Comisarul-Sef Radu Sandu Moldovan, seful Politiei Harghita, este subiectul unui dosar intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), politistul fiind acuzat de trei tineri ca inainte de 1989 le-ar fi aplicat rele tratamente in timpul unor anchete. Cazul a fost inaintat Parchetului General.

„Trebuia sa ma descalt si, cu talpile goale, sa ma asez in genunchi pe un scaun, dupa care imi erau batute talpile picioarelor cu bastonul. Din toate puterile, primeam 10 lovituri mari, urmate de o lovitura mai mica, pe care trebuia sa le numar cu voce tare. Eram obligat sa tin cu miinile intinse o hirtie goala pe care nu scria absolut nimic, iar acesta imi spunea sa citesc ce scrie pe ea.

Eu, nereusind sa citesc nimic de pe hirtia goala, primeam cite 20 de lovituri cu bastonul pe ambele miini si trebuia sa le numar cu voce tare.“ Astfel este descris comportamentul actualului sef al Politiei Harghita, comisarul-sef Radu Sandu Moldovan, intr-o plingere penala depusa ieri la Parchetul General si care vizeaza fapte comise de acesta inainte de 1989, pe cind era ofiter operativ principal in cadrul Biroului Judiciar al Militiei Harghita.

Plingerea s-a bazat pe declaratiile mai multor persoane, ce se considera victime ale abuzurilor comisarului-sef Radu Sandu Moldovan in perioada comunista, trei dintre ele constituindu-se in parte civila. Toate releva acelasi lucru: actualul sef al Politiei din Harghita i-a supus pe ei si pe multi alti minori la torturi, sub motive ce variau de la tentativele de trecere a frontierei pina la lungimea parului, hainele pe care le purtau sau muzica pe care o ascultau.

Potrivit relatarilor din plingerea penala, tinerii erau „agatati“ de militieni fie in discoteci sau in cinematografe, in cadrul unor descinderi in forta, fie prin citatii saptaminale prin care erau obligati sa se prezinte la sediul Militiei. Una dintre victime, prima care s-a gindit sa-l denunte pe Radu Sandu Moldovan, spune ca a intrat in vizorul acestuia dupa ce a incercat, in primavara lui 1989, sa fuga din tara impreuna cu un prieten.

Dupa ce a fost prins la Satu Mare si batut de graniceri, a fost preluat de militienii din Miercurea-Ciuc, batut din nou, apoi chemat in fiecare marti sau joi, de la ora 17.00, in biroul actualului comisar-sef Moldovan. „Oficial eram chemati ca sa declaram ca sintem in oras, ca nu am fugit“, a povestit pentru Cotidianul victima, care a refuzat sa-i publicam numele.

Neoficial, motivul era tortura. Impreuna cu celelalte persoane citate si care-si asteptau rindul la ancheta, spune acesta, comisarul Moldovan, dar si alti subordonati ai sai, ii obliga „sa curete holurile Militiei cu periute de dinti, sa spele WC-urile cu limba si cu miinile in timp ce ei se urinau pe noi“. La ancheta, dupa bataia „introductiva“, cel contactat de Cotidianul spune ca era legat de calorifer, apoi pus sa-si aleaga obiectul de tortura.

„Deschidea un dulap in care avea cinci unelte: un baston de lemn, o sirma impletita, doua bastoane de cauciuc si o coada de matura. Nu trebuia sa aleg acelasi obiect ca data trecuta. Eram batut pina la epuizare“, povesteste victima.

„Avea obiceiul sa nu-ti dea la fata. O data a venit la scoala, nu stiu ce era acolo, ziua Militiei sau ce era, si trebuia sa vorbeasca. Si cind a vazut ca avem par mare a zis: «Voi mergeti la cancelarie si vine cineva sa vorbeasca cu voi». Si atunci a venit el si ne-a batut si atunci. Mi-a luat parul si mi l-a taiat“, relateaza in plingere o alta victima.

Cotidianul