Nu e bine aşa, d-le preşedinte. După ani de abuzuri, societatea românească e bolnavă de mefienţă. E bine ca preşedintele să-şi pună funcţia la bătaie, spre a-i reda sănătatea, reconstruind justiţia şi încrederea în instituţii. Iar nu discreditându-se. Expusă deceniilor de nefăcute ale partidului-stat şi, mai ales, ultimilor trei ani de abuzuri ale cleptocraţiei dezlănţuite, societatea românească ar avea nevoie, mai mult decât orice, de restabilirea încrederii ei în stat şi puterile lui. Cheia de boltă a acestui proces ar fi reconstrucţia magistraturii, a CCR, a instituţiilor cheie, de forţă, ca jandarmeria şi, în genere, a puterilor unui stat redemocratizat, relatează DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cea mai nouă metodă prin care hoții de lemne păcălesc Sistemul de Urmărire. Tăierile ilegale din păduri îi pot aduce României amenzi usturătoare de la Comisia Europeană. Mai ales că țara noastră nu urmărește de unde provine fiecare bucată de lemn de pe piață, inclusiv butucii, crengile și rumegușul. Mecanismul funcţionează astfel: o companie primeşte autorizaţie să taie, de exemplu, 100 de metri cubi de material lemnos. Numai că pentru a rămâne cu 100 de metri cubi, firma respectivă trebuie să taie mai mult, pentru că o parte mare dintr-un copac nu poate fi folosită la mobilă şi astfel rămân crengi întregi, vreascuri, rumeguş sau chiar buşteni întregi. Aceste resturi ajung la alte firme, care le vând mai departe ca lemne de foc. Şi mai grav este atunci când aşa-zisele resturi de lemne provin direct din pădure, din tăieri ilegale, aşa cum am arătat într-o anchetă a Inspectorului Pro, în Munţii Rodnei, notează Știrile Pro Tv.

Garajul Discordiei. Un milionar al Clujului condiționează un proiect comunitar cu un loc de parcare. Un garaj deținut de un milionar pe strada Republicii din Cluj a ajuns subiect de negociere la Primărie într-un proiect comunitar unic. Este vorba de „Căsuța Părinților”,un adăpost destinat familiilor copiilor bolnavi de cancer, care se va construi pe strada Republicii la nr. 43, în apropierea Institutului Oncologic Ion Chiricuță. Garajul împiedică toate autorizațiile, fiindcă are CF și se află pe spațiul de 1000 de mp deținut și oferit de primărie pentru construcția casei. Proprietarul n-a renunțat la el. Pentru a porni construcția și pentru obținerea tuturor autorizațiilor, e nevoie ca acel garaj să dispară de pe teren, arată Actual de Cluj.

Studenții cer pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea tezelor de doctorat. Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Educației Naționale publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse în format electronic începând din 2016. Aceștia mai cer și transmiterea unei adrese către toate universitățile prin care să se clarifice faptul că prin acest demers nu se încalcă prevederile Regulamentul European de Protecție a Datelor (REPD/GDPR) și nu se aduce nicio vătămare vieții private a deținătorilor titlurilor de doctor. Totodată, organizația solicită incriminarea comercializării de lucrări științifice, introducerea unor sancțiuni administrative pentru instituțiile care „pierd” sau „fac pierdute” lucrări de doctorat și înăsprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor, scrie News Week.ro.

Sesiunea din toamnă e pentru corigenți. Numai vorbe de dragoste se schimbă peste mesele verzi de negocieri politice preelectorale. Sau, mai degrabă, prin culisele eroticii politice: ba că, speriați de alegeri și, mai ales de sondajele de opinie interne, unii ar vrea să părăsească orgiile partidului pentru că nu mai pot juca rol de dominatrix, ba că nu știu ce lider vânează capetele seci ale adversarilor folosind în diferite moduri morcovii dosarelor penale. Umblă tot soiul de bârfe despre iubiri secrete și interzise între clanuri care până acum își prețuiau reciproc mai mult scalpul decât creierul. Se spune (și se neagă) că PSD-istul din fruntea Iașiului ar putea fi oferta electorală a PNL la alegerile locale, potrivit Europa Liberă.

Rareş Bogdan, lăsat din braţe de Iohannis. Orban alege candidatul PNL pentru Capitală. Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus din nou liderilor PNL că nu se va implica în desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale, susţin surse politice pentru Adevărul. Şeful statului i-a transmis lui Rareş Bogdan că organizaţia PNL Bucureşti va alege candidatul pentru Capitală, nu el. Ludovic Orban, care controlează filiala Bucureşti, insistă ca Violeta Alexandru să fie candidatul PNL, nu Rareş Bogdan, susţin sursele citate. Liberalii au comandat un sondaj de opinie pe Bucureşti în care îi măsoară pe Rareş Bogdan, Violeta Alexandru, Ciprian Ciucu, dar şi candidaţi externi: Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu.