Comisia Europeana a cerut, miercuri, angajatorilor si sindicatelor sa inceapa negocierea unor reglementari mai ferme, care sa impuna intreprinderilor consultarea muncitorilor inainte de inchiderea unei fabrici, relateaza International Herald Tribune, citat de Rador.

Executivul european a spus ca afacerile si reprezentantii muncitorilor au la dispozitie noua luni pentru a negocia modificarile la Consiliile europene ale muncii, care ofera un forum in care ambele parti pot discuta reducerile planificate de locuri de munca. In situatia in care partile nu vor putea ajunge la un acord, UE are autoritatea de a interveni cu propria propunerein termen de sase saptamani.

Aproximativ 820 de companii importante, cu peste 1.000 de angajati, au consilii ale muncii, care acopera aproximativ 14,5 milioane de lucratori, dar nu toate functioneaza bine, deoarece obtinerea de informatii sau consultarea muncitorilor privitor la schimbari majore, in timp util, poate fi dificila.

UE spune ca angajatorii s-au opus reformelor, insistand ca aceste structuri sunt importante pentru asigurarea "restructurarii acceptabile social a intreprinderilor".

Conform confederatiei sindicatelor europene, principalul lobby al angajatorilor din UE are o pozitie slabita si este acum mai deschis la negocierea unei solutii. Grupul muncitorilor vrea noi reguli care sa acopere mai multe companii, prin reducerea semnificativa a pragului de 1.000 de angajati.