​Cum păcălesc românii statul și pe ei: o vasluiancă s-a întors acasă prin Germania dintr-un sat italian cu 4 morți de coronavirus și nu e în carantină! O vasluiancă ce îngrijea bătrâni în Soresina, provincia Lombardia, o localitate cu doar 8.000 de locuitori, dar care a înregistrat 23 de infectați și 4 morți, s-a întors pe 2 martie acasă, în comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui. A reușit asta după ce a plecat în Germania, iar de acolo a luat avionul spre România. Deși ar trebui să fie în autoizolare, primarul comunei spune că nu a fost anunțat de nicio persoană venită recent din Italia, relatează Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

PNL, pe un butoi de pulbere din cauza candidaturilor la locale. Cu ce propuneri controversate vin liberalii. Conducerea PNL va valida luni mai multe candidaturi controversate pentru locale, printre acestea fiind şi cea a lui Mihai Chirica, fost primar PSD. Prima urmare: un val de demisii la Iaşi, gest care s-ar putea repeta şi în alte filiale. PNL Iaşi a ales să meargă pe mâna lui Mihai Chirica la Primăria Iaşiului, candidatură văzută drept sursă de voturi şi pentru candidatul liberal la CJ Iaşi, ministrul Costel Alexe, cel care a tras sforile pentru atragerea lui Chirica, scrie Adevărul.

Coronavirus în România: de ce ar trebui să ne fie cel mai frică. Tuturor ne este frică, unora mai mult, altora mai puțin, unii aleg să facă ironii, alții se isterizează. Rafturile magazinelor se golesc, oamenii sunt irascibili și agresivi, un chinez a fost scos afară din metrou de niște creiere netede, pătimind pentru că s-a născut. Și nouă continuă să ne fie frică, pentru că avem un simt al pericolului aproape animalic. Simțim miros de moarte. Iar noi știm mai bine ca oricine cum se petrec lucrurile aici, nu suntem pregătiți pentru o epidemie/pandemie de coronavirus, notează Republica.

Cum puteți cumpăra o mașină electrică nouă cu mai puțin de 9.000 de euro. Cu voucherul Rabla Plus oferit de stat, prețul celei mai ieftine mașini 100% electrice de pe piața din România pornește în momentul de față de la 9.990 de euro, TVA inclusă. Iar prin casarea unei mașini vechi, se poate ajunge chiar la mai puțin de 9.000 de euro, tichetul Rabla având o valoare de 6.500 de lei (cca. 1.400 euro), potrivit Newsweek.

Caracatița Călărași. Județ cu acces la autostradă si două porturi, rămas în Evul Mediu. Investitori prea puțini, drumuri de pământ și comune fără gaz și canalizare. Și-n tot acest peisaj sărac prosperă oamenii de afaceri. Din rândul lor s-a desprins un senator acuzat de actualul șef al județului că se află în spatele firmelor ce construiesc și acum drumuri în județ, și spre care au plecat în ultimii 10 ani peste 100 de milioane de euro, potrivit Știrilor Protv.

Îmi displace Ziua Femeii. Ştiu că a fost stabilită în memoria textilistelor germane care, în urmă cu un veac şi jumătate, la 8 martie 1857, s-au ridicat pentru emanciparea socială şi profesională, pentru dreptul la vot şi şanse egale cu bărbaţii. Înţeleg raţiunea existenţei unei astfel de zile – instituită pentru a atrage atenţia asupra condiţiei femeii şi inegalităţii în drepturi de care suferă în multe părţi ale lumii, chiar şi acum, la începutul mileniului III, dar asta nu mă împiedică să-mi displacă, pentru că aici, pe… plaiurile mioritice, este desprinsă de semnificaţia şi menirea ei iniţială, scrie Republica.

”Tată meu s-a sinucis, nu a mai putut”. Schizofrenia, boala care nu iartă. Schizofrenia este o tulburare mintală cronică ce se caracterizează prin distorsiuni ale gândirii, percepției și afectelor. Conștiința clară și capacitățile intelectuale pot fi menținute, însă probabilitatea ca în timp să apară modificări remarcante, este ridicată. Debutul simptomelor și declanșarea primului episod au loc în jurul vârstei de 20 de ani, relatează Ziarul de Iași.

Peste 500.000 de femei sunt implicate în afaceri în România. Peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din România, potrivit ultimului studiu KeysFin. Cifra reprezintă 37% din totalul acționarilor din România, iar studiul indică o creștere a numărului femeilor care intră în afaceri, relatează Newsweek.

Inegalitatea dintre femei și bărbați, în creștere. În România, tot mai multe femei alimentează prejudecățile. 3 femei celebre: ce-ar schimba dacă ar mai avea odată 20 de ani. Femeile continuă și în 2020, la nivel global, să fie subevaluate, mai prost plătite decât bărbații, să aibă mai puține șanse de acces economic și educațional, arată un raport al ONU. În România, se constată un regres în ce privește prejudecățile pe criterii de gen, chiar în rândul femeilor, scrie Europa Liberă.