De ce au nevoie românii ca să deprindă democraţia? De 20 de ani, afirma, eronat, Silviu Brucan. De 60, zice, mai puţin generos, Peter Gross. Ar ajuta, cred, mult, o presă curată, memoria, educaţia, justiţia, precum şi o linişte, care să-ntrerupă trepidaţia perpetuă. Sângele vărsat de securişti în revoluţie încă mai păta caldarâmul bulevardelor, străzile şi trotuarele timişorene, sibiene şi bucureşte când Silviu Brucan estima că românii ar mai avea nevoie de”douăzeci de ani” ca să deprindă democraţia. Ar fi fost un veac mai aproape de adevăr? Într-un interviu acordat recent Europei Libere, jurnalistul american de origine timişoreană, Peter Gross, crede că da, potrivit Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Hotnews

Înscenarea lui Venus! Cum s-a regizat în 2019 cea mai importantă descoperire paleolitică din istoria României: „Am făcut aicea un scenariu, că am găsit-o”. Pe 18 decembrie 2019, presa din România și comunitatea științifică au primit imagini care arătau cum echipa de arheologi a profesorului Marin Cârciumaru a scos la iveală „o statuie paleolitică, veche de 17.000 de ani”. Ei au ascuns însă ceea ce aveau să recunoască abia ieri, pe 1 ianuarie 2020, după ce au fost confruntați cu probele culese de Libertatea. Toată povestea lui Venus a început cu însuși profesorul Cârciumaru suspectând o contrafacere, pentru că niciun arheolog de-al lui nu era prezent atunci când doi pasionați, un elev și un inginer silvic, au săpat și au descoperit statuia! Dar arheologii au pretins că au fost și ei acolo, dezvăluie Libertatea.

Cercetătorii au descoperit un metal extraterestru în interiorul unui meteorit căzut pe Pământ. Descoperire impresionantă făcută de cercetători, în interiorul unui meteorit căzut pe Pământ în anul 1951. Păstrat la Muzeul Victoria din Australia, meteoritul Wedderburn a fost recent studiat de cercetători care au descoperit un mineral metalifer care nu a mai fost văzut până acum în natură. „Edscottite” este numele mineralul bogat în fier şi carbon care se formează în timpul unui proces de topire. Cercetătorii din California au examinat o placă a meteoritului şi au fost surprinşi să găsească în interiorul său mineralul. Modul în care s-a format nu este încă clar, potrivit Adevărul.

Românul care şi-a scos cărţile pe uliţă să le dea copiilor şansa de a citi. Teleormăneanul Relu Voicu citea, acum câţiva ani, despre proiectul unor englezi care reuşiseră să transforme cabine telefonice în mini-biblioteci. Acum un an, el a luat iniţiativa inedită de a-şi scoate cărţile din bibliotecă şi de a le duce pe uliţa satului Scrioaştea, pentru copii. De atunci şi până acum, proiectul „Cu cărţile pe uliţă” s-a transformat într-un proiect de centru cultural, dotat cu bibiliotecă şi săli de clasă, unde au loc meditaţii cu copiii care îşi doresc să înveţe suplimentar. Momentul-cheie în evoluţia proiectului, însă, l-a constituit acela în care o editură importantă a decis să se implice, ajutându-l pe Relu să mute cărţile de pe uliţă într-o veritabilă bibliotecă, relatează Descoperă.ro.

10 moduri în care statul român și-a ucis cetățenii în ultimii 30 de ani. Finalul lui 2019 n-a însemnat doar scrisori de Facebook cu rezumate de an, recunoștință și speranță pentru deja celebrul 2020. A lăsat în urmă o nouă moarte comisă de sistem. Femeia de 66 de ani care s-a dus la Spitalul Floreasca pentru o operație de cancer pancreatic și n-a mai plecat de acolo. A fost cuprinsă de flăcări chiar în timpul operației și a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului. „Protocoalele n-au fost respectate”, Spitalul Floreasca și-a pierdut acreditarea, medicii se apără, ancheta e în desfășurare. Un alt caz în care statul român și-a omorât cetățenii prin neglijență, scrie VICE.

Povestea savantului care construiește o mașină a timpului, pentru a călători în trecut ca să-și revadă tatăl. Se spune că trecutul nu e decât o țară străină pe care nu o poți vizita. Motivele nu țin însă de costuri, documente de călătorie, cereri de viză respinse ori probleme legate de check-in. Marea problemă pentru care nu putem ajunge „acolo” ține, pur și simplu, de legile fizicii. Un savant american susține că acest lucru se poate rezolva și e decis să construiască o mașină a timpului. Astrofizicianul Ron Mallett și-a dedicat cea mai mare parte a vieții sale ideii călătoriei în timp. Acum, la vârsta de 74 de ani, susține că a descoperit ecuațiile și principiile pe baza cărora va putea construi prima mașină a timpului, potrivit Digi24.

Pesta porcină a fost confirmată în două gospodării din județul Iași. Prefectul Marian Grigoraș a făcut anunțul pe Facebook: „Conform documentației primite de la ANSVSA, s-a confirmat oficial prezența pestei porcine africane (PPA), la porci domestici, în două gospodării (...). Instituțiile responsabile au întreprins deja măsurile de primă urgență în focare și vor pune în aplicare toate acțiunile stabilite, respectiv măsurile și restricțiile impuse de Manualul Operațional PPA. De asemenea, medicii veterinari vor efectua un recensământ al porcinelor din acele zone și a stării lor de sănătate. Pesta porcină africană nu se transmite la om, singurii afectați fiind porcii domestici şi cei mistreţi.”, informează Ziar de Iași.