Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Potrivit unor surse politice, Raluca Turcan face parte din categoria celor care susţin modificarea legislaţiei electorale prin orice metodă posibilă, pentru că pe această temă părerile sunt împărţite în PNL. Baza partidului, adică primarii, nu ar vrea modificarea legislaţiei. „Orban nu s-a poziţionat clar pe tema în interior. Dar Orban e om de partid, aşa că nu cred că ar forţa schimbarea legislaţiei şi să-şi supere primarii fără să ştie sigur că şi ei vor lucrul acesta”, au declarat surse politice din partid, scrie Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Un primar şi-a crescut salariul la 13.500 lei pentru că are „vară şi patru benzi până la Constanţa”: „Nici n-am ajuns la cât trebuia”. Dacă Guvernul nu ne mai dă, ne luăm singuri - aceasta pare să fie deviza celor din Primăria Murfatlar. După ce premierul Ludovic Orban a anunțat că va îngheța salariile demnitarilor, pentru ca acestea să nu mai crească odată cu majorarea salariului minim brut, primarul orașului a adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care îşi măreşte salariul, cel al viceprimarului, dar şi pentru ceilalţi angajaţi din instituţie. Edilul şi-a făcut practic singur un cadou de Crăciun - 1.000 de lei în plus pe lună la salariu, mai exact, de la 12.480 de lei, la 13.500 de lei potrivit Digi24.

Comentariu DW: Impeachment - Trump a meritat-o. Să se continue tot așa nu se mai putea. Decizia democraților de a declanșa procedura de destituire a președintelui pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului a fost corectă. Procedura de impeachment va polariza și mai puternic politica și opinia publică din SUA. Probabil că lupta dintre cele două tabere va deveni și mai dură. Atmosfera va deveni mai toxică, tonul și mai ridicat. La final, Donald Trump va fi foarte probabil exonerat în Senatul controlat de republicani. El va folosi apoi tentativa de impeachment ca muniție în campania electorală prezidențială, pentru a-și mobiliza baza de alegători și a-și ridiculiza rivalii politici, scrie Alexandra von Nahmen în Deutsche Welle.

Coloneii lui Chirica, «degradați» peste noapte: salariu sau pensie? Guvernul PNL are în plan interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Pentru două instituţii – Poliţia Locală şi Muzeul Municipal – acest lucru ar putea însemna înlocuirea conducerilor actuale. Ambii şefi de la Poliţia Locală, Liviu Zanfirescu şi Georgel Grumeza, sunt pensionari, iar Aurica Ichim a devenit şefă la Muzeul Municipal după ce a ieşit anul acesta la pensie. Doar Ichim pare hotărâtă să mai rămână o perioadă la conducerea instituţiei. Dar, acestea nu sunt singurele exemple. La Poliţia Locală sunt alte trei cazuri de poliţişti care trebuie să aleagă între pensie şi salariu, iar, la Primărie, doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului sunt, de asemenea, vizaţi de măsură: Vasile Tiron, director, şi Constantin Simirad, consilier personal, scrie Ziarul de Iași.

Andrei Pleșu: Cum am ajuns (iar) ministru – Memorialistică. După experiența de la Ministerul Culturii, eram decis să nu mai particip la nici o formulă guvernamentală. Doi ani de „administrație“ mi se păreau suficienți. Avem încă proiecte personale, pe care nu voiam să le sacrific. Decizia mea s-a fisurat totuși în momentul în care Petre Roman, după scandalul cu „lista lui Severin“, mi-a propus să preiau portofoliul rămas liber prin plecarea „împricinatului“, pe atunci ministru de Externe. Am avut slăbiciunea să accept. De ce? Cred că dintr-un amestec de vanitate, curiozitate și politețe retrospectivă, scrie Andrei Pleșu în Dilema Veche.

Locul din București unde șoferii riscă o amendă de 870 de lei. Șoferul care circulă pe banda rezervată autobuzelor, marcată ca atare, pe bulevardul Iuliu Maniu, din Capitală, riscă o amendă de cel puțin 870 de lei. Măsura a intrat în vigoare de joi, 19 decembrie 2019. În lunile următoare, banda unică pentru autobuze și troleibuze, va fi extinsă în toate zonele care permit separarea mijloacelor de transport în comun de mașinile particulare, potrivit digi24.ro.

Percepțiile unui sociolog despre 1989 și anii scurși de atunci. Nu am intrat în comunism egali și nu am ieșit egali. Ceea ce comunismul a reușit a fost să nulifice sentimentul de comunitate și, prin dominarea mass-media, să ascundă existența diferențelor. O imensă Românie rurală era ascunsă păturii intelectuale din urban. Cartierele segregau clase sociale. Mobilitatea geografică era în genere redusă. Culturi și subculturi întregi conviețuiau în întuneric, fără să fie conștiente unele de altele, scrie Barbu Mateescu în Dilema Veche.