Subiectele zilei: Un nou război în PSD. Ciolacu nu-l vrea pe Şerban Nicolae preşedinte al Senatului; Protest față de violența asupra femeilor, de 1 martie. „Am început să credem că e normal să fii pipăită în autobuz”
Un nou război în PSD. Ciolacu nu-l vrea pe Şerban Nicolae preşedinte al Senatului. Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu încearcă să blocheze candidatura lui Şerban Nicolae, unul dintre măcelarii legilor Justiţiei, la şefia Senatului. Marcel Ciolacu îi preferă pe senatorii Radu Oprea şi Titus Corlăţean pentru a doua funcţie în stat, susţin surse politice pentru Adevărul.
Ploiești, orașul extrem de poluat condus de oameni care și-au demonstrat incompetența. De cum ajungi în apropierea Ploieștiului, indiferent de zonă, miroase. În jurul orașului sunt trei mari rafinării, bataluri cu petrol neecologizate, cel mai mare incinerator de deșeuri periculoase din România, iar între blocuri, o fabrică de detergenți și multe alte făbricuțe, surse de poluare. Un raport al Institutului Național de Sănătate atrage atenția că incidența bolilor grave e mai mare în acest loc decât în restul țării, notează Știrile Protv.
Cum să transformi o geantă cu bani într-o vilă și un apartament. Procurorii susțin că 600.000 de euro au ajuns la Ana Maria Pătru într-o geantă Montblanc. Procurorii anticorupție de la Ploiești, Lucian Onea și Elena Răileanu, au acuzat-o pe Ana Maria Pătru și că ar fi primit 600.000 euro de la Irina Socol, bani care ar fost folosiți de Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale, relatează Newsweek.
Este România într-adevăr frumoasă? După ce am vizitat peste 100 de state, România mi se pare o țară destul de banală, cotată între 2 și 3 stele. La fel de frumoasă ca Bulgaria, Ungaria sau Venezuela. Mai târziu, călătorind în peste o sută de țări, am descoperit că toată lecția asta, pe care învățasem să o recit pe de rost, este o minciună gogonată, respectiv o gogoașă naționalistă, servită cu argumente subiective. Am înțeles că naționalismul și patriotismul, forme de tribalism încă supraviețuitoare, în plin secol 21, ne orbesc obiectivitatea și uneori chiar și bunul simț, notează Republica.
Soluțiile lui Nicușor Dan pentru București: Acea primă bandă ocupată de mașini trebuie redată traficului. Să facem parcări! El spune că traficul din București se poate ameliora în doi ani și jumătate, dacă se va ține cont de mai multe aspecte. În primul rând, un management de trafic, adică semaforizarea inteligentă, care poate contribui cu 10 la sută la scăderea blocajelor. Asta presupune, de exemplu, cu ajutorul tehnologiei, să fie păstrată culoarea verde a semafoarelor ca să treacă autobuzele, mai ales dacă sunt aglomerate. Tehnologia există și e relativ rapid și ieftin de implementat raportat la bugetul Bucureștiului, spune Nicușor Dan potrivit Digi24.
Profesorul Marian Popescu: Dacă nu facem o revoluție în educație vom avea parte din nou de aceeași doamnă care a fost ministru de câteva ori, de aceiași oameni puși de partid. „Atunci când în Senatul Universității din București a apărut problema încărcării tezelor de doctorat pe un site, nu a fost un cor de bucurie, a fost un cor de tăcere. Sunt teze care probabil din punct de vedere științific nu înseamnă nimic sau înseamnă foarte puțin. Sunt teze care e de presupus că au probleme”, își amintește profesorul universitar Marian Popescu, fostul președinte al Comisiei de Etică a Universității din București, potrivit Republica.
Aproape 1 milion de lei din bani publici pentru Zilele Clujului. Autoritățile locale au aprobat bugetul pentru Zilele Clujului de anul acesta. Este vorba de aproape un milion de lei, bani din care vor fi plătiți artiștii, se vor organiza diverse evenimente, precum și un foc de artificii. Este a zecea ediție a Zilelor Clujului și se va organiza în luna mai, în săptămâna de dinaintea începerii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), notează Actual de Cluj.
Cristi Puiu, despre filmul care i-a mai adus un premiu la Berlin. „Trăim zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lume”. Cristi Puiu a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters de la Berlinale - Berlin International Film Festival pentru Malmkrog by Cristi Puiu! Este a doua distincție pe care Cristi Puiu o primește la Berlin, după Ursul de Aur pentru scurtmetraj, de la ediția din 2004 a festivalului. Regizorul care a deschis noul val al cinemaului românesc, cu filmul „Marfa și banii”, a câștigat numeroase premii europene, care au legitimat, de fapt, o devenire artistică, scrie Europa Liberă.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
La sfârşitul anului 2017, în şedinţa Parlamentului în care se votau modificările operate de PSD la Legile Justiţiei, Şerban Nicolae a numit-o „proastă“ pe deputata USR Cosette Chichirău, spunând că „am o poză în care faceţi sex anal“. Alături de Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae a fost printre măcelarii Codurilor penale.
Citeste mai mult: adev.ro/q6j1py