​Revoluția Română văzută de la Chișinău. După 30 de ani de la Revoluția din Decembrie suntem într-o realitate diferită de cea pe care ne-am imaginat că se va instaura după o jumătate de secol de totalitarism roșu, constată Vitalie Ciobanu. „Ceaușescu a fugit! România e liberă!” Ne-am îmbrățișat atunci de-a valma, râdeam, nu ne venea să credem. Știam despre baia de sânge de la Timișoara din emisiunile Europei Libere și așteptam în tensiune deznodământul: ce va fi cu România?... relatează Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a funcţionat nestingherit un bordel în spatele Poliţiei Ploieşti. Vecinii au sesizat autorităţile, deranjaţi de numărul mare de bărbaţi, „chiar şi câte zece pe zi“. Un bordel improvizat într-o casă aflată din imediata apropiere a sediului Poliţiei MunicipiuluI Ploieşti a funcţionat nestingherit luni întregi în vara anului 2018. Proxeneţii şi prostituatele au avut o perioadă telefoanele ascultate, iar discuţiile dintre ei au dovedit că martorii aveau dreptate. În casa de lângă Poliţie era bordel. Ancheta a scos la iveală alţi cinci bărbaţi din Bucureşti, Prahova şi Giurgiu care câştigau bani greu din exploatarea fetelor, scrie Adevărul.

Copilul care a văzut, pe geamul de la baie, cum i-a fost ucis tatăl, în Revoluția de la Timișoara: „Am coborât plângând: tăticul meu, tăticul meu!” Adrian Jugănaru avea 13 ani în decembrie 1989. A trăit pe viu evenimentele din Timișoara care au dus la răsturnarea regimului comunist și a asistat neputincios la uciderea tatălui său. Declarația lui de martor, o compunere școlărească, a fost probă în dosarul de la Parchetul Militar, notează Libertatea.

„Era mai bine înainte…” Școala de pe vremea comuniștilor era o formă organizată de îndobitocire. În ultima perioadă am fost bombardați cu știri despre analfabetismul funcțional. Definiții, cauze, procente, măsuri, acuzații, amintiri din copilărie. În esență, vorbim despre lipsă de gândire. Mai pe șleau, de proști în masă. S-au repezit unii să preamărească școala comunistă crezând că în felul ăsta vor rezolva problema, veșnica întoarcere la nimic, potrivit Republica.

Dosarul mitei la PSD Arad: “Cum să legi un om pentru o șpagă de 700 de euro?” ″Lăsăți-i să petreacă sărbătorile acasă, lângă copii!″⁣ Asta le-au cerut marți judecătorilor Înaltei Curți, avocații inculpaților anchetați în dosarul mită la PSD Arad. La rândul lor, procurorii DNA au încercat din nou să convingă instanța supremă că cei bănuiți că strângeau șpăgi de la transportatori, ar trebui arestați preventiv. O decizie finală va fi luată, abia miercuri, notează Știrile Protv.ro

Cruzimea Elenei Ceauşescu faţă de românii răzvrătiţi în Decembrie 1989. „Să fi tras la picioare şi cei care cădeau să fi fost băgaţi la beci“. „Trebuia să trageţi un foc de avertisment şi dacă nu încetau trebuia să trageţi în ei. În primul rând trebuia să trageţi la picioare“, a spus furios Ceauşescu, care şi-a exprimat regretul că n-a chemat muncitorii să-i înarmeze şi ar fi rezolvat problema. Nicolae Ceauşescu a fost susţinut de Elena Ceauşescu, care i-a certat şi ea pe comandanţi: „Să fi tras în ei, să fi tras la picioare şi cei care cădeau să fi fost băgaţi la beci, ca să nu mai poată ieşi niciodată de acolo“, relatează Adevărul.

Cum stă Clujul la repararea fațadelor din centru. În 3 ani, Primăria a reușit să mobilizeze proprietarii a 535 de clădiri din zona centrală și semicentrală care și-au reparat imobilele, inclusiv le-au dat o nouă „față”, după aplicarea programului de supraimpozitare (creștere de 6 ori a impozitului pentru proprietarii de clădiri neîngrijite). 88 de clădiri sunt în lucru. „E foarte mult, enorm”, contabilizează oficialii Primăriei, conform Actual de Cluj.

MoldovaGaz spune că are trei soluții în cazul unei crize a gazelor. Preşedintele companiei, Vadim Ceban, a afirmat că gazele ruseşti care vor veni prin Turcia, Bulgaria, România ar costa mai scump decât cele care traversează Ucraina. Președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz, Vadim Ceban, susține că o eventuală criză a gazelor este puțin probabil să afecteze Republica Moldova. Și asta pentru că în cazul în care Naftogaz (Ucraina) și Gazprom (Federația Rusă) nu ajung la un compromis în privința noului contract de tranzit, până la 1 ianuarie, gazul va fi livrat Republicii Moldova în regim revers, prin ruta transbalcanică, potrivit Radio Europa Liberă.

Cum am petrecut Revoluția din '89 ca student la Politehnică. Revoluția pentru mine a început cu transmisiile de la Timișoara ale postului de radio Europa liberă, pe 16-17-18 decembrie 1989. „Trageți, nenorociților!” sau „ticăloșilor” se repeta în buclă, obsedant, chestie care mi-a indus o senzație de neputință, ideea chinuitoare că ar trebui să fac și eu ceva, dar nu fac, scrie Vice.