O nevinovată arsă şi vinovaţii care au ucis-o. Când ne urăm în aceste zile La mulţi ani, e bine să nu uităm de o nevinovată arsă din incompetenţă. De cei care n-au avut ani, pentru că alţii n-au făcut destul să-i aibă, tăcând în faţa ucigaşilor. Ori devenind complici. O avalanşă de informaţii s-a abătut cu furie asupra românilor în urma uciderii unei paciente arse de vie într-o sală de operaţie bucureşteană, sub ”oblăduirea” chirurgului M. Beuran. S-a aflat relativ rapid că, la spitalul Floreasca, pacienta ar fi fost dezinfectată, înaintea intervenţiei chirurgicale, cu o substanţă conţinând cantităţi mari de alcool. Care, extrem de inflamabil fiind, e la mintea cocoşului că nu se foloseşte niciodată în conjuncţie cu un bisturiu electric. Or, pare clar încă înaintea finalizării oricăror anchete, că echipa doctorului Beuran a comis elementara eroare. Femeia a luat foc şi a murit. Iar probabilul responsabil principal nu se mulţumeşte să-şi nege vina. Neagă şi responsabilităţile celorlalţi, potrivit DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a ajuns Romania oaia alba a Uniunii Europene, in cel mai toxic an al regimului PSD. Cu o Rezolutie prin care erau condamnate incalcarile democratice de la Bucuresti si interventii puternice ale institutiilor europene, ori de cate ori oamenii regimului Dragnea mai faceau o incercare de trecere a institutiilor statului in registrul PSD, Romania a devenit, paradoxal, oaia alba a unei Uniuni Europene vulnerabilizate de compromisuri, negocieri si trolii rusi .La finalul lui 2018, institutiile europene investeau din ce in ce mai putina incredere in Romania, aflata la cel de-al treilea prim-ministru manevrat de Liviu Dragnea, un lider politic mai degraba mediocru, care, odata iesit din hainele de vataf si urcat pe scaunul boierului, si-a construit singurul regim de putere in care impostura lui ar fi devenit regula, notează Ziare.com.

Operatoarea 112 care a înjurat o femeie romă din Zalău și-a dat demisia și nu a mai putut fi sancționată de STS. Femeia a demisionat în timpul cercetării disciplinare, înainte ca membrii comisiei de disciplină să o sancționeze, conform unor surse din STS. Libertatea a publicat în septembrie înregistrarea apelului la 112 al tinerei de 25 de ani bătută în autogara din Zalău de către un șofer de microbuz pe 25 aprilie, anul acesta. Cazul a fost extrem de mediatizat, după ce unul dintre călătorii din microbuz a filmat incidentul și l-a postat pe internet. Florica Moldovan, femeia bătută, a sunat 112, dar nu a primit ajutor din partea autorităților. Ba mai mult, victima a fost jignită și înjurată. Operatoarea le-a numit “ciori” pe victimă și pe martora ei și i-a spus femeii bătute să încheie cu “țigănia asta” și a terminat discuția cu “Trăzni-v-ar! Du-te dreacu!”

„Oricum murea”. „În primul rând, să nu faci rău”. Este principiul sacrosanct care li se insuflă viitorilor doctori, încă din prima zi în care pătrund pe porțile Facultății de Medicină. Este un jurământ hipocratic pe care medicii îl fac cu ei înșiși, cu pacienții lor și cu profesia pe care o îmbrățișează. Ca medic, încerci să faci bine și îți pui toate cunoștințele și tot talentul în slujba vieții. Uneori îți iese, alteori nu. Poate mai mult decât în alte profesii, în meseria asta ai nevoie de noroc, iar unii medici nu se feresc să numească norocul ajutor divin. Important e să nu faci rău. O mașină poate fi trimisă la casat și reasamblată într-un ciclu nesfârșit de mașinării, o pădure poate fi tăiată și plantată din nou, acest text poate fi aruncat în recycle bin ca și când n-ar fi existat, însă la hotarul dintre viață și moarte nu există drum de întoarcere, arată Republica.

Aglomeraţie pe aeroporturi, înainte de Revelion. Pasageri cu cozonac în bagaje. Luni, 30 decembrie, a fost una dintre cele mai aglomerate zile pe aeroporturile din România. Pe de o parte, împărțiți între familia rămasă aici și ţară de adopţie, românii care lucrează în străinătate au fost nevoiţi să plece. I-au prins din urmă cei care îşi vor petrece anul nou la soare sau la ski departe de larma de acasă. Vizita acasă de Sărbători s-a încheiat pentru mulţi cu lacrimi în ochi. De cealaltă parte, au fost tot lacrimi provocate însă de bucuria revederii. O vorbă spune că unui călător îi stă bine cu drumul.. fie că se întoarce acasă, pleacă în vacanța de Revelion, ori înapoi la muncă în străinătate. Iar asta se vede și în numărul decolărilor din penultima zi a acestui an: nu mai puțin de 157, relatează Știrile Pro Tv.

Ce leafă avea Gelu Voican Voiculescu ca director al Institutului Revoluţiei, desfiinţat de Guvernul Orban. Guvernul Orban a desfiinţat Institutul Revoluţiei Române (IRRD), condus de tandemul Ion Iliescu (preşedinte) - Gelu Voican Voiculescu (director). Gelu Voican Voiculescu a preluat prin forţă şefia IRRD în martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, aşa cum cere legea. În primăvara anului trecut, „Adevărul” publica în exclusivitate stenograme dintr-o şedinţă a Institutului Revoluţiei, în care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi Emilian Cutean, toţi apropiaţi de Ion Iliescu, încercau să-l şantajeze pe Claudiu Iordache, directorul IRRD la acea vreme, spunându-i că, dacă demisionează, vor opri o anchetă împotriva sa. Gelu Voican Voiculescu conduce IRRD din martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, în pofida legii. Leafa fostul director era de 7.359 de lei.

Iaşul academic intră în campanie electorală: cinci rânduri de alegeri. Noul an vine din start cu alegeri la toate universităţile de stat din Iaşi. Există deja candidaţi asumaţi pentru funcţia de rector la aproape toate aceste instituţii academice. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă o analiză completă, universitate cu universitate. Cum arată startul la fiecare? Cine are emoţii mari şi cine poate sta mai liniştit? Care este situaţia la „Cuza“, unde Tudorel Toader are parte de contestatari vehemenţi? Universităţile de stat din Iaşi vor începe noul an calendaristic cu frământarea alegerilor pentru structurile de conducere în ciclul electoral 2020-2024. Conform Legii Educaţiei Naţionale, cei mai importanţi paşi sunt alegerea directorilor de departament, a membrilor Consiliilor Facultăţilor, apoi a membrilor Senatului, iar în final a rectorului. Acesta îşi desemnează prorectorii, apoi organizează concurs pentru funcţia de decan, unde va alege dintre cel puţin 2 candidaţi propuşi de fiecare facultate în parte, potrivit Ziarul de Iași.