S-a întors roata pentru Firea: puhoi de candidaţi pe partea stângă. Gabriela Firea se confruntă cu problema dreptei din 2016: prea mulţi candidaţi care rup voturi din bazinul său electoral. Pe lângă candidatul Pro România, primarul ar putea să se bată pentru un nou mandat nu doar cu Nicuşor Dan, ci şi cu Ilan Laufer şi Marian Vanghelie. O candidatură care ar afecta tot bazinul electoral al Gabrielei Firea ar fi cea a reprezentantului ADER, Bogdan Stanoevici, scrie Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Un istoric summit UE și ficțiunile dependenței. Ni se spune că a fost un summit istoric. Liderii se bat cu pumnii-n piept. Dar e UE pe un drum bun? Poate ține fondul de reconstrucție ce promite? Sau clamatele lui intenții bune îi pavează drumul spre disoluție? Realitatea e că UE a devenit, pentru prima dată, o comunitate a transferurilor de la mai bogați la mai saraci. A început să dea fonduri de la statele economic competitive, și din acest unghi prospere, la cele care nu fac față globalizării și sunt, deci, mai sărace, fără să-și fi redus și pretențiile, simultan cu scăderea relevanței lor economice. Noua UE face, tot în premieră, datorii în contul generațiilor viitoare. Bugetul ei, de peste o mie de miliarde de euro, s-a văzut suplimentat, în numele valorii cheie a solidarității și reconstrucției postpandemie, cu 750 de miliarde, din care granturi nerambursabile de 390 de miliarde. Vor profita copiii și nepotii noștri de această gigantică sumă de 1,8 bilioane? De cadourile pe care Comunitatea le face? Cert e că vor avea din greu de plătit la rambursarea datoriilor, scrie Petre Iancu în Deutsche Welle.

Infodemia în Uniunea Europeană și Vecinătatea Estică. Cum poate combate UE dezinformarea? Infodemia și știrile false în perioada pandemiei și nu numai, cum acționează propaganda rusă în comparație cu cea chineză și ce poate face Uniunea Europeană pentru a combate dezinformarea au fost temele abordate într-un webinar organizat săptămâna acesta de Europuls ”Eforturile UE de a combate dezinformarea în timpul crizei de COVID-19: de la un răspuns reactiv la o strategie activă?” Odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 a apărut și un efect secundar - infodemia, spune Elena Gozun, expert afiliat Europuls. Știrile false, strategiile de dezinformare au acaparat spațiul online, potrivit Euractiv.ro.

Patru povești despre școală și lipsuri. Mariana are 32 de ani, patru pisoi și patru copii Taie feliile de salam mai groase, pentru că altceva n-are ce pune pe colțul de pâine pe care îl mănâncă la prânz cu copiii și căruia îi spun cu toții „sendviș”. Din același salam mănâncă și pisoii, iar în bordeiul lor de pe câmp, undeva la periferia Bucureștiului, e cald, podeaua e din pământ și muștele își așteaptă sfârșitul într-o lungă agonie, lipite de o bandă cu adeziv atârnată de tavan. Nu e cel mai rău loc în care au stat, scrie pressone.ro care voprbește despre despre cât de greu e de fapt să mergi la școală în România anului 2020 și despre cum naște cercul vicios al precarității și al lipsei de educație.

In pandemie la Bucuresti. Luni dimineata am primit o veste groaznica. Tatal meu, 91 ani, fusese gasit pozitiv impreuna cu alti 16 batrini la un test de coronavirus in caminul in care se afla. Am incercat sa ramin cit mai calm si am intrebat citi alti pacienti au fost gasiti pozitivi, citi din personalul de ingrijire. Raspunsul m-a mai pus un pic pe picioare: Niciunul dintre cei 17 pozitivi nu avea simptome iar tot personalul era negativ. Si mie si directorului caminului ni s-a parut ca este probabil vorba de false positives si ca ar mai trebui facut un test suplimentar, povesteste Corneliu Cazacu pe Contributors.ro.

Contre şi acuzaţii grave între Aurelian Bădulescu şi Robert Negoiţă. Bădulescu: I se potriveşte zicala „Hoţul strigă hoţii”. Negoiţă: E un bichon bine hrănit. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, l-a atacat pe primarul Sectorului 3, printr-o postare pe Facebook: ”Lui Robert Negoiţă i se potriveşte zicala: «Hoţul strigă hoţii!» Este ştiut faptul că, în Bucureşti, cele mai scumpe băncuţe, panseluţe, garduri şi lucrări sunt în Sectorul 3. Se umflă preţul şi de câte 3-4 ori! (...) Sectorul 3 arăta bine încă de pe timpul fostului primar, Liviu Negoiţă”, potrivit Adevărul.

Chirtoacă: Ambasadorul moldovean în Fed. Rusă trebuie rechemat și demis ”Vrea să importe regimul lui Putin”. Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal din Moldova, răspunde declarațiilor controversate ale ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă referitoare la o presupusă modificare a Constituției Republicii Moldova după modelul rusesc: Andrei Neguța trebuie rechemat și demis. „La 30 de ani de la evenimentele din anii ‘90 – eliberarea națională, suveranitatea, independența – un oficial al statului, ambasador în Rusia, cheamă la dictatură, propune să importăm dictatura lui Putin. Care este diferența dintre declarațiile de la Moscova, Chișinău și cele de la Tiraspol, sub acest aspect?! Acum trei săptămâni, declarații similare făcea și Vasnețov al Rusiei în Republica Moldova”, a declarat lideurl liberal, potrivit punct.news.

Afacerile imobiliare ale ministrului Costel Alexe / Terenuri la 1 euro/mp în Cartierul Ștabilor pentru cei 4 frați Alexe. În 2014, cei patru frați Alexe – Costel (actualul ministru PNL al Mediului), Mihai, Florin și Adina – au concesionat, fiecare, câte 500 mp de teren de la Primăria Aroneanu. Comuna lipită de Iași era și atunci, este și acum condusă de Benone Moruzi, un primar liberal apropiat de Costel Alexe, președintele filialei județene Iași a PNL. Cele patru parcele concesionate de frații Alexe sunt poziționate excelent. De la Little Texas până la intrarea în Șorogari (la lac) sunt doi kilometri și încă maxim 1,5 kilometri până la terenurile lor. De construcția caselor, s-au apucat trei din cei patru frați, dezvăluie ziarul ieșean ReportrIS.ro.