Romania Libera: Eliberarea medicamentelor, stabilita prin noile programe de sanatate

de Ioana Georgescu     Romania Libera
Marţi, 19 februarie 2008, 4:43 Revista Presei | Subiectele Zilei


Ministerul Sanatatii va supune pana pe 14 martie dezbaterii publice un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in 2008.Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii a stabilit modalitatile de asigurare cu medicamente si materiale sanitare aferente  programelor nationale.

Tratamentul in spital si in ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice va fi finantat in acest an din bugetul Ministerului Sanatatii  prin transferuri in bugetul fondului national unic de asigurari de sanatate. De asemenea, accesul la medicamente si materiale sanitare pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA si a celor de TBC se va face prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu CJAS.

Pentru tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat si stari posttransplant, antidiabeticele orale si cele de tipul insulinelor, respectiv medicamentele specifice tratamentului starii posttransplant se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis.

Pentru bolnavii de cancer, eliberarea medicamentelor  specifice de tip oral si injectabile necesare pentru tratamentul in ambulatoriu se face, de asemenea, prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu CJAS. Sumele aferente  prevazute in  programul national de boli cardiovasculare, cel de oncologie, de diabet zaharat, programul national de transplant in organe, tesuturi si celule de origine umana, programul national de hemofilie, telasemie si alte boli rare, programul de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta din structura programului national de boli netransmisibile se asigura prin transferuri de la bugerul MS la cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Sumele pentru controlul bolnavilor cu diabet zaharat constand in efectuarea hemoglobinei glicozilate se asigura din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii prin transferuri la bugetul CNAS.

Medicamentele eliberate prin farmaciile cu circuit deschis care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate vor fi la nivelul pretului de decontare aprobat prin ordin al Ministrului Sanatatii. Prescrierea acestor medicamente in ambulatoriu se face pe denumirea comerciala. Cele acordate in spital  vor fi achizitionate de unitatile sanitare  la un pret ce nu poate depasi pretul de decontare.

Romania Libera


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

199 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by