Liderul PSD i-a propus premierului Tariceanu sa incheie un protocol politic pentru formarea unui guvern comun dupa alegeri. Tariceanu n-a spus nu, dar a pus conditii.

Cotidianul a aflat ca, marti seara, la Casa Dante, in cartierul Primaverii, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a chinuit timp de trei ore sa-i convinga pe liderii PNL sa accepte incheierea unui parteneriat politic cu PSD pe termen de cinci ani, care sa prevada o strategie comuna in campania electorala, vizind izolarea PD-L si formarea unui guvern comun PSD-PNL dupa alegeri. Aceste alegeri ar trebui sa fie anticipate, asa cum a declarat deja public presedintele PSD. Geoana, insotit de Viorel Hrebenciuc si de vicepresedintii PSD Cristian Diaconescu, Ilie Sirbu si Ioan Toma, a insistat pe linga premierul Tariceanu sa demisioneze din functie pentru a provoca alegeri anticipate si organizarea parlamentarelor simultan cu alegerile locale. Argumentele lui Geoana au fost, potrivit unor surse participante la discutii, o serie de studii sociologice care ar spune ca PD-L si Traian Basescu ar fi dezavantajati de anticipate, in schimb fiind favorizati de organizarea alegerilor la termen, in luna noiembrie, cind partidul prezidential ar putea ajunge chiar si la 60%.

“Ei au cerut sa incheiem un parteneriat la guvernare pe cinci ani. Geoana ne-a spus ca, daca se fac anticipate, PSD are sanse sa ia mai mult de 30% si noi am fi de asemenea avantajati, asa ca am putea sa facem guvernul impreuna, fara PD-L”, au declarat pentru Cotidianul surse liberale. Liderii PNL au avut insa, intr-o prima instanta, reactii negative fata de propunerea pesedista, explicindu-i lui Mircea Geoana ca nici macar in propriul sau partid, framintat de conflicte interne, nu este toata lumea de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Unii dintre oamenii lui Tariceanu au fost chiar si mai radicali, vicepresedintele PNL Ludovic Orban parasind intilnirea, pe motiv ca nu are ce sa discute cu PSD: “Daca vreti sa lasati tara definitiv pe mina lui Basescu, n-aveti decit sa anuntati un protocol politic PNL-PSD”.

Nici colegii lui Mircea Geoana nu au fost foarte incintati de discutiile cu liberalii, considerind ca seful lor se umileste prea mult in fata lui Tariceanu. “Dar noi am venit aici sa stam in genunchi?”, l-ar fi intrebat la un moment dat vicepresedintele PSD Ioan Toma pe liderul partidului.

Totusi, intilnirea nu a fost soldata cu un esec total pentru Geoana. Liderii PNL nu au refuzat semnarea parteneriatului pe cinci ani, dar au pus o conditie: PSD sa voteze in Parlament proiectul de vot uninominal pe care liberalii il considera esential pentru strategia lor electorala. “Noi nu respingem ideea de alegeri anticipate si nici posibilitatea ca Guvernul sa isi dea demisia pentru a provoca anticipate. Dimpotriva. Dar le-am spus celor de la PSD ca trebuie sa vina si ei cu ceva in parteneriatul acesta. Sa vedem daca Geoana isi poate controla parlamentarii, sa voteze uninominalul, fara de care noi nu putem intra in campanie electorala. Daca voteaza uninominalul, stam de vorba”, spun liderii PNL.

Integral in Cotidianul