​Liberalii spun „adio” alegerii primarilor în două tururi. Guvernul Orban e presat de partenerii din Parlament să ia o decizie cât mai rapidă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În schimb, aleşii PNL au transmis că nu vor schimbarea legii electorale, pentru că vor securizarea mandatului lor. Echipa condusă de Ludovic Orban este pusă în aceste zile să dea un răspuns cât mai rapid pe mai multe proiecte politice de interes, printre acestea fiind şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi, potrivit Adevărul

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Elena Bălțătescu are 9 ani și de 7 “defilează” în fiecare an în uniformă: “Vreau să fiu și eu ca tata!” În urmă cu șapte ani, o mogâldeață de 2 ani defila în uniformă, împreună cu soldații români la parada de 1 Decembrie. Fotografia cu fetița în fruntea soldaților români a emoționat publicul în 2012. Am găsit-o astăzi pe Elena Bălțătescu în uniformă nouă, la fel de emoționată în Ziua Națională, alături de părinți, la Arcul de Triumf. Tatăl ei a fost în două misiuni în Afganistan și e mândru că fiica vrea să îl urmeze în carieră, relatează Libertatea.

La câteva zile de la inaugurarea MagicHOME Fundeni, Melania Medeleanu anunță MagicROOFS: Construim case de la zero pentru familiile copiilor cu afecțiuni oncologice. Ideea MagicROOFS a venit în timpul caravanelor în care voluntarii MagiCAMP vizitează familiile copiilor cu afecțiuni oncologice și le aduc diferite lucruri de care au nevoie - haine, pamperși, detergenți ori alimente. În timpul acestor caravane, voluntarii au întâlnit realități greu de imaginat și infinit mai greu de trăit, notează Republica.

Ziua Unirii: Pentru a tempera bucuria, alcoolul a fost interzis. Tudor Roșu, șeful Secției Istorie de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, detaliază, într-un interviu de ce pentru România prima conflagrație mondială a reprezentat un război de reîntregire națională. S-a cântat și s-a jucat mult, a fost o atmosferă caldă, în ciuda frigului de afară, de mare sărbătoare. Pentru a preîntâmpina excesele de „bucurie“, în ziua respectivă a fost interzisă comercializarea băuturilor alcoolice, scrie Newsweek.ro

Cum era să fii diplomat occidental în România lui Ceaușescu? Amintirile ambasadorului Marii Britanii, Andrew Noble. Ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, a cunoscut România în ultimul deceniu al epocii Ceaușescu. Deși era protejat de imunitatea diplomatică și folosea servicii de aprovizionare speciale, a experimentat cel puțin câteva dintre restricțiile impuse românilor. Cea mai gravă dintre ele a fost îngrădirea libertății de exprimare, conform Digi24.

România politică după Revoluție: 30 de ani de neputință, incompetență și corupție. Intrarea în UE și NATO. Sfârșitul anilor ’80. Aproape toți românii fac parte din Partidul Comunist. Toata politica este dictată de familia Ceaușescu, iar deciziile sunt votatate în unanimite în Marea Adunare Națională. Nimeni nu îndrăznește să se opună. Se mimează democrația și la fiecare patru ani sunt organizate alegeri, dar de fiecare dată într-un procent aproape absolut, Nicolae Ceușescu este reales, relatează Știrile Protv.

Neamprostia de 1 Decembrie parchează la Arcul de Triumf. Cronica unui cetățean vinovat de nepatriotism. Mase de oameni se înghesuie să vadă brava armată română. Armata care a tras în noi în zilele Revoluției din Decembrie 1989. Nu și-a cerut niciun oficial iertare, nici după 30 de ani. De jandarmerie, ce să mai zic, e proaspătă povestea, dar poporul uită repede. Tot românul se mândrește, are armată, iar armata e dotată, cu multe motoare diesel, pe care le ține deschise printre copiii care se bucură de circul ieftin (metaforic doar, circul e de fapt foarte scump), notează Republica.

1 Decembrie dincolo de festivități. La masă cu prieteni noi. O inițiativă specială face ca peste 250 de timișoreni să se întâlnească la prânz sau la cină pentru prima dată. Cincizeci de familii au intrat în acest proiect acceptând să primească la masă, acasă la ei, câțiva oaspeți necunoscuți. Ideea a fost a lui Dominic Fritz, candidatul desemnat de USR Timiș pentru primărie, iar numeroși voluntari au lucrat să pună cap la cap nume, adrese, liste. La ce ajută un astfel de proiect? La resuscitarea sentimentului de comunitate, conform Radio Europa Liberă.