Prin doua contracte de arenda, firmele familiei Voiculescu au preluat 2.700 hectare de teren, situate in judetul Giurgiu

Potrivit legislatiei in vigoare, arendasul GRIVCO are dreptul la subventii de la stat de milioane de lei

Familia lui Dan Voiculescu - prin SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA - este... arendasul Academiei Romane. Acest lucru s-a intamplat pe data de 03.10.2007, cand intre arendatorul Academia Romana si arendasul GRIVCO s-au incheiat doua contracte de arenda.

Obiectul acestora il constituie doua terenuri situate in judetele Giurgiu, respectiv in comunele Baneasa si Gostinul, in suprafata totala de aproximativ 2.700 hectare. Contractele sunt incheiate pe o durata de 20 de ani, cu dreptul prelungirii pentru inca 20.

Terenul va fi folosit, potrivit contractului, de catre Grupul Voiculescu pentru “activitati de cercetare-dezvoltare agricola si productie agricola”. Din aceasta afacere, Academia ar urma sa aiba “profituri fabuloase”, respectiv 100 de kilograme de grau pentru fiecare hectar, in primii sapte ani, si 300 de kilograme de grau pentru fiecare hectar in ceilalti ani. In caz ca arenda nu poate fi platita in natura, GRIVCO se obliga sa achite Academiei echivalentul in bani.

Oricum, un calcul elementar arata ca sumele primite de Academie sunt derizorii in comparatie cu subventiile primite de la stat pentru irigatii, calamitati, etc. Arendasul GRIVCO va beneficia de aceste subventii datorita sprijinului Ministerului Agriculturii care a emis un ordin, potrivit caruia, s-a autorizat constituirea pe respectivul teren a Organizatiei utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), „Baneasa-Grivco”.

Integral in Gandul