​​Tinerii cu care am vorbit recent vor să vadă nu doar dezbateri între politicieni, ci și oportunități reale. Toată competiția dintre partide și toate conflictele politice, chiar dacă sunt necesare într-o democrație atunci când vrem să obținem progres - cu condiția de a fi oneste, a creat mai ales în ultimele luni, dar nu numai, o oarecare senzație de sufocare printre oameni, o senzație de prea mult. Cred că românii, mai ales cei tineri cu care am vorbit, ar vrea să vadă altceva dincolo de știrile și dezbaterile de la TV, dincolo de social media supraîncărcată cu negativ și de multe ori cu fals. Dincolo de toate acestea, tinerii ar vrea să vadă oportunități reale, este de părere Florian Bodog.

Florian BodogFoto: Agerpres

Din păcate, guvernul Orban a ratat și la acest capitol.

Discutam cu tinerii despre programul de așa-zisă susținere a IMM-urilor, cu care guvernanții actuali se laudă ca și cum n-ar ști că, de fapt, de ani buni, guvernele României, inclusiv cele ale PSD, au mai avut inițiative pentru acest sector.

Doar că, în acest caz, în acest context, deși guvernanții se laudă cu el, pentru mulți români programul respectiv nu reprezintă altceva decât praf în vânt. A, da, așa cum face acest guvern, bani împrumutați din afară cu dobânzi mari, nu este vreo idee genială, nici pe departe, ci este prostie! Pentru că nu poți relansa nimic, și cu atât mai mult sectorul IMM, și cu atât mai mult afacerile tinerilor antreprenori sau cele care angajează tineri, într-o țară blocată. De aceste lucruri mi s-a plâns mulți dintre cei cu care am discutat în ultima perioadă.

Guvernul Orban a blocat țara și a ținut-o paralizată de frică. Frica de propria-i lipsă de idei, de soluții. Ori, acestea vin doar dacă te interesează cu adevărat să guvernezi. Ele nu vin, așa cum este cazul PNL, dacă tot ce vrei pe această lume este și mai multă putere, și mai mulți oameni proprii puși în funcții, și mai multe contracte pentru firmele apropiaților!

Eu am spus în ultimii ani, mai ales de la tribuna Senatului, că actualul PNL nu are nici soluții și nici dorința de a face ceva. Politica lor este: lasă că merge și așa. Inclusiv în orașul meu natal, Oradea, lucrurile funcționează la fel. Și se vede. Oamenii, românii, tinerii, sunt extrem de inteligenți și nu poți, cum speră PNL, să le iei ochii cu vorbe în vânt. Și nici nu ai avea voie să încerci. Este cinism dus la maximum, doamnelor și domnilor din PNL.

Toate aceste gânduri mi-au fost inspirate, cum spuneam, de tinerii cu care am discutat în ultima perioadă. Le este cu atât mai greu cu cât văd un guvern și o guvernare habarnistă și nepăsătoare.

Citește continuarea PeBloguri