Comentariu: România, într-o buclă politică fără sfârșit? Trei luni și o zi. Mult prea puțin pentru un executiv pentru a avea timp să aplice reforme într-o țară în care, după 30 de ani de la revoluția anti-comunistă și 13 de la aderarea la UE, încă suferă de pe urma corupției și a statului de drept precar. Mult prea mult însă pentru un guvern care de la bun început s-a angajat pentru alegeri anticipate, pentru a lămuri relațiile de putere pe scena politică românească și pentru a nu mai depinde de mila opoziției socialiste. Acum, acest guvern a fost demis. Premierul Ludovic Orban, șef al Partidului Național Liberal (PNL), a avut după preluarea funcției, la începutul lui noiembrie anul trecut, cele mai bune premise pentru a organiza alegeri anticipate. Susținerea în acest sens din partea președintelui liberal-conservator Klaus Iohannis îi era asigurată, societatea civilă se săturase și ea deja demult de sistemul politic falimentar lăsat în urmă în toată țara de formațiunea socialistă PSD și de camarila ei. Dar această ocazie a fost pur și simplu ratată, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Hotnews

Situaţie fără precedent: toată conducerea Curţii de Apel Timişoara s-a pensionat. Alţi judecători se pregătesc să-i urmeze. Aprobarea proiectului de eliminare a pensiilor de serviciu a provocat un adevărat „cutremur” la Curtea de Apel Timişoara, unde întreaga conducere, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi, au cerut pensionarea, îndeplinind condiţiile cerute de lege pentru a se pensiona. La nivel naţional sunt 900 de judecători pensionabili. Zeci de judecători care îndeplinesc condiţiile de pensionare, dar au rămas încă să lucreze în sistem, şi-au depus la CSM cererile de pensionare după ce Camera Deputaţilor a votat proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu. Secţia pentru Judecători din cadrul CSM avut pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 6 februarie 2016, mai multe cereri de pensionare. Patru dintre aceste solicitări sunt ale preşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor, a vicepreşedinţilor Carmen-Puşa Pârvulescu şi Marian Bratiş, şi a şefului Secţiei Civile, Florin Dogaru, relatează Adevărul.

Exclusiv: Mărturia polițistului care a șantajat-o pe Emilia Șercan: Eu am perceput că scopul era salvarea carierei rectorului Academiei de Poliție. Chestorul Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, și comisarul șef Petrica-Mihail Marcoci, prorectorul instituției, discutau pe WhatsApp pe un grup denumit „Echipa”, pentru a o opri pe jurnalista Emilia Șercan să publice articolele care vizau un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Adrian Iacob. Discuții similare au purtat și pe aplicația Telegram, aplicațiile fiind considerate mai sigure/securizate și mai greu de interceptat în cazul unei anchete. Detaliile sunt din dosarul în care chestorul și comisarul-șef sunt judecați pentru instigare la șantaj. Acestea apar și într-un proces care a fost separat de acest caz, cel în care subinspectorul Gheorghe-Adrian Bărbulescu, din cadrul Academiei de Poliție, a fost condamnat pe 9 decembrie 2019, la 1 an de închisoare cu amânarea executării, pentru că i-ar fi trimis mesaje de amenințare jurnalistei Emilia Șercan, anunță Ziare.com.

Ambasadorul României la Bruxelles, Andreea Păstârnac, chemată în țară să dea explicații despre scandalul chitanțelor false din Tel Aviv. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a chemat-o în țară pe Andreea Păstârnac, ambasadorul României la Bruxelles, să explice un scandal din 2014, petrecut la Consulatul din Tel Aviv. Mai mult, ministrul a dispus un nou control la reprezentanța României din Israel. Măsurile vin în urma anchetei Libertatea care a arătat că, în 2014, la Consulatul român din Tel Aviv au existat acuzații grave aduse consulului Aneta Badiu și a ambasadorului Andreea Păstârnac, informații ce nu au fost niciodată elucidate. Un fost consul exclus din sistem, Liviu Câmpanu, a arătat la vremea respectivă că, la Consulat, s-ar fi creat o rețea de avocați care cotizau pentru a primi clienți. Clienții erau israelienii ce doreau să-și recapete cetățenia română. Aceștia preferau un intermediar decât să îndure cozile și umilințele la care erau supuși pentru a-și recâștiga un drept – cetățenia română, informează Libertatea.

Cât de buni sunt de fapt senzorii care îți măsoară calitatea aerului în București. Există diferențe la nivel tehnic între ce oferă statul și ce oferă platformele independente. Ca să vezi ce se respiră în România și în capitală ai câteva resurse. Una este cea oficială, cu date colectate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și prezentate online pe calitateaer.ro. Apoi este indexul european al calității aerului, unde poți vedea pe câteva ore în urmă țările din Europa și mai multe orașe din România. Platforma independentă Airly a ajuns la noi în 2018, cu o rețea de 15 senzori în București și în Ploiești. Dar oricine poate adăuga un senzor în rețea, iar mai nou platforma preia date și de la RNMCA. În 2018, a debutat cu sprijinul unei companii care vinde și purificatoare de aer. Anul ăsta, cele două companii au făcut un site prin care cumperi senzori. Costă 360 de euro unul doar pentru PM și 1.360 euro unul care monitorizează și PM, și gaze, potrivit VICE.

Atenție, se filmează! Polițiștii din Cluj, din această lună cu camere video. Polițiștii din Cluj poartă din această lună camere video, și nu e vorba doar de cei de la Poliția Locală, ci și de cei de la Inspectoratul Județean de Poliție. Camerele video sunt, susțin polițiștii, „mijloace eficiente de descurajare a săvârșirii unor fapte ilegale, precum ultrajele sau faptele de corupție, ca urmare a conștientizării faptului că intervențiile și acțiunile polițiștilor sunt înregistrate”. Acestea ar urma să descurajeze faptele de ultraj și acuzațiile îndreptate împotriva polițiștilor, e vorba de 125 de camere video pentru polițiștii din Cluj-Napoca, alte 25 pentru polițiștii din Dej și 8 pentru polițiștii din Huedin. „Acestea sunt folosite, cu preponderență, în cadrul activităților de îndrumare, supraveghere și control în trafic, precum și la acțiunile de menținere a ordinii și siguranței publice”, arată polițiștii. Poliția Locală din Cluj-Napoca e dotată și ea cu astfel de camere video, conform Actual de Cluj.

Arest la domiciliu pentru patronii care exploatau sexual minore într-un club din Caracal. Frații care cu mai bine de doi ani în urmă au dat în folosință un club de noapte la Caracal, chiar într-un spațiu închiriat de la primărie, au fost plasați, astăzi, în arest la domiciliu, deși procurorii DIICOT au cerut arestul preventiv. Cei doi frați care au pus pe picioare la Caracal o afacere bănoasă pe seama minorelor racolate din trei județe, vor dormi acasă. Judecătorul de drepturi și libertăți a hotărât arestul la domiciliu pentru cei doi, în timp ce soția unuia dintre suspecți a fost plasată sub control judiciar. Niciun fel de măsură judiciară nu i-a fost impusă, în schimb, bărbatului de 23 ani din Argeș care le racola pe fete și le plasa. anchetatorii au descins miercuri-dimineață în clubul Dreams din Caracal, găsind acolo două fete minore ținute cu forța și alte trei fete care între timp au atins vârsta majoratului. Toate erau obligate nu doar să danseze lasciv în fața clienților, ci și să le accepte avansurile și să petreacă momente intime cu aceștia, anunță Gazeta de Sud.