Judecat pentru corupție, Florin Secureanu spune că “livrează în 4 zile” teste rapide pentru coronavirus. Într-o postare pe Facebook, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, în prezent medic balneolog la Jibou, în Sălaj, a postat o fotografie cu o cutie care conține test rapid pentru COVID-19, cu “exactitate mai mare de 97%”. În această seară, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a postat o fotografie cu o cutie ce conține un test rapid pentru coronavirus. Florin Secureanu susține că face livrarea “în 4 zile”, însă n-a răspuns, deocamdată, cerințelor reporterului Libertatea și ale altor urmăritori care îl întrebau, pe Facebook, cât costă o cutie. Libertatea a identificat proveniența cutiei: aceasta ar fi produsă de chinezii de la Orient Gene Biotech din Zhejiang și se vindea și pe internet, de exemplu pe site-ul alibaba, cu 1,60$, stocul fiind epuizat în acest moment. De doi ani de zile, Florin Secureanu este judecat într-un dosar de corupție început după o investigație a echipei GSP / Libertatea. Cu toate acestea, următorul termen este stabilit abia în luna mai din cauza crizei coronavirus.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Scandal la un centru de carantină din Prahova. Oamenii vor să iasă din camere, aruncă cu droguri pe geam şi ameninţă cu cuţitul. Centrul de carantină improvizat într-un hotel situat la intrare în Ploieşti, în cartierul Albert, devine scena unor scandaluri zilnice. Unul dintre bărbaţii aflaţi în izolare, nemulţumit de situaţia în care se află, face tot ce poate pentru a atrage atenţia poliţiei. Mai întâi a aruncat cu bani pe fereastră apoi cu pachete de ţigări în care a fost găsit cannabis. În cursul zilei de astăzi, acelaşi individ şi-a ameninţat cu o armă albă un coleg de cameră, nervos că nu poate ieşi din clădire, apoi a ameninţat că se sinucide. Potrivit unui comunicat remis presei de Inspectoratul pentru Jandarmi Prahova, un bărbat aflat în carantină în Ploieşti face scandal zilnic. Individul a revenit în ţară în data de 16 martie şi tot de atunci se află în izolare într-un hotel aflat la intrare în Ploieşti, în zona cunoscută drept Kilometrul 6, potrivit Adevărul.

Românii au ignorat recomandările autorităților și s-au înghesuit să golească magazinele. Deşi izolarea este cea mai sigură cale de a ne proteja unii pe ceilalţi, foarte mulţi români au ignorat şi duminică cu lejeritate recomandările făcute deopotrivă de medici şi de autorităţi. Ba parcă au căutat special zonele cele mai aglomerate din oraşe ca să îşi facă alte şi alte provizii. Asta deşi magazinele alimentare, mai mari sau mai mici, vor rămâne deschise, fie că se afla în interiorul mall-urilor sau în afara lor. Zeci de persoane, aşezate în şir indian au aşteptat să intre duminică la amiază într-un hipermarket din Bucureşti. Cei mai mulţi au cumpărat mai mult decât au putut căra cu două mâini. Unii au venit pregătiţi cu cărucioare de cumpărături ori au fost ajutaţi de membri ai familiei, pe când alţii, singuri, au pornit cu sacoșele pline-ochi, pe jos ori spre staţia de autobuz, arată Știrile Pro Tv.

Corespondenții DW în vremuri de corona. Aproape fiecare țară din lume este afectată de COVID-19. Corespondenții DW din Spania, Marea Britanie, Rusia, SUA și Africa de Sud relatează despre experienţa lor în aceste zone. Încet-încet mă acomodez la noua normalitate din Spania: starea de urgență. Pe lângă cei care merg la serviciu, din casă ies doar oamenii care caută să-și procure alimente. Se păstrează o distanță de minimum un metru și jumătate față de persoanele din jur. După revenirea acasă, încălțămintea este scoasă imediat, iar mâinile se spală cu apă caldă și săpun. Străzile în centrul istoric al orașului Sevilla sunt complet goale. Primăvara înseamnă, de fapt, începutul sezonului turistic în capitala Andaluziei. În alte condiții, locuitorii orașului s-ar fi pregătit acum pentru valul de turiști atrași de Semana Santa – renumita procesiune de Paște din Sevilla. Dar tribunele deja instalate pentru spectatori par a fi acum doar amintirea unor vremuri îndepărtate. Londra este mai puțin zgomotoasă. Africa de Sud: a început nebunia cumpărăturilor.

„Iubiți credincioși, prin aceasta NU sunteți martiri ai credinței, ci martiri ai ignoranței”. BOR: predica lipsă. Omul dus la Biserică știe că, spre deosebire de toate lucrurile omenești, credința este un dar care întărește spiritul și inima mai ales în vremuri de restriște. Unii oameni caută Biserica în aceste zile de mare nesiguranță și de anxietate socială cu aceeași râvnă cu care semeni de-ai lor caută supermarketurile. În fața fricii, omul își declanșează diverse mecanisme de protecție și de compensare: unii își caută alinare în magic și supranatural, alții în pachetul de hârtie igienică și în cărucioarele pline, iar alții și în unele, și în altele. Sigur că omul responsabil și informat, autoizolat în cei patru pereți ai casei sale, îi condamnă pe toți cei care nu respectă așa numita „distanțare socială”. Îi consideră niște egoiști, care-i pun pe toți în pericol, potrivit Republica.

Boc a condamnat grătarele din Făget și împărtășania din aceeași linguriță: „E o greșeală. Nu se vor mai întâmpla. E păcat că s-au întâmplat”. Primarul Emil Boc a condamnat în 22 martie felul în care Clujul a înțeles atât sâmbătă cât și duminică să respecte recomandările autorităților în aceste vremuri în care în țară s-a instituit starea de urgență pentru a preîntâmpina extinderea infecțiilor cu noul coronavirus. Împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană a fost calificată ca o greșeală care nu ar fi trebuit să se întâmple. Boc a ținut să asigure că s-au purtat discuții cu prefectul și conducerea Mitropoliei și că astfel de greșeli nu se vor mai repeta. De asemenea, edilul a condamnat pe cei care s-au pus în 23 martie la grătare în toate pădurile din oraș, ca și cum era 1 mai, nu stare de urgență. Primarul Emil Boc a mai ținut să spună că împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost un gest iresponsabil pe timpul stării de urgență. Primarul le-a mai amintit oamenilor că ședința Consiliului Local din 23 martie urmează se se deruleze online „pentru prima dată în istoria României.” El a mai sfătuit clujenii să nu mai vină în această perioadă la Primărie să își plătească taxele, informează Actual de Cluj.

Spirala binelui. Fă bine și dă mai departe! O dramă hollywoodiană de la începutul anilor 2000, Pay It Forward (Dă mai departe!) spune povestea unui copil convins că poate genera o spirală a binelui în orice fel de societate, indiferent cât de alienată sau viciată ar fi. Binele făcut numai cu scopul de a obține din partea beneficiarului promisiunea că va face și el, la rândul său, o faptă bună, naște o adevărată mișcare socială. Compania OMV Petrom a donat 1 milion de euro Crucii Roșii Române. Mandatul Crucii Roșii Române, în pandemia COVID-19, este de a asista persoanele fără aparținători, aflate în autoizolare sau izolare, cu produse alimentare de bază și pachete igienice. Compania Transavia, din Alba Iulia, liderul pieței de carne de pasăre din România, cumpără „tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă” cu SARS-CoV-2 în județul Alba. Banca Transilvania a redirecționat către ONG-ul Dăruiește Viață - care construiește la București primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România - suma de 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție pentru medici, conform Pressone.

Copiii români îți spun ce este coronavirus și cum să-i protejezi pe ceilalți. În plină epidemie de coronavirus, copiii au învățat de la părinți ce înseamnă acest virus și cum înțeleg ei că trebuie să te protejezi atât pe tine, cât și pe cei dragi. UNICEF a făcut un ghid pentru părinții care se simt încurcați să discute cu copiii de vârste mai mici despre COVID-19 și recomandă câteva răspunsuri la întrebări precum „De ce atât de mulți oameni vorbesc despre ceva numit noul coronavirus”, „Poate intra în corpul meu?”, „Ce se întâmplă dacă intră în corpul meu?”, dar și metode prin care să-ți asiguri copilul că ești acolo să-l protejezi. Lili, 5 ani: E un virus. Din China, pentru că acolo se mănâncă șerpi. Tudor, 6 ani: Coronavirus vine de la lilieci care sunt sub pământ, adică în peșteri. Este un virus care te omoară, dar nu te omoară, dacă n-ai altă boală, potrivit Vice.ro.