Bombardarea Dresdei: fapte, mituri, martori oculari. Cu 75 de ani în urmă, oraşul Dresda, o bijuterie a arhitecturii baroce, a fost bombardat şi distrus în întregime. Nazişti mai vechi sau mai noi au făcut din asta un mit al victimizării. Dar societatea civilă se apără. Îi datorăm lui Viktor Klemperer unele din cele mai emoţionante relatări despre bombardamentele asupra Dresdei din 13 şi 14 februarie 1945. Pentru Klemperer, un evreu convertit la creştinism, tragedia soldată cu până la 25.000 de morţi a fost o întâmplare fericită. Fiindcă naziştii l-ar fi deportat altminteri într-un lagăr de exterminare, aşa cum au făcut cu multe milioane de oameni înaintea sa, relatează Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ponta, interzis în PSD. Firea e singura care-l mai susţine. Ce lideri cu greutate s-au revoltat. Mai mulţi lideri social-democraţi încearcă să blocheze alianţa dintre PSD şi ProRomânia, susţin surse politice pentru Adevărul. Cei mai vehemenţi sunt: Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose, Claudiu Manda şi Marian Oprişan. La polul opus, Gabriela Firea e singura care susţine cu tărie revenirea lui Ponta în partid, deşi restul primarilor PSD din Capitală se opun, pe motiv că Ponta nu vine cu zestre electorală. Dimpotrivă, scrie Adevărul.

Primăria Sectorului 3 a spart 11 milioane de euro pe stația de sortare care n-are voie să funcționeze. Noi dovezi apar în legătură cu stația de sortare a deșeurilor construită la limita dintre sectorul 3 al Capitalei și satul Cățelu din Ilfov. Ideea primarului Robert Negoiță a fost blocată de DSP și de Garda de Mediu, care nu permit activitatea în hală – cu toate că deșeuri au fost aduse încă din decembrie, notează Libertatea.

Medic ginecolog, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, prins în flagrant de luare de mită de la soţul unei femei care urma să nască. La 80 de ani, un medic ginecolog de la Târgovişte îşi încheie cariera într-un mod nu tocmai fericit. Acesta a fost prins în flagrant luând mită de la soţul unei femei care urma să nască. Surse din cadrul anchetei au precizat că medicul ginecolog Gheorghe Popescu ar fi pretins suma de 1.750 lei de la pacienta care urma să intre în sala de naşteri. Aceasta este la a doua naştere în Spitalul Judeţean Târgovişte, relatează Adevărul.

Cum se fac anestezii fără autorizaţie în clinicile din România. Cazul băiețelului de 4 ani din Pitești, mort în urma unei reacții severe după o anestezie generală făcută la dentist, deschide cutia Pandorei privind sedarea făcută fără autorizații în unele clinici private. Ministrul Sănătății susține că folosirea anesteziei generale în cabinete neautorizate pentru această procedură este un fenomen național, conform Știrile Protv.

„Sclavagism modern” în agricultură sau de ce legea cu privire la zilieri a ridicat noi ziduri birocratice. Inspectoratul de stat al muncii este autoritatea responsabilă de zilieri, dar nu face decât statistică, recunoaște directorul instituției, Dumitru Stăvilă. Mai mult de jumătate dintre angajaţii din agricultură nu au un contract de muncă, asta spun datele oficiale. Ei își primesc banii câștigați la plic, pe baza unor tocmeli. Prin urmare, nu au nicio șansă să obțină asigurare socială minimă pentru anii munciți fără contract. Cifrele cu care operează specialiștii variază între 200 de mii şi 350 de mii de oameni care ar fi prinşi în capcana fenomenului supranumit „sclavagism modern”, potrivit Europa Liberă Moldova.

Şefi importanţi în spitale, ani de zile incompatibili. Două nume cunoscute în Iaşul medical. Directorul medical al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“, dr. Luanda Mititiuc, a fost în stare de incompatibilitate timp de doi ani, conform constatărilor făcute de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Conform anunţului făcut de ANI, medicul a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de director medical, dar şi cea de administrator al unei firme, notează Ziarul de Iași.

Mormonii vor poligamie fără închisoare în America. Legea a trecut în unanimitate de comisiile Senatului din Utah. O comisie din Senatul statului american Utah a aprobat în unanimitate un proiect de lege pentru dezincriminarea poligamiei, aceasta fiind în continuare o contravenţie dar nu se va mai pedepsi cu închisoare. După aprobarea primită în comisie, proiectul de lege care ar prevedea doar amendă pentru poligamie va fi votat în plenul senatului, scrie Digi24.

CTP: Ce voi face cu banii de la PSD, PNL și USR. Mă simt în situația unui om care merge pe stradă și asupra căruia se aruncă un individ decis să îi îndese niște bani în buzunar. Dacă mi s-ar întâmpla asta, m-aș considera îndreptățit să îl iau de guler pe respectivul și să-l duc la poliție, întrucât aș fi în legitimă apărare față de această agresiune asupra persoanei mele fizice și morale. Sau, în situația cuiva care ar avea un cont bancar și i s-ar vârî în cont o sumă de bani fără niciun fel de aprobare, a spus CTP potrivit Republica.