​Comisia Europeană le arată colții traficanților de câini: Deputații PE au adoptat o rezoluție prin care cer Comisiei Europene ”măsuri clare și eficiente” pentru stoparea traficului ilegal de animale de companie. Comisia va prezenta în martie un proiect de lege. Se pare că executivul european va lua în serios cererea europarlamentarilor, pentru că, în următoarea sesiune plenară din martie, echipa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta un nou proiect de lege privind drepturile animalelor.Traficul ilegal de câini și pisici nu contravine numai drepturilor animalelor. Ci prezintă un pericol serios de răspândire a bolilor, atât la animale cât și la oameni și, în plus, a devenit o importantă ramură a criminalității organizate în Europa. Noua legislație ar putea intra în vigoare în 2021, potrivit Deutsche Welle.

Colaj fotoFoto: Colaj foto

Dallas, cartierul pus la zid: “Ne-au zidit aicea ca la Berlin!” Copiii din cel mai tânăr cartier al Iașiului merg pe un zid ca să ajungă la școală. În anii ’90, pe malul celălalt al râului Bahlui s-a aciuat o comunitate mică de oameni săraci care și-au improvizat case. Cum nimeni nu le-a contestat construcțiile ilegale, comunitatea a crescut, ajungând astăzi la câteva mii de oameni: 5.000 spune societatea civilă, doar 1.300 i-au ieșit primăriei la socoteală. În urmă cu cinci-șase ani, cartierul Apărătorii Patriei, poreclit Dallas, s-a trezit separat înspre malul Bahluiului de un zid de doi metri înălțime și 400 lungime. Autoritățile spun că este un baraj contra inundațiilor, oamenii spun că se simt izolați, relatează Libertatea.

Motivul uluitor pentru care un primar de comună vrea să construiască aerodrom. Initiativă ambițioasă a unui primar din județul Suceava. Vrea să construiască un aerodrom pe malul răului Moldova și să-l termine în acest an. Apoi, primarul vrea să acceseze fonduri europene pentru hangare și înființarea unui aeroclub. L-au încurajat, spune el, atât oameni de afaceri din zonă, care și-ar cumpăra avioane ultraușoare dacă le face aerodrom, cât și unii localnici care lucrează acum în străinătate și care, spune primarul cu mândrie, ar vrea să-și ia avion personal sau elicopter ca să ajungă acasă la rude. Ideea înființării unui aerodrom pe malul râului Moldova nu este nouă, spune primarul comunei Cornu Luncii, dar abia acum o poate concretiza relatează Știrile Protv.

BNR scoate monedă de argint în sute de exemplare ca să marcheze 100 de ani de la înființarea Operei Române din Cluj. Banca Națională a României pune în circuitul numismatic monedă de argint care marchează o sută de ani de la înființarea Operei Române din Cluj. Monedele vor fi puse în circulație din 17 februarie, au o valoare nominală de 10 lei și diametrul de 3,7 cm. Aversul monedei prezintă imaginea clădirii Operei Române din Cluj, în vreme ce reversul prezintă imaginea sălii de spectacole. BNR emite această monedă în 300 de exemplare, vândute cu broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, costănd 395 de lei, conform Actual de Cluj.

Vremea se schimbă radical din cauza poluării. Cum vor fi verile în Capitală. Avertismentul sumbru al oamenilor de știință. Verile vor fi tot mai călduroase sau chiar caniculare în România, din cauza poluării masive. Dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse, temperaturile medii din Capitală vor semăna, în anul 2100, cu cele din Irak, pe timp de vară și vor atinge chiar și 36 de grade Celsius. Un scenariu și mai sumbru avansat de oamenii de știință presupune ca temperaturile să devină de-a dreptul insuportabile de om, în cazul în care emisiile de carbon nu vor fi oprite, conform Adevarul.ro

Ministerul Finanţelor a început controalele la Primăria Capitalei. Firea: „Primim cu pâine şi sare”. Ministrul demis al Finaţelor, Florin Cîţu, a anunțat, vineri, că a început controalele la Primăria București, instituție care nu a mai fost verificată în ultimii zece ani. Primarul Gabriela Firea a declarat recent că aşteaptă inspecţia „cu pâine şi sare”. Nu e prima dată când ministrul declară că va trimite o inspecţie economico-financiară la Primăria condusă de Gabriela Firea. „În ultimii zece ani, nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiţi banii românilor”, a declarat Cîţu, notează Digi24.

Consiliul Naţional al Elevilor: Problema transportului trebuie să constituie o prioritate pentru Guvern.Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, organizaţia condamnă „cu fermitate” lipsa reprezentanţilor Ministerului Transporturilor de la întâlnirea de vineri organizată la Ministerul Educaţiei şi Cercetării privind rezolvarea problemei transportului elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor a reiterat totodată că este necesară o mobilizare „reală” a parlamentarilor în vederea respingerii OUG 51/2019. „Această ordonanţă elimină transportul din sfera serviciilor publice, defavorizând miile de elevi aflaţi în situaţii de risc şi favorizează transportatorii, pentru ca aceştia să poată face profit fără nicio obligaţie ca statul să regleze raporturile dintre transportatori şi cetăţeni. Drept care, putem conchide asupra faptului că având Ordonanţa de Urgenţă 51/2019 în vigoare, orice aparentă soluţie privind decontarea integrală a navetei pentru elevi este nefundamentată”, a transmis CNE, scrie Gazeta de Sud.