La Stuttgart n-a avut loc sâmbăta o petrecere. S-a plătit, ca în SUA și aiurea, prețul lașității, al autoculpabilizărilor implicând demonizarea poliției și al talibanizării ideologiei pc, devenită religie identitară, scrie Petre Iancu pe Deutsche Welle.

Violente in StuttgartFoto: Hotnews

"Îi vom trage la răspundere pe făptași", a promis, într-un târziu, în seara de duminică, Tobias Strobl, ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, în a cărui capitală s-a petrecut sâmbătă noaptea o orgie de pomină. Una a jafului, a vandalismului și violențelor nu în ultimul rând împotriva unei poliții suprinse, uluite, șocate.

Polițiștii încercaseră să-l controleze pe un tânăr care, în centrul orașului, încălcase legea antidrog. Atât le-a fost. O oștire compusă din sute de bătăuși s-a năpustit asupra lor, i-au atacat pe agenți cu pietre smulse din caldarâm, în atacuri de o intensitate despre care ofițeri cu state vechi în forțele de ordine au mărturisit că n-au mai pomenit-o. Concomitent, junii s-au dezlănțuit și împotriva magazinelor din centru. Au distrus vitrine, au prădat în voie, au distrus vehiculele polițiștilor și și-au exhibat în rețelele sociale "glorioasele" fapte de arme. Pe care le-au răspândit pe net într-o frenezie fără egal, în ciuda legii interzicând, mai nou, în Germania, glorificarea violențelor.

În mahmureala care a urmat, elita politică și mediatică a capitalei landului Baden-Württemberg, administrate de o coaliție de stânga, cu primarul ecologist Fritz Kuhn în frunte, s-a arătat perplexă.

Disculpări directe și indirecte

Mai întâi, încurcată de răutatea fără precedent manifestată de trupa de vandali, alcătuită în mare măsură din tineri imigranți scandând lozinca teroriștilor islamiști și din amicii lor de la extrema stângă, primăria a tăcut prelung, pentru ca apoi să ciripească, împăciuitorist, vagi dojeni la adresa făptașilor. Cei din urmă s-au văzut în repetate rânduri tratați și în massmedia cu mănuși. Poliția a exclus instantaneu (și înaintea unei investigații aprofundate) orice "substrat politic" al barbariei. Iar Fritz Kuhn și subalternii i-au cocoloșit pe vandali ca "petrecăreți", care nu înțeleg că "așa ceva nu merge", după cum s-a exprimat textual, cu un limbaj de consistența plastilinei, însuși primarul.

Încât, până să fie reținuți, judecați și condamnați într-un viitor incert, în conformitate cu promisiunea lui Strobl, făptașii au toate șansele să mai participe la niscaiva bairamuri, de vreme ce, după noaptea de jaf, au beneficiat și se vor mai bucura, pesemne, de duioase mângâieri pe creștet. Ori, ca liderii BLM (Black Lives Matter) și Antifa peste ocean, chiar de varii disculpări directe sau indirecte în rețelele sociale, în parte din presă, în mediile politice.

Integral pe Deutsche Welle