Parlamentul din Kosovo a aprobat duminica, in unanimitate, declaratia de independenta fata de Serbia.

Romania libera insista asupra atitudinii salutare a maghiarilor si secuilor cu privire la independenta kosovarilor. Liderii secui din Transilvania spun ca rabdarea lor este fara sfarsit, dar spera ca precedentul Kosovo sa grabeasca acordarea statutului de regiune autonoma cu statut special asa-numitului Tinut Secuiesc. Liderii Consiliului National Secuiesc sustin ca nu vor sa atenteze la integritatea teritoriala a Romaniei, scrie Romania libera.

Cotidianul face o comparatie intre situatia din Kosovo si cea din Transilvania si sustine ca Bucurestiul priveste cu ingrijorare in Kosovo. In acest sens se mentioneaza ca liderii social democrati reproseaza puterii de la Bucuresti ca, desi oficial nu recunoaste independenta Kosovo, acestia o recunosc indirect atunci cind sint de acord cu trimiterea de trupe UE in regiune cu acordul puterii locale. In plus, Aleksander Mitic, jurnalist sirb, explica pentru Cotidianul cum vad sirbii independenta Kosovo.

Evenimentul Zilei enumera cateva dintre efectele acestei declaratii de independenta in randul europenilor - in fata sediului ONU din Geneva, circa 2.000 de kosovari au manifestat cu steaguri albaneze si au incins hore, multumind Statelor Unite si Uniunii Europene pentru sprijinul acordat pentru obtinerea independentei. La Lausanne, multimea a fost chiar mai numeroasa: circa 10.000 de albanezi au sarbatorit independenta in piata Riponne cu imnuri, dansuri folclorice si momente de reculegere in memoria kosovarilor cazuti in timpul conflictului din 1998- 1999. Aceeasi ambianta si la Bruxelles, unde 100 de kosovari au sarbatorit in fata sediilor institutiilor europene. La Paris, manifestantii sarbi au fost cei mai vizibili. „Tradare: Corsica e franceza, aflati ca si Kosovo e sarbesc“, spunea un afis adresat presedintelui Sarkozy.

Gandul mentioneaza reactia liderului Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo, care a indemnat Serbia sa declare Kosovo teritoriu ocupat, sa cumpere arme de la rusi si sa redobandeasca prin forta controlul. Au urmat apeluri la calm din partea Uniunii Europene si a Vaticanului.

Atat Cotidianul, cat si Gandul insista asupra valului separatist care afecteaza Europa ca urmare a declararii independentei - Abhazia si Osetia de Sud au anuntat imediat ca vor cere ONU si Rusiei sa le recunoasca independenta, iar guvernul regional basc a declarat ca evenimentul de duminica este „o lectie de urmat".

Radio Antena 3 din Portugalia, citat de Rador, sustine ca Serbia "va raci" relatiile cu tarile care vor recunoaste independenta, iar Jornal de Noticias mentioneaza ca Serbia condamna Uniunea Europeana pentru trimiterea unei misiuni in Kosovo, in vederea urmaririi procesului de independenta al provinciei sarbe.

Gazeta Wyborcza anunta sustinerea Poloniei - Varsovia va recunoaste imediat independenta Pristinei.

Zur Zeit asociaza independenta Kosovo cu "un cutit infipt in inima Europei". Kosovo constituie cutitul perfect – o zona, controlata de banditi albanezi care organizeaza contrabanda cu droguri, arme, prostituate si tigari pentru Europa occidentala. In Kosovo au existat si purificari etnice ale nealbanezilor – sarbi, turci, romi si bulgari. Niciun guvern european nu a spus vreun cuvant despre grozaviile comise. Sub ochii trupelor ONU au fost arse sau aruncate in aer biserici crestine. Iar acum se doreste prin intermediul uneia din tacticile criminale cele mai de succes, santajul, sa se obtina din partea statelor europene recunoasterea unei enclave americane in Balcani, unui al doilea stat albanez, pentru a infige tot mai adanc cutitul in inima Europei, scrie ziarul austriac.