​Problemele pe care le întâmpină românii după ce ies din izolare sau carantină. În timpul epidemiei de coronavirus, statul încearcă să digitalizeze relaţia cu cetăţenii. Ce-i drept, deocamdată nu a reuşit în foarte multe cazuri să-i ţină departe de ghişee. Tot mai multe reţete compensate sunt eliberate online, dar oamenii stau şi acum la cozi pentru certificatele de ieşire din carantină de la DSP, ori pentru cazierul judiciar. Cei care au sperat că în această perioadă pot obţine cazierul judiciar online sunt dezamăgiţi. Autorităţile acceptă să primească actele scanate pe e-mail, dar îi cheamă pe oameni la ghişee pentru a obţine actul. Deocamdată nu poate fi expediat prin poştă. Cei ce ies din izolare ori carantină au nevoie de un certificat pentru concediu medical. Actele pot fi trimise pe e-mail la direcţiile de sănătate publică, dar funcţionarii nu fac faţă volumului de muncă. Pentru că foarte rar răspund la telefon, iar oamenii nu ştiu când pot primi documentul, se înghesuie toţi în fata instituţiei, relatează Știrile ProTV.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ludovic Orban: „Este penurie! Regret că nu putem asigura echipamente în spitale.” Premierul Ludovic Orban a confirmat miercuri, la EuropaFM, criza de echipamente de protecție pentru spitale și a subliniat că este necesar ca să se înceapă fabricarea în România de astfel de materiale. Ludovic Orban a pus situația pe seama lipsei de materiale pe piața internațională. „Foarte multe țări au impus restricții la export. De multe ori a trebuit să facem intervenții la nivel diplomatic pentru a obține permisiunea din partea miniștrilor Sănătății de a asigura exportul. Prim-ministrul a explicat și ce se poate face pentru a convinge medicii să nu își mai dea demisia în plină pandemie, din cauza lipsurilor din sistemul medical, scrie Republica.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui. Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Județean de Urgență Deva, Marius Vasile Blendea, și-a scos soția din carantină, deși urma să stea acolo 14 zile. Ea era cazată la Hotel Deva, alături de alți colegi, după ce trei medici oncologi din spital au fost diagnosticați cu coronavirus. Doctorul Blendea și-a luat soția acasă pentru că nu îi plăcea la hotel, susține medicul. El spune că la domiciliu se află doar ei doi, „așa că nu este nici un pericol”. În urmă cu o săptămână, medicul şef de secţie Tiberiu Rugea şi medicul oncolog Alina Popa au fost infectaţi cu COVID-19 şi au fost internaţi de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, notează Libertatea.

Pacientă găsită de rude la pompe funebre. Familia a aflat după 3 zile că a fost externată decedată, deși s-a vorbit la spital zilnic. Ca să înțelegem mai bine cât de grave pot deveni lucrurile, ne oprim la o poveste halucinantă: în spitalul de la Arad, moare o pacientă. În plină criză coronavirus. Familia află de deces doua zile mai târziu. Nici unde era nu știau. Au căutat-o pe la toate casele funerare. Și nici rezultatul testului Covid-19 nu îl știu încă. Știu doar că a fost făcut. Nepotul pacientei decedate: „De la spital nu ne-a sunat nimeni, noi am luat legătura cu casa funerară, ne-au informat ce urmează să se întâmple, de la spital nu avem niciun răspuns, ei nici măcar nu au informat că nu mai e la ei, că e decedată, dacă noi nu aflam după multe insistențe...”, potrivit Digi24.

VIDEO Ce păţeşte poliţistul agresiv cu şoferul care i-a cerut să nu-i atingă documentele. Poliţia Argeş a deschis o anchetă după apariţia unui articol în „Adevărul“ privind cazul unui poliţist din Câmpulung Muscel care s-a purtat agresiv cu un şofer ce i-a cerut să nu-i atingă actele, spunându-i: „Te scot cu forţa dacă nu-mi dai actele, îţi dau cu spray şi ieşi singur... îţi iau şi talonul pentru că aşa vreau eu“. Mihnea Ciolan era în maşină cu prietena sa, iar în momentul în care a fost oprit de poliţist i-a spus acestuia că mersese la bunica lui şi mergea să cumpere nişte cartofi. Asta scria, de altfel, şi în declaraţia pe care tânărul o avea completată pe telefon. Şoferul a ripostat în momentul în care poliţiştul i-a luat telefonul, relatează Adevărul.

700 de teste pe zi împotriva coronavirusului de joi la Cluj. Încep testele pentru depistarea infecției cu coronavirus și la spitalul județean din Cluj, de joi. Deocamdată aici vor putea fi efectuate 100 de analize pe zi, dar, spune purtătorul de cuvânt Flavia Topan, din 10 aprilie numărul acestora va crește de cinci ori, la 500 de probe pe zi. De altfel de mâine capacitatea totală de testare a aparatelor operaționale la spitalele din Cluj ajunge la 700 de probe pe zi. În Cluj se află 534 persoane în carantină și 4.276 persoane în autoizolare la domiciliu, conform Actual de Cluj.

Sistem nou pentru depistarea infecției cu coronavirus, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova. Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Craiova este dotat, de astăzi, cu un sistem REAL TIME PCR pentru depistarea infecției cu coronavirus, informează Primăria Craiova, printr-un comunicat de presă. Aparatul a fost achiziționat de spital și finanțat de autoritatea locală cu suma de 616.000 lei. Aparatul se află în curs de montare și se va putea începe testarea, în 24 de ore. Potrivit municipalității, este vorba de o linie de biologie moleculară complet automată, anunță Gazeta de Sud.