei la Facultatea de Drept din Sibiu și de când era elev s-a luptat singur în instanță cu liceul din Drăgănești-Olt. Pentru că și-a cerut drepturile, i s-a scăzut nota la purtare și a fost mutat disciplinar. Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv: trebuie să i se recalculeze mediile cu nota 10 la purtare, să primească 20.000 de lei daune morale și școala să fie anchetată de Ministerul Educației pentru modul în care a gestionat cazul. Coșmarul pentru Andrei a început când era în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ din Drăgăneşti-Olt și mai mulți colegi i-au spart contul de Facebook și au început să trimită mesaje și înjurături altor colegi, notează Libertatea.

Secretele sordide pe care le ascund interlopii din Brăila care au răpit de pe stradă şi au violat o fată de 10 ani. Cei doi violatori care au răpit de pe stradă o fată de 10 ani, au bătut-o şi abandonat-o în stradă, au 20, respectiv 30 de ani. Ambii au legături cu lumea interlopă. Indivizii au fost prinşi la doar câteva ore după ce medicii au constatat violul. Violul comis de doi indivizi din Brăila (care au legături dovedite cu lumea interlopă) asupra unei copile în vârstă de numai 10 ani a pus pe jar autorităţile şi opinia publică, mai ales că există indicii că infracţiunea sexuală este parte a unei activităţi infracţionale mult mai extinse. Fetiţa, care în momentul în care a fost răpită se juca la mai puţin de o sută de metri de casă, le-a povestit anchetatorilor că a ţipat după ajutor, însă, deşi se aflau mai mulţi oameni în apropiere, nimeni nu a schiţat vreun gest, arată Adevărul.ro.

Primăria pregătește deja o licitație pentru a cumpăra autobuze fără șofer. Primăria a contractat servicii de consultanță de 135.000 de lei de la Unversitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a pregăti o licitație de achiziție de autobuze autonome în Cluj. UTCN urmează să ajute Primăria la elaborarea caietului de sarcini al procedurii care se va lansa cel mai probabil în 2020, ca un acord cadru. Serviciile UTCN au fost contractate la începutul lunii noiembrie și includ inclusiv obligația de a stabili criterii de evaluare tehnică a ofertelor pentru acest tip de mijloace de transport în comun, se arată în articolul Actual de Cluj.

Am fost în ziua votului la Jilava, să văd cum arată viitorul României pentru cei de după gratii. Dacă Dragnea n-a votat, colegii lui au făcut-o. Pun pariu că nu știai că în închisori se votează. Dar deținuții au și ei acest drept și chiar și-l exercită. Am vrut să văd cum se desfășoară un tur de scrutin după gratii și să înțeleg cu ce gânduri votează condamnații României, așa că mi-am petrecut turul doi al alegerilor prezidențiale la Jilava. O închisoare aflată la o aruncătură de băț de București și locul în care, la alegerile parlamentare, deținuții au votat PSD, în timp ce localnicii comunei au ales PNL, relatează Vice.ro.

Groapa în care au căzut două mașini nu este nici acum semnalizată corect. Neregulile găsite. Adesea prost semnalizate, lucrările de reparații de pe șosele sunt adevărate capcane ale morții. După ultimul incident grav produs în capitală, specialiştii spun că şanţul în care au căzut două maşini şi un şofer a fost rănit, nu era corect semnalizat. Şi nici la această oră nu este. Voluntarii de la „Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere”, spun că regulile şi aşa vechi, de 20 de ani şi incomplete, nu sunt respectate. La aproape 48 de ore de la incidentul în care un bărbat a căzut cu maşina într-o groapă în plină stradă şi a ajuns la spital, reporterii Știrilor ProTV s-au întors la faţa locului. Pe lumină, lucurile sunt foarte clare pentru reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere, care au studiat îndelung problema semnalizării lucrărilor din trafic.