Întoarcerea lui Joe Biden și opțiunile democraților. După așa-numitul "Super Tuesday", e clar că lupta pentru candidatura din partea democraților se va da între Joe Biden și Bernie Sanders. Partidul Democrat a ratat o șansă importantă, crede Christina Bergmann. Cum s-a putut ajunge aici? Diversitatea persoanelor care au luptat pentru statutul de candidat al democraților în cursa pentru președinția Statelor Unite a fost mai mare decât oricând: femei, afro-americani, latinoamericani, oameni tineri, dinamici și optimiști și, într-adevăr, chiar homosexuali. Au fost atât de diferiți și atât de mulți încât nici nu au încăput cu toții în același timp pe scena primei dezbateri televizate, astfel încât și-au prezentat ideile pe rând, în două seri, în fața publicului american, potrivit DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a fost posibilă tăierea ilegală a 340 de hectare de arbori din Maramureş. Ministrul Mediului a sesizat parchetul după ce a descoperit că 340 de hectare pădure au dispărut în judeţul Mramureş, iar autorităţile locale, Ocolul Silvic Sighet şi Direcţia Silvică Sighet au închis ochii. Activiştii de mediu susţin însă că prejudiciul este de 30 de ori mai mare. Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, susţine că a descoperit cea mai mare operaţiune de tăieri ilegale de material lemnos din Maramureş, unde 100.000 de metri cubi de arbori au fost puşi la pământ. Defrişările s-au realizat în câţiva ani şi au beneficiat de pasivitatea sau chiar implicarea indirectă a autorităţilor, acuză acesta, relatează Adevărul.ro.

Românii mănâncă mai des la restaurante. Câți bani lasă o persoană, în medie, pentru o masă în oraș. Ieșim din ce în ce mai mult la restaurante și gătim din ce în ce mai puțin acasă. Tinerii care muncesc în corporații ori familiile care au stil de viață aglomerat apelează tot mai des la restaurant nu doar pentru fast-food, ci și când vine vorba de mâncare gătită. În ultimii doi ani afacerile în domeniu s-au dublat. Zilnic se pregătesc sute de meniuri pentru cei care iau prânzul în acest restaurant sau comandă de pe aplicațiile de livrare. Potrivit unui studiu, 83% dintre români au fost în ultima jumătate de an la restaurant și 60% au folosit și serviciile de livrare la locul de muncă sau acasă, notează Digi24.

Cazul procurorului condamnat pentru corupție, nemulțumit ca rămâne fără pensie specială. Un fost procuror condamnat pentru fapte de corupție a contestat la CCR, fără succes, prevederea legislativă potrivit căreia magistrații condamnați pentru corupție nu mai primesc pensie speciala. Angela Nicolae era nemultumita ca dupa condamnare ajunsese sa ia o pensie de 4.340 de lei brut. Angela Nicolae a fost sefa Biroului de Relatii Internationale si Programe - altele decat Phare din Parchetul General. Ea a fost condamnata la 4 ani de inchisoare pentru trei infractiuni de trafic de influenta, intr-un caz celebru instrumentat de DNA, relatează Ziare.com.

Patru ore sub dărâmături: De 43 de ani, doamna Ionescu îi vizitează pe medicii care i-au salvat viaţa în noaptea cutremurului din ’77 În ultimii 43 de ani, ziua de 4 martie a avut o semnificaţie deosebită pentru Ioana Ionescu, o femeie în vârstă de 68 de ani din Bucureşti. Nu este o comemorare a cutremurului care aproape a ucis-o, ci o sărbătoare a vieţii pe care a avut-o graţie militarilor care au găsit-o sub dărâmături şi a medicilor care au salvat-o. De atunci, în fiecare an, timp de 43 de ani, a venit să se întâlnească cu cei cinci doctori care în noaptea de 4 spre 5 martie 1977 au făcut totul pentru a-i da o şansă la viaţă. Astăzi, dintre cei cinci, doar unul mai trăieşte. În 1977, Monica Pop era studentă la medicină. Pe 4 martie, la ora 21:22, se afla într-un troleibuz în drum spre casă, când i-a atras atenţia ceva pe fereastră, notează Libertatea.

Dosarul „Skoda”, anchetat cu frâna trasă: Investigaţia în care primarul este inculpat este pe mâna fostului şef DNA. Opt persoane, printre care şi primarul Chirica şi fostul edil Nichita, sunt inculpate în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Ancheta bate însă pasul pe loc din iunie 2019 şi până acum, nimeni nu a fost audiat. Dosarul 7254/P/2019 în care mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei, printre care şi primarul Mihai Chirica, sunt cercetaţi în calitate de inculpat se află în continuare în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Înregistrat la Parchetul local după declinarea din iunie 2019 a DNA, dosarul pare a bate mai degrabă pasul pe loc. Într-un răspuns furnizat zilele trecute “Ziarului de Iaşi”, Parchetul ne-a confirmat aceeaşi situaţie de fapt de la momentul declinării dosarului. Şapte persoane, printre care primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita sau fostul şef al Poliţiei Locale Liviu Hliboceanu, au calitatea de inculpat în acest dosar. Încă un funcţionar este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce trei au calitatea de suspect, fiind cercetate de fals intelectual şi abuz în serviciu, arată Ziarul de Iași.

Am mers în localuri din București ca să văd ce fac angajații dacă o femeie este hărțuită. Numele de cod „Angela” te poate salva într-o situație de pericol, într-un bar sau un club. „Vreau să vorbesc cu Angela” e replica pe care o poți folosi dacă te simți în pericol în cluburile din Centrul Vechi. În momentul în care barmanul sau chelnerul aude asta, ar trebui să te ducă într-un loc sigur unde să-i spui ce se întâmplă, dacă ai fost agresată sau hărțuită fizic, cine este agresorul etc.. În funcție de situație, el/ea ar trebui ori să-ți cheme un taxi și să se asigure că pleci în siguranță de acolo ori, dacă treaba e și mai gravă, să cheme direct poliția. Campania „Ask for Angela” a pornit în 2016 în Marea Britanie și de atunci a ajuns în 17 țări. Numele vine de la o britanică, Angela Crompton, ucisă de soțul său în 2012, scrie Vice.ro.

Gabriela Firea a fost trasă pe linie moartă în PSD. Cum şi-a executat Ciolacu rivalii din partid. Ca să o elimine pe Gabriela Firea din conducerea PSD, Marcel Ciolacu le-a interzis liderilor de organizaţii să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte. Dacă va pierde şi Primăria Capitalei în faţa lui Nicuşor Dan, Gabriela Firea va rămâne doar cu un rol decorativ în partid. Astfel, Ciolacu scapă de principalul rival. Firea ar putea ajunge parlamentar, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Marcel Ciolacu îşi pegăteşte terenul pentru o domnie lungă în fruntea PSD. La Congresul din 21 martie va fi singurul candidat pentru şefia partidului, deci competiţia pentru fotoliul de preşedinte nu va avea nicio miză. Însă Ciolacu vrea să-şi asigure liniştea şi pentru viitor: a început deja să-şi tragă rivalii pe linie moartă. Principala ţintă: Gabriela Firea. Primarul Capitalei a fost eliminat printr-o decizie cu manta.