Pierdut stat. Declar nul. Când pâcla de poluare de deasupra Bucureștilor s-a mai risipit și atmosfera a devenit cât de cât respirabilă, s-a putut vedea destul de limpede că statul român e cam eșuat. Martie a început cu una dintre cele mai toxice nopți ale Bucureștilor. Nivelul de poluare a aerului din capitală a fost depășit, în noaptea de 1 spre 2 martie, cu peste 1000%. Situația a degenerat seara, în jurul orei 19, iar punctul maxim a fost atins în jurul orei 3, dimineața. Facebookul românesc vuia, la primele ore ale zilei, de îngrijorare, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale a primit cel puțin 20 de apeluri în care oamenii se plângeau de aer irespirabil, de fum, de mirosuri greoaie sau incendii. Ministrul Mediului a recunoscut că a aflat despre situația din București de pe Facebook, în jurul orei 4 dimineața. Se întorcea spre capitală, a spus Costel Alexe în conferința de presă pe care a organizat-o spre sfârșitul dimineții, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum au îngropat partidele vaccinarea obligatorie de frica „dacilor liberi“: „Părinţii şi copiii să nu fie cobai“. Parlamentul e pe cale să adopte o lege care prevede, teoretic, vaccinarea obligatorie. În realitate, toate partidele au găsit un consens toxic: părinţii antivaccin au scăpat de răspundere penală, iar copiii care nu sunt vaccinaţi pot fi înscrişi la grădiniţă şi la şcoală, deşi ar putea fi bombe epidemiologice. Explicaţia: frica politicienilor, în an electoral, de organizaţiile tip „dacii liberi“, care refuză intervenţia medicilor asupra pruncilor. Parlamentul tratează sistemul de sănătate publică în cheie electorală. Povestea începe în 2017, când Guvernul Mihai Tudose iniţiază un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie, motivând că „se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale“, potrivit Adevărul.ro.

București, 2020. Apocalipsa Mașinilor. Ce spun specialiștii: „Sunt necesare măsurile de descurajare a utilizării mașinii personale”. Parcul auto din România crește, de la an la an, precum eroii din basmele populare românești. Fruntaș detașat pe ramură se situează Bucureștiul, municipiu de renume mondial, ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană în topul orașelor cu trafic de coșmar și al 14-lea cel mai aglomerat oraș de pe glob. Practic, un bucureștean cu carnet a ajuns să petreacă, efectiv, 9 zile legate pe an doar în trafic. Specialiștii în arhitectura orașului, urbanism și mobilitate urbană atrag atenția că traficul din Capitală se află, practic, într-un moment critic. Soluțiile există, totuși, concretizate în forma „unui plan de mobilitate urbană”, realizat încă din 2015 dar aproape nul, din punct de vedere al implementării de către edilii orașului, informează Digi24.

„Grecia, scutul Europei în criza migranților”. Scene dramatice în Marea Egee. Au loc scene dramatice după deschiderea frontierei Turciei, iar mii de migranți încearcă să ajungă în Grecia, pe uscat sau pe mare. Guvernul grec a plasat țara în “alertă maximă” şi a anunțat că orice nouă solicitare de azil pentru cei care intră ilegal va fi suspendată cel puțin o lună. “Grecia este scutul Europei” în criza migranților, a declarat șefa Comisiei Europene, care a promis un ajutor de 700 de milioane de euro pentru Atena. Paza de coastă greacă a tras focuri de avertisment în mare lângă bărcile cu migranţi, iar şalupele militare au trecut în viteză, de mai multe ori, prin apropierea acestora, în încercarea de a le determina să se întoarcă înapoi spre coasta Turciei, potrivit Știrile Pro Tv.

Cum se îngrijesc arhitecții de la județ de muncitorii vietnamezi care vin să muncească în Cluj. Un proiect pentru extinderea unei hale de producție de la Bonțida, de lângă parcul industrial al Județului, Tetarom III a fost prilej pentru arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului să se revolte împotriva practicii firmelor din sectorul producției industriale de a-și trata prost angajații. Acestea preferă să aducă muncitori din Vietnam pe care să îi cazeze în containere la locul de muncă iar acest tip de abordare s-a transferat asupra tuturor muncitorilor. Platforma SRL-D prin arhitecta Ioana Cristina Sin a cerut avizul Comisiei de Urbanism a Județului la ședința din luna februarie pentru modificarea unei documentații de urbanism deja aprobate pentru amenajarea unei hale de producție la Bonțida. Beneficiarul Wincon dorește să mai facă o hală de producție de elemente prefabricate din beton armat pretensionat, dar și un cămin pentru cazarea muncitorilor care vor lucra în viitoarea hală, arată Actual de Cluj.

Tinerii de azi din orașul lui Pianalti: ”În această seară am decis să mă înscriu într-un partid politic”, au spus ei după vizionarea ”Colectiv”. Tinerii La Piatra Neamț, din 276 de plătitori prezenți luni seară la filmul ”colectiv”, două treimi au fost tineri între 14 și 30 de ani. Ieșit din închisoare și prins în infinite dosare, Pinalti a găsit o altă lume. Asistența e dominată de tineri de la 14 la 30 de ani. ”M-ați întrebat cu ce plec acasă după acest film. Cu o hotărâre. În această seară am decis să mă înscriu într-un partid politic. De mai multă vreme mă codesc, dar azi am decis să dau submit acelei aplicații la care mă gândeam de multă vreme”, spune o altă tânără. Ce drum lung am parcurs de la orașele lui ”Pinalti” și ”Seche”! Piatra Neamț și Bacăul vecin, unde Colectiv va avea azi vizionarea, deveniseră simbolurile siameze ale feudalității în România, relatează Tolo.ro.

Mihaela Miroiu: Dacă nu te-ai hotărât să pleci, lumea de aici trebuie să fie în felul în care să te poți simți om în ea. Mihaela Miroiu (65 de ani) este profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Conducătoare de doctorat în Științe Politice, predă cursurile de Etică în relații internaționale, Ideologii politice actuale și Teorii politice feministe. De doi ani face naveta între București și Sibiu. Despre capitală spune că a fost administrată prost dintotdeauna și că statul în trafic nu e altceva decât o „irosire a vieții”, iar orașul din provincie îi permite o „așezare pe coordonate mai suportabile”. Miroiu analizează oferta politică într-un an cu două runde importante de alegeri. „Când ai doar două feluri de detergent la magazin, e clar că vei alege unul dintre ele. Dero sau Perlan? Chiar dacă-s proaste amândouă”, conform Pressone.