Rănile trecutului față cu clientelismul politic. Instituțiile de forță ale societății civile de odinioară sînt mai politizate și mai pătimașe decît partidele politice. Interviu cu istoricul Marius Oprea, fost director în cadrul IICCMER, realizat de George Arun. În România comunistă și postdecembristă, instituțiile statului au fost și sînt asimilate personajelor care le conduc. Infrastructura ministerelor ori a instituțiilor publice e fundamentată pe clientelism, nepotism, ciocoism și, înainte de toate, pe pleiada securistă care rezistă oricărei puteri politice. Despre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) am realizat un interviu cu fostul, pînă zilele trecute, director în cadrul instituției, istoricul Marius Oprea, poate cel mai avizat să prezinte o radiografie a acestui stabiliment al memoriei crimelor comunismului, relatează DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mica Unire la preţ mare: din 280.000 de euro, Primăria Sectorului 5 putea împărţi icre negre şi şampanie. A dat tot fasole, cârnaţi şi play-back. Edilul Daniel Florea a păstrat tradiţia predecesorului, Marian Vanghelie, în materie de festivităţi cu fasole şi cârnaţi. Contribuţia personală a noului primar de la Sectorul 5 la aceste evenimente o reprezintă condimentele. Şi anume piperul din nota de plată pentru petrecerea de Ziua Unirii: peste un sfert de milion de euro. În Parcul Sebastian din Sectorul 5, Ziua Unirii a început la prânz şi era programat să ţină până seara, la 21.00. Parcul a fost decorat cu baloţi de paie, vase de ceramică, linguri de lemn şi uniforme de soldaţi. Au fost aduşi şi patru cai albi, închiriaţi de la o firmă privată şi legaţi de un copac din marginea parcului, notează Libertatea.

Drama cuplurilor nevoite să meargă în străinătate pentru a face copii, din cauza unei legi care îi sperie pe medici. Un reportaj cutremurător, despre copii români concepuţi în străinătate. Iar Digi24 a obţinut mărturiile unor mame. Sunt câteva mii de femei care merg în fiecare an în alte ţări europene pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate, pentru că medicilor români le e teamă să facă procedurile aici. În opinia lor, legea este neclară şi ar putea fi, cu uşurinţă, acuzaţi de trafic cu celule umane. În Parlament zace de 9 ani un proiect de modificare a legislaţiei, deşi oficialii din sănătate recunosc problema şi dau de înţeles că e nevoie de măsuri urgente. Anul trecut, în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani, iar infertilitatea afectează tot mai multe cupluri.

Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean. Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au repezit să se îmbrățișeze și să tragă un chef scăzut cu apă din Milcov. Însă istoria neliricoidă, bazată pe documente, spune altceva. Prima Unire, căci e stupid să i se spună Mica Unire, nu a fost o mișcare de mase. Promotorii ei erau boieri și burghezi liberali, proeuropeni, care au desfășurat o propagandă intensă, bine susținută financiar, pentru ideea de România în capitalele occidentale, arată Republica.

Cum s-a văzut celebrarea Unirii Principatelor de la Iaşi. Preşedintele Klaus Iohannis, soţia sa Carmen, premierul ţării Ludovic Orban, ambasadorul SUA, membri ai Executivului, diverşi politicieni locali au fost prezenţi vineri la Iaşi cu ocazia zilei de 24 ianuarie. “Ziarul de Iaşi” a urmărit evenimentele desfăşurate de-a lungul zilei până la plecarea oficialilor şi vă prezintă pe larg şirul celor întâmplate aici. La plecare preşedintele a spus câteva cuvinte şi a răspuns la o serie de întrebări. Prima s-a referit la huiduielile care s-au auzit în timpul discursului său. “Aşa cum am comentat de fiecare dată sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie care se manifestă şi în aşa o zi aşa frumoasă cum este nu ne-am supărat absolut deloc. Fiecare român are dreptul la opinia lui şi cred că în ansamblu şi aici la Iaşi lucrurile merg din ce în ce mai bine.”

Culmea urbanismului de la Cluj: se vând case făcute pe Valea Fânațelor fără autorizație de construire. O casă în stil mediteranean de pe strada Valea Fânațelor se vinde pe un site cu 250.000 de euro. E făcută din materiale trainice, cu firmă serioasă, însă singura sa hibă este că…s-a edificat fără autorizație de construire. Casa este însă pentru „pretențioși”, mai arată anunțul. Nu este singura casă de acest gen. Când s-a făcut noul PUG al Clujului, aprobat în 2012, șeful de proiect vorbea despre 200-300 de astfel de imobile în zona Odobești-Valea Fânațelor. Chiar fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, era unul dintre cei care își începuse casa fără autorizație pe Valea Fânațelor în 2014, informează Actual de Cluj.

Scandal la Rutieră: „N-aveţi bani de maşină? Mergeţi cu RATB-ul!”/ Poliţiştii acuză că vin cu bani de service de acasă/ Autospecialele poliţiei nu au CASCO/ Echipajele, „plantate” în intersecţii să dea bine la imagine/ Deplasările la 112, greoaie şi fără tehnică. Poliţiştii de la Brigada Rutieră au răbufnit şi şi-au expus nemulţumirile la ultima şedinţă de instructaj, la care au participat şeful Poliţiei Capitalei, Nicolae Berechet şi adjunctul său, Aurelian Ciocârlan. Şeful sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat în exclusivitate pentru Gândul.info că cei doi au încheiat brusc şedinţa şi au replicat că ”atât au avut de transmis” în momentul în care agenţii s-au plâns de problemele din teren. Poliţiştii acuză că nu au echipament de protecţie, că autospecialele de intervenţie nu au CASCO şi că sunt obligaţi să plătească din buzunar daunele suferite în misiuni, mentenanţa maşinilor şi, până recent, benzina pentru misiunile din week-end.

Sondaj. PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie. PNL este cotat cu 32% intenţie de vot pentru Primăria Capitalei, în timp ce Alianţa USR-PLUS înregistrează 29%. PSD nu trece de 15%, spre deosebire de Gabriela Firea, care atinge 30%. Datele apar într-un sondaj comandat de Nicuşor Dan, însă nu au fost făcute publice de candidatul independent, susţin surse din USR pentru Adevărul. Cifrele au fost prezentate de Nicuşor Dan atât în filiala USR Bucureşti, cât şi în discuţiile cu liderii PLUS. Defalcat, în competiţia din Alianţă, PLUS a mai recuperat teren în faţa USR, însă tot partidul condus de Dan Barna înregistrează un scor mai mare în Capitală, susţin sursele citate. ”Diferenţa e de peste 10% în favoarea USR. Se vede că noi avem organizaţii mai puternice în sectoare”, susţin sursele citate pentru Adevărul.ro.