Mulahii, militarii şi lupta Iranului pentru valută. Garda Revoluţionară, căreia i-a aparţinut şi generalul Soleimani, ucis recent de americani, reprezintă o adevărată forţă economică în Iran. E posibil să devină şi mai influentă odată cu slăbirea economiei iraniene. Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice sau Garda Revoluţionară, numită şi Pasdaran, este de fapt o organizaţie paramilitară, care, împreună cu armata regulată permanentă (Artesh) formează forţele militare ale Iranului. Parlamentul iranian tocmai a suplimentat considerabil bugetul alocat Gărzii. Statele Unite califică Garda Revoluţionară drept "organizaţie teroristă". Şi din acest motiv, preşedintele SUA, Donald Trump, a subliniat că eliminarea generalului Quasem Soleimani, comandantul unităţii de elită a Gărzii Revoluţionare, a fost în fond un act de autoapărare, conform DW. ​

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce spun experții despre izbucnirea unui război global și un posibil atac asupra României. Din Europa până în Asia, din Golful Persic până în Rusia, toți conducătorii lumii cer Iranului și Statelor Unite să oprească atacurile, înainte să fie prea târziu. Cel mai negru scenariu presupune o spirală a violențelor, care ar putea culmina cu un război global. Analiștii militari nu cred că se va ajunge, totuși, până aici. Câtă vreme, însă, Iranul a amenințat fățiș America și pe aliații ei, nimeni poate sta liniștit. România are, totuși, în aceste zile tulburi, un dublu avantaj. Scutul Anti-Rachetă de la Deveselu a fost creat pentru exact acest tip de amenințare. În plus, ca membrii NATO, ni se aplică și nouă Articolul Cinci: un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, arată Știrile Pro Tv.

Huliți, dar folosiți de toate partidele: Cum pot fi sanctionati traseistii din Parlament? Constitutia actuala nu permite sanctionarea parlamentarilor traseisti si ingreuneaza foarte mult declansarea alegerilor anticipate, prin urmare migrarea senatorilor si deputatilor de la stanga la dreapta si invers sau de la un partid la adversarul lui politic nu este o intamplare, ci doar "consecinta naturala a unui sistem politic care nu are reglajele necesare", spune prof. dr. Ioan Stanomir. Comentariul este facut in contextul in care mai multi parlamentari traseisti au sarit din barca lui Victor Ponta si au fost primiti luni cu bratele deschise in PNL, partidul de guvernamant care pe vremea cand era in Opozitie critica dur traseismul si sustinea ca isi inchide portile in fata migratorilor dinspre stanga sau de la ALDE, conform Ziare.com.

România – moarte ieftină. Eliminarea generalului Soleimani este ceea ce se cheamă o joint venture, o afacere Trump-Khamenei din care ambele părți au de câștigat. Soleimani putea fi omorât și cu un an în urmă, și cu doi, și cu trei. S-a petrecut acum pentru că așa a vrut Trump. Marele om nu s-a consultat nici cu NATO, nici cu Congresul american în luarea acestei decizii. Au contat doar interesele lui electorale personale: să distrugă până la capăt construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran și să contracareze în imagine procesul suspendării sale de către Congres pentru mârșăvia comisă în Ucraina împotriva contracandidatului Joseph Biden, notează Republica.

Tăierea pădurilor României, subiectul unui articol în „The Guardian“. Pădurar amenințat de hoții de lemne: „Mi-au spus că-mi vor arde casa şi-mi vor ucide familia“. „În cătunul Deia, amplasat pe dealurile împădurite din judeţul Suceava din nordul României, Ilie Bucşă şi fratele său Dumitru au devenit paria în comunitatea lor. Recent, cei doi au fost atacaţi, iar Ilie a rămas cu răni pe tot corpul. Vechii lor prieteni îi evită pentru că, şi ei, la rândul lor, sunt ameninţaţi că rămân fără locuri de muncă dacă intervin în conflict. Într-o noapte, cineva chiar a turnat antigel în iazul fraţilor, omorând jumătate din peşte. Păcatul lor? Au depus metodic plângeri cu privire la exploatarea ilegală în zonă”, aşa începe articolul publicat pe 8 ianuarie de prestigiosul cotidian „The Guardian“, conform Libertatea.

Primăria lui Firea a trimis spitalelor un regulament prin care îi poate da afară pe angajații care reclamă abuzurile sau corupția. Cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei au primit, începând de luni, noul regulament intern. De aproape 12 ani, în București, un număr de 19 spitale, unele foarte mari, precum Colentina (1.500 de angajați) sau Obregia (2.000 de angajați), funcționează în subordinea Primăriei Capitalei. Ele au avut, în general, bani mai mulți decât cele rămase în subordinea Ministerului Sănătății, dar au și înregistrat unele cazuri epice de corupție, precum Malaxa – Secureanu sau investițiile supraevaluate de la Gomoiu. De fiecare dată, informațiile care au dus la deschiderea dosarelor DNA au ajuns inițial la presă, furnizate de oameni din spitale sau chiar din ASSMB, instituția primăriei care se ocupă de cele 19 spitale bucureștene. Conform noului regulament al ASSMB, comunicat recent spitalelor, ceea ce au făcut oamenii din cazul Malaxa în anul 2016 i-ar putea costa azi locul de muncă, notează Tolo.ro.

Orașul premierelor. Primăria a pus în funcțiune mașinăria eco de curățat desenele graffiti de pe clădirile din Cluj. Angajații Primăriei au curățat demonstrativ în fața primarului Emil Boc pereții unor clădiri din centrul Clujului pe care au fost realizate diverse desene de tip graffiti cu noul utilaj eco cumpărat recent de municipalitate. Primăria vrea să scape de inscripțiile de pe clădirile publice și a cumpărat o instalație cu aproape 250.000 de lei. Aceasta funcționează pe bază de apă sau abur sub presiune și face adevărate minuni. „Este un aparat modern, unic, cred, în România, care curăță grafitti, marcaje și indicatoare de circulație sau pete de ulei de pe borduri și trotuare. Vom curăța toate aceste desene și alte mizerii. Este un mijloc nepoluant, nu folosește nici un fel de substanțe chimice”, a spus primarul Emil Boc, potrivit Actual de Cluj.

Ludovic Orban: Nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern din Republica Moldova. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, marți seara, la Bruxelles, că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, după căderea Guvernului Maia Sandu, reprezintă „o involuție” și a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” această situație. „Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști. Premierul Orban a explicat că, după moțiunea de cenzură depusă împotriva Maiei Sandu, a fost format un guvern al socialiștilor - PSRM - fără „singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru”. La întâlnirea cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni, prim-ministrul român a cerut ca situația din Republica Moldova să fie privită „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență”, relatează România Libera.