„Gardianul“ va prezinta, astazi, valoarea in bani a alesilor locali. Daca in editia de ieri am evaluat averile primarilor si viceprimarilor celor sase sectoare ale Capitalei, la care se adauga edilii din cadrul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, astazi puteti vedea care este evaluarea la nivelul consiliilor locale din Bucuresti.

Daca primarii si viceprimarii si-au dat pe fata averea, cel putin cea oficiala, in proportie majoritara, nu acelasi lucru putem spune despre consilierii locali, alesi, de asemenea, pe liste de partid. Mai bine de jumatate dintre acestia nu si-au completat corect declaratiile de avere si de interese. Ceilalti au dovedit ca sunt inteligenti, investindu-si banii in imobiliare. In special in case de vacanta, pe care si le-au ridicat in perioada mandatului.

In sectorul 1, declaratii completate pe jumatate

Pentru sectorul 1 am avut la dispozitie declaratii de avere pentru majoritatea angajatilor primariei, dar numai pentru 15 consilieri locali. Documentele, probabil ultimele depuse, sunt valabile pentru anul 2006. Prima mentiune necesara este ca jumatate din declaratiile consilierilor sunt gresit completate.

Cele mai frecvente greseli sunt lipsa valorii de impozitare pentru proprietatile imobiliare sau nedeclararea tipului acestora. Niculae Pupaza este unul dintre cei care ies in evidenta din acest consiliu cu o declaratie de avere mai „incarcata“. El detine doua apartamente si un teren intravilan in Capitala si o casa de vacanta in judetul Giurgiu.

Toate acestea adunate fac ca estimarea averii lui Niculae Pupaza sa se apropie de 1.000.000 de euro. Al doilea consilier care ne-a atras atentia, pentru doua motive, este Sergiu Valcu. In primul rand pentru ca detine un teren de 5.000 mp in Mogosoaia si altul de 3.300 mp in Ghimbav, alaturi de o cladire in Otopeni, a caror valoare combinata ar putea usor depasi milionul de euro.

Problema, si totodata al doilea motiv pentru care ne-a atras atentia Sergiu Valcu, este modul de completare al declaratiei sale. Concret, el nu anunta ce tipuri de teren si ce tip de cladire detine, nu declara ce suprafata are cladirea al carei proprietar este si nici valoarea de impozitare pentru proprietati.

Putea sa-i serveasca drept exemplu colegul sau de consiliu, Gabriel Tiberian, care detine, si el, un teren in Mogosoaia si care a declarat macar tipul terenului. La capitolul „bunuri instrainate“, Valcu declara ca a vandut o casa in anul 2006. Nu a considerat insa necesar sa mentioneze cui a vandut-o sau care a fost pretul tranzactiei, cu toate ca aceste detalii trebuie declarate. In rest, majoritatea consilierilor nu detine mai mult de un apartament in Bucuresti sau cate un teren in tara.

Ii mai putem aminti pe Cristian Dumitrescu, care detine bijuterii si obiecte de valoare estimate la 23.000 de euro, sau pe Adrian Oghina, care este proprietarul a doua apartamente in Capitala, a unei case de vacanta in judetul Buzau, al unui autoturism de teren si al unui cont in banca de peste 40.000 de dolari si a carui avere sare de 500.000 de euro.

Integral in Gardianul