Tăcere în cazul românului împușcat de un extremist de dreapta la Hanau. La o săptămână după atacul terorist de la Hanau, părinții tânărului român împușcat mortal nu au detalii din partea autorităților germane cu privire la contextul incidentului. Corpul neînsuflețit va fi adus în România. Nu putea fi doar o coincidență: în seara atentatului de la Hanau, părinții lui Viorel i-au recunoscut mașina la locul crimei, în imaginile difuzate pe toate canalele TV. Automobilul era găurit de gloanțe, parbrizul – acoperit cu o folie aurie. În plus, la acea oră, băiatul de 23 de ani s-ar fi întors deja de la lucru. Terifiați, părinții au sunat la poliție. Abia peste 24 de ore, autoritățile germane au confirmat public identitatea tânărului ucis. DW a aflat aceste detalii de la Erich Mocanu, cunoscut al familiei victimei și co-fondatorul Organizației AEBS pentru drepturile cetățenilor. Mocanu se află în contact permanent cu familia, care dorește să rămână departe de presă.

Subiectele zileiFoto: Hotnews

Cât timp ar ajunge stocurile de alimente dacă România și-ar închide granițele. Marile magazine au avut vânzări uriaşe în ultimele zile. Românii au vrut să îşi umple cămara, după ce au văzut că în câteva localităţi din Italia s-au golit rafturile. Nu există niciun motiv de panică, ne anunţă comerciații. Supermarketurile şi hypermarketurile sunt alimentate zilnic, de mai multe ori, iar potrivit acestora, depozitele sunt pline. Imaginile cu rafturile goale au fost intens distribuite pe internet. Rezultatul? Mulţi au mers, la rândul lor, la cumpărături. Şi în cazul celui mai sumbru scenariu în care România ar intra în epidemie, iar graniţele ţării ar fi închise, stocurile naţionale ar ajunge timp de 6 luni pentru milioane de oameni, potrivit Știrile Pro Tv.

De ce l-a ales Iohannis premier pe Florin Cîţu. Klaus Iohannis a venit cu o soluţie din care PNL oricum va avea de câştigat: l-a desemnat premier pe Florin Cîţu, unul dintre miniştrii criticaţi puternic de PSD. În mod normal, social-democraţii ar trebui să-l trântească în Parlament, prin urmare se va face pasul decisiv spre anticipate, scenariul dorit de Iohannis. Totuşi, dacă PSD îl votează pe Cîţu, liberalii rămân la putere cu un premier din partid, dar care nu-l va eclipsa pe Ludovic Orban. Preşedintele Klaus Iohannis a căutat un premier care să se califice pentru două scenarii: în primul rând, să forţeze alegerile anticipate, dar pe tăcute (ca să respecte decizia CCR). Însă, în cazul neaşteptat în care ar trece de votul Parlamentului, noul premier nu trebuie să atenteze la şefia PNL, după ce Ludovic Orban va rămâne fără funcţia de premier, deci fără putere. Alesul preşedintelui: ministrul de Finanţe Florin Cîţu, notează Adevărul.ro.

13.000 de doze de vaccin au expirat în 2018, în grija Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătății nu are un sistem de monitorizare la zi a stocurilor de vaccinuri pe care le deține. Așa se face că în 2018, peste 13.000 de doze de vaccin au expirat în depozite, fără să fie înlocuite de altele aflate în termen de valabilitate. Informația este menționată parțial în raportul Curții de Conturi a României pentru anul 2018. Raportul Curții notează sec în dreptul Ministerului Sănătății că printre deficiențele constatate pentru anul 2018 se numără „neurmărirea strictă a evidenței stocurilor de vaccinuri”, la care se adaugă nerespectarea dispozițiilor legale atunci când Ministerul cumpără de pe piață vaccinul gripal trivalent necesar pentru persoanele cu risc, arată Pressone.ro.

”Epidemie” de panică în Iași: înghesuială la UPU Spiridon, măști lipsă în farmacii. Situaţie nemaiîntâlnită, pe fondul panicii adesea nejustificate din partea multor ieşeni: măştile de protecţie au dispărut din farmacii, iar furnizorii nu mai au deloc marfă pe stoc. Utilitatea lor este însă una discutabilă, spun chiar specialiştii. „Dar staţi, domnule, liniştit - oricum nu ajută mare lucru: dacă e să vină, vine!“, spune un farmacist. Pe unele site-uri, preţul a ajuns şi la 25 de lei, în condiţiile în care preţul real e undeva între 10 şi 50 de bani. Isteria pare să îi fi apucat şi pe unii patroni ieşeni: Ai fost în Italia? Adu adeverinţă că nu ai COVID-19. Medicii de la Urgenţe se plâng că în ultimele zile sunt efectiv asaltaţi de tot felul de cereri bizare. Managerul de la „Infecţioase“: Nu găsim pe piaţă materiale sanitare necesare, scrie Ziarul de Iași.

Corigenți la examenul european: „R. Moldova rămâne un stat cu probleme în aplicarea legii”. La o săptămână după ce directorul adjunct pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, Luc Pierre Devigne, și-a exprimat la Chișinău regretul că „Republica Moldova rămâne un stat cu probleme în aplicarea legii”, Comisia parlamentară pentru politică externă a audiat mai multe ministere ca să ceară socoteală pentru încetinirea semnalată. În replică, reprezentanții ministerelor s-au plâns de numărul mic de angajați care ar putea să-și dedice exclusiv timpul dosarului apropierii de UE, dar au menționat că și parlamentarii, indirect, ar contribui la tergiversarea aplicării prevederilor din planul de acțiuni, lăsând să se prăfuiască mai multe legi importante, potrivit Europa Liberă.

Pe aripile virusului. Cu sute de ani în urmă, dacă izbucnea o epidemie în România, mulțimile se îndreptau spre biserică în procesiuni având în frunte popi, prapuri, cruci și icoane făcătoare de minuni. Acum, se năpustesc în dumnezeul mol, cu coșuri pe roate, când încă nu avem niciun caz de gripă chinezească diagnosticat pe teritoriul României. Primarul Capitalei, G. Firea, aflată în campanie de realegere, ea și-a băgat, ea și-a scos taxa Oxigen, împotriva poluării, cum ar veni. Potrivit lui Firea, 90% dintre votanții într-un referendum ad-hoc, deschis pe contul său de facebook, sunt contra zisei taxe, relatează Republica.

Corespondență din Milano, de la trimisul special Libertatea. Interviu cu Giampiero Rossi, jurnalist Corriere della Sera, aflat în carantină pentru 14 zile: „Nu e ceva radioactiv. Nu e Cernobîl!” Andreea Archip, trimisul special Libertatea în capitala regiunii Lombardia, unde mai multe localități au fost izolate din cauza coronavirusului, transmite informații și relatări despre cum fac față oamenii amenințării epidemiei. Regiunea din nordul Italiei este cămin pentru aproape 180.000 de români. Am vorbit cu Giampiero Rossi, jurnalistul italian de la Corriere della Sera, care a intervievat pacientul numărul unu din Codogno, localitatea aflată în carantină. Se simte bine, la fel și familia sa, dar trebuie să lucreze de acasă, fiindcă așa a decis compania. Giampiero Rossi și alți doi colegi, fotograf și operator, au fost vineri la Codogno, micuța localitate din nordul Italiei care a devenit în aceste zile mai cunoscută decât Roma. Aici s-a înregistrat primul caz de coronavirus, la Mattia, un tânăr de 38 de ani care lucra la Unilever, conform Libertatea.