​Mâinile negre alungate de pe fehér kenyér*. Poliția a deschis dosar penal în cazul celor doi cetățeni din Sri Lanka alungați de sătenii din Ditrău. Dar problema e departe de a fi astfel rezolvată. Există un sat în Secuime căruia îi zice Ditrău sau, în limba majorității locale, Ditró (sașii, cu care localnicii au fost megieși de-a lungul secolelor, îi spun Dittrichderf). Majoritatea locuitorilor României nici nu a auzit, până săptămâna aceasta, despre această localitate. Cam o mie de săteni din acest Ditrău s-au săturat să lucreze pentru o mie de lei și au ales să-și caute de muncă acolo unde sunt plătiți cu o mie de euro. E foarte bine așa. E în rostul vremurilor, omenirea a devenit un sat global, se ajunge repede cu avionul, se comuncă ușor prin internet. S-au dus oamenii, au bătut pe la diverse uși, au fost primiți și acum au ceva mai multe decât cei rămași acasă, la Ditrău. Nu toți cei care refuză să muncească pe 1000 de lei se duc în lumea largă. Poate că pâinea de acasă, cât o fi ea de rea, tot e mai bună când o mănânci la cină cu ai tăi. E o pâine, până la urmă, relatează DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Analiză: de ce iau oamenii tot mai multe boli grave de la animale. Epidemia de coronavirus din China continuă să se extindă la nivel global. Ultimul bilanț a ajuns la peste 300 de morți și peste 14.000 de îmbolnăviri în cel puțin 16 țări. Aceasta este doar una din bolile grave transmise, în ultimii 50 de ani, de la animale la om. Oamenii de știință avertizează că acest lucru se va întâmpla tot mai des, în condițiile schimbărilor climatice și afectării, de către oameni, a ecosistemelor planetei. Virusul HIV, care a declanșat, la începutul anilor '80, pandemia SIDA, provine de la maimuțe. De asemenea, pandemia de gripă aviară, din anii 2004-2007, provine de la păsări, în vreme ce porcii s-au aflat la originea gripei porcine, pandemie izbucnită în 2009, Sindromul acut respirator (SARS) a venit de la lilieci, animale care se află și la originea bolii Ebola, conform Digi24.

Experții UNESCO revin la Târgu Jiu. Experții UNESCO vor ajunge la Târgu Jiu, pentru a face o analiză a Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, propus de România pentru a fi inclus în Patrimoniul Mondial. Vizita specialiștilor UNESCO va avea loc în această vară. În urmă cu cinci ani, comitetul UNESCO a dat aviz negativ ansamblului sculptural de la Târgu Jiu. Astfel, în urma avizului preliminar negativ, Ministerul Culturii a decis să nu mai trimită dosarul în Comisia UNESCO pentru a fi votat. În mod cert, votul era de respingere, iar România nu ar mai fi avut vreodată șansa de a veni cu altă propunere. Au fost găsite deficiențe majore în ceea ce privește întocmirea dosarului de candidatură. Au fost chiar și erori de traducere. În plus, documentația a fost în limba franceză și nu în limba engleză, potrivit cutumei. De data aceasta, Ministerul Culturii a angajat un expert britanic. Acesta a realizat de-a lungul timpului o serie de dosare similare de candidatură, notează GDS.ro.

China ia măsuri radicale, în plină epidemie de coronavirus. Ce păţesc oficialii incompetenţi. Mai mulți oficiali chinezi au fost sancționați sau excluși din partid pentru modul precar în care au gestionat criza generată de epidemia de coronavirus. Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a ajuns la 305 morţi şi cel puţin 14.000 de persoane infectate în toată lumea. Numărul cazurilor creşte şi în Europa. Au fost depistate peste 20 de cazuri în Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, dar şi în Finlanda şi Suedia. Autorităţile chineze se pregătesc să pună în funcţiune spitalul construit în 10 zile şi au trimis peste 1.400 de medici militari să se ocupe de pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus. La 10 kilometri de Wuhan, epicentrul epidemiei provocate de noul coronavirus, spitalul a cărui construcţie a început pe 23 ianuarie este aproape gata. Autorităţile spun că va fi dat în folosinţă luni. Spitalul a fost ridicat în doar 10 zile din containere mobile şi are 1.000 de paturi. Aici vor fi trataţi pacienţii deja infectaţi cu noul virus. Lipsa de personal şi de echipamente medicale e una dintre principalele probleme în oraşul aflat în carantină, arată Știrile Pro Tv.

Am fost la Adunarea Sătească unde o comunitate s-a revoltat împotriva a doi muncitori din Sri Lanka angajați de o brutărie. Ditrău, între conflicte de muncă vechi și frici noi. Sâmbătă dimineață, aproximativ 550 din cei 5.902 de cetățeni ai comunei Ditrău, județul Harghita, au umplut până la refuz căminul cultural din localitate și au stat chiar și pe afară, la o adunare sătească fără precedent. Sătenii au fost invitați de primarul Puskas Elemer într-un efort de mediere, pentru a-și exprima opinia legată de angajarea a doi brutari din Sri Lanka la cea mai mare brutărie din regiune. Sosiți la jumătatea lui ianuarie, cei doi brutari calificați, care mai lucraseră în Dubai și Qatar, au stârnit îngrijorarea localnicilor, care au devenit din ce în ce mai vehemenți: îi vor plecați. Întâlnirea, care a început cu o rugăciune, a durat 3 ore. S-a vorbit exclusiv în maghiară și atmosfera a fost calmă, serioasă, presărată cu glume și hohote de râs, conform Libertatea.

Vechile metehne ale Chinei au întârziat lupta împotriva coronavirusului. În momente critice ale crizei, autoritățile chineze au pus, în stilul caracteristic, secretomania mai presus de gestionarea deschisă a situației, o abordare care ar fi fost mai eficientă pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, scrie presa americană. După ce o boala misterioasă a făcut mai multe victime într-un spital din Wuhan, medicul Li Wenliang a încercat să-și avertizeze colegii. "Este carantină la Urgențe", a scris el pe un grup de chat. Trei zile mai târziu, era forțat sa semneze o declarație conform căreia acțiunea lui reprezenta un "comportament ilegal", relatează Ziare.com.

Olguța Vasilescu: 80% dintre angajații din Craiova să fie localnici. Să nu aud vorbindu-se ungurește. Episoade de incitarea la ură etnică sau rasială au mai existat în România, uneori la nivel înalt. În 2012, Olguța Vasilescu tocmai câștiga un mandat la primăria din Craiova. Ea și-a dorit ca în Craiova să fie plătiți doar craiovenii. Presa locală a scris, atunci, că primarul Craiovei a făcut turul lucrărilor de asfaltare din oraş, pentru a afla de la constructori când vor fi finalizate aceste proiecte derulate cu fonduri europene. „Sunt oameni care vin şi mă întreabă dacă vor continua lucrările, pentru că au impresia că, dacă s-a schimbat primarul, nu se vor mai face lucrările începute. Îi asigur că vor continua absolut toate lucrările. Mai mult decât atât, o să discut foarte serios cu constructorii ca să termine chiar mai repede decât estimaseră. De asemenea, am rugat constructorii ca, de acum înainte, la orice lucrare care se face în Craiova minimum 80% dintre angajaţi să fie craioveni, pentru că nu este normal să aud muncitorii vorbind ungureşte în Craioviţa Nouă”, potrivit Newsweek.ro.

Mai bine de 1.100 cetăţeni străini au ales să stea într-un judeţ sărac al României. Străinii care şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României au avut ca motive dreptul la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajarea în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări - Biroul pentru Imigrări al judeţului Giurgiu, în cursul anului 2019, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1.107 persoane, dintre care 764 străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Liban şi Republica Moldova şi 343 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Bulgaria, Italia, Grecia, arată Adevărul.ro.