Ludovic Orban i-a cerut premierului sa scoata UDMR de la guvernare deoarece Uniunea ca nu au fost solidara cu decizia executivului in privinta Kosovo, scrie Adevarul. Tariceanu a argumentat ca o asemnea decizie ar putea aduce Romania inapoi cu 20 de ani, noteaza Romania Libera. Pozitia PNL este departe de a fi unitara. Adina Valean europarlamentar PNL acuza guvernul ca nu si-a motivat refuzul acceptarii independentei Kosovo, afirma Cotidianul. Ca sa nu ramana mai prejos, PSD amenita cu o motiune de cenzura a carei oportunitate va fi examinata de partid pana la sfarsitul saptamanii, noteaza Evenimentul Zilei.

Orban vrea scoaterea UDMR din guvern

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut premierului, intr-o convorbire telefonica, sa excluda UDMR din actualul cabinet, sustin surse liberale. Potrivit acestora, ministrul transporturilor i-ar fi spus lui Tariceanu ca atitudinea maghiarilor care insista pentru recunoasterea autonomiei provinciei Kosovo, contrar pozitiei oficiale a statului roman, trebuie sanctionata.

Orban a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema, insa a sustinut ca atitudinea liderilor Uniunii va fi cu siguranta pusa in discutia urmatoarei sedinte a conducerii PNL. Vicepresedintele liberal s-a ferit sa precizeze daca va cere in mod explicit eliminarea UDMR din guvern, lasand sa se inteleaga insa ca mai multi colegi din BCP ar impartasi aceasta idee. Surse liberale sustin ca primul-ministru si alti apropiati ai acestuia resping ferm indepartarea de la putere a oamenilor lui Marko Bela.

Adevarul

UDMR ramane

Premierul Tariceanu a declarat marti, intrebat daca va scoate UDMR de la guvernare, ca nu vrea ca situatia din Kosovo sa genereze o reactie care sa duca Romania inapoi cu 20 de ani, transmite NewsIn.

Intrebat daca va scoate UDMR de la guvernare, asa cum i-a cerut vicepresedintele PNL Ludovic Orban, premierul a evitat sa comenteze informatiile neoficiale, insa a precizat ca nu doreste sa readuca Romania in urma cu 20 de ani si a adus ca argument in favoarea UDMR declaratia lui Marko Bela, cum ca nu este o similitudine intre Kosovo si

Romania."Nu as vrea ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina sa genereze in Romania o reactie care sa ne duca inapoi cu 20 de ani.

Cred ca in Romania nu exista niciun fel de risc ca o situatie ca cea din Kosovo sa se reproduca aici. Romania este stat membru UE si NATO si in cadrul acestor organizatii o astfel de intamplare, ca cea din Kosovo, nu se poate accepta", a declarat Tariceanu.

Premierul a argumentat ca Romania a facut "progrese extraordinare" in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, din 1990 pana in prezent, acesta fiind rezultatul eforturilor depuse de toate formatiunile politice, inclusiv de UDMR.

Potrivit lui Tariceanu, UDMR a demonstrat ca "stie sa lupte pentru drepturile minoritatii maghiare folosind mijloacele democratice, mijloacele parlamentarismului".

El a invocat totodata declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, care au spus ca nu se poate face o paralela intre situatia din Kosovo si cea din Romania.

Romania Libera

Adina Valean dezerteaza din PNL in chestiunea Kosovo

In PNL au aparut disidentii in chestiunea Kosovo. Europarlamentarul liberal Adina Valean a criticat luni, in termeni duri, prin intermediul unui comunicat de presa, decizia Romaniei de a nu recunoaste independenta fostei provincii iugoslave. Pozitia lui Valean vine astfel in contradictie nu doar cu cea a Presedintiei si Parlamentului roman, ci si cu cea a Guvernului condus de partidul din care face parte.

„Mi-ar fi placut si ar fi fost normal ca acest refuz (al Romaniei - n.red.) sa fie dublat de argumente solide de politica europeana, nu de niste temeri nesustinute nici macar la nivel national“, spune europarlamentarul roman.

Aceasta a demontat si doua dintre argumentele invocate de autoritatile romane in favoarea nerecunoasterii independentei Kosovo: cel al consecventei tarii noastre pe acest subiect, respectiv incalcarea dreptului international. „Romania a avut o pozitie consecventa de respingere a independentei Kosovo, dar nu am pus nimic in loc, nu este ca si cum ne-am fi aflat in prima linie a diplomatiei pentru rezolvarea acestui conflict. In absenta unei alte variante, nu vad pentru care motiv ne opunem. E

u nu pot sa suspectez democratii consolidate, state importante ale UE ca au ajuns la aceasta solutie cu incalcarea dreptului international“, a declarat pentru Cotidianul Adina Valean.

Cotidianul

PSD ameninta cu motiunea

PSD ia in calcul depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu in cazul in care UDMR nu va fi scoasa de la guvernare din cauza pozitiei in privinta Kosovo.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura de catre social-democrati va fi decisa de Consiliul National al PSD, care va avea loc vineri. In replica, Marko Bela a spus: „PSD-ul isi cauta rostul. In fiecare saptamana initiaza cate ceva. Si saptamana trecuta au zis ca nu mai sustin guvernul si ca vor anticipate. Acum vin din nou sa ameninte cu motiunea, al carei rost nu-l vad daca oricum nu ne sustin.

Evenimentul Zilei