Chinezii câştigă primul contract major de infrastructură din România. Asocierea dintre SYNOHIDRO (China) şi GOOD PROD S.R.L. (România) a câştigat contractul pentru construirea centurii ocolitoare din Zalău, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Proiectul prevede proiectarea şi execuţia celor 5,5 kilometri de pe centura municipiului Zalău (judeţul Sălaj) – etapa a doua. Durata contractului va fi de 114 de luni. Contractul are o valoare de 185,5 milioane de lei fără TVA. Proiectul prevede şi execuţia a cinci viaducte şi două poduri, potrivit Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

RiseProject: Clanul Sportivilor a capturat, pur și simplu, organizația PSD Ilfov. O înregistrare internă arată cum lumea interlopă folosește cel mai mare partid din Romania drept comandament central al unor combinații imobiliare de milioane de euro. Vocea principală îi aparține lui Florian Puiu, secretar executiv al PSD Ilfov, veteran din Clanul Sportivilor și ambasador al mai multor sindicate interlope. Vocea secundară este a consilierului județean, Alin Todireanu, exclus din PSD la sfârșitul lui iunie și transferat la Pro România. Discuția a avut loc în toamnă, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, pe strada Șoimului din sectorul 5, la spălătoria auto a lui Florian Puiu. Miza: terenurile din sudul Capitalei, dezvăluie Rise project.

DW: Lupii paznici la stână. Deși pun lupii paznici la stâna unei părți a bilioanelor de euro din bugetul UE, liderii UE s-au strofocat joi să convingă PE să aprobe rezultatul negocierilor vizând un fond care va redresa nu economia, ci birocrația. Care au convenit, între altele, să reducă la 390 de miliarde cadourile. Și au susținut (fiind contraziși de Viktor Orban) că ar fi legat banii, cu tot cu creditele pe care ar urma să le achite copiii și nepoții noștri, până în anul 2058, de respectarea, de către beneficiarii asistenței, a principiilor statului de drept. Or, beneficiarii, între care Malta, un paradis al crimei organizate, obstrucționează din decembrie trecut operaționalizarea Parchetului European, menit să prevină, cu Laura Kövesi în frunte, fraudarea banilor europeni. Iar președintele României, Iohannis, care a validat la un moment dat demiterea ei din funcția de șefă a DNA, a afirmat ce-au spus și omologii săi esteuropeni, fără să clipească și fără să li se lungească nasul: că țările lor n-ar avea, chipurile, "probleme cu statul de drept", scrie Deutsche Welle.

Cazul Mansouri: Iranul acuză România de înșelăciune. Familia nu știe unde este cadavrul. Un site apropiat de Consiliul Suprem de Securitate Națională din Iran a anunțat că „trupul neînsuflețit al judecătorului Gholam Reza Mansouri, care a fost găsit mort la București luna trecută, a ajuns marți la Teheran, dar fără probele cerute”. Anterior, oficialități iraniene au avansat ipoteza că Mansouri ar fi fost ucis de membri ai opoziției iraniene (MEK), care „se bucură de protecție în România”, după ce, doar cu câteva ore înainte, lăudau România pentru „relațiile profunde” cu Iranul pe care le-a dovedit în acest caz, potrivit Newsweek.

Cu taxiul aerian, din Timișoara spre marile orașe. Transportul viitorul prinde contur la Timișoara! Autoritățile județene muncesc acum la modernizarea Aeodromului Cioca, iar când aceasta va fi gata de aici vor decola… aerotaxiuri. Aceasta este ideea președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, care spune că demersurile au început și că timișenii vor putea, în viitorul apropiat, zbura în regim de taxi spre marile orașe ale țării. Momentan se lucează la modernizarea hangarelor și se fac demersurile pentru omologarea pistei, scrie Banatul Azi.

Neurolog român stabilit în Germania: „România a rămas plină de gunoaie, cele mai multe cu două picioare“. Stabilit în Germania din 2011, medicul neurolog George Crivac a scris o postare foarte dură pe Facebook legat de pandemia de COVID-19, de sistemul de sănătate şi de situaţia din ţara noastră după ce şi-a petrecut concediul în România; ”Mă refer la psihoza de care suferă tot românul si care este alimentată zilnic de acest sistem depăşit. Nu mai avem epidemie de rujeolă / rubeolă la cei mici, nu mai există bacteriile multirezistente din spitale (3MRGN). Există doar acest COVID! Dacă te duci sa te cauţi de hemoroizi, întâi treci pe la testul de COVID, deşi poate n-ai niciun simptom specific. Totul se rezumă acum la Covid. Asta înseamnă să ai un sistem inert, depăşit, corupt!”, potrivit Adevărul.

Fețe ale rasismului/romantismului rural. Ce poți face la țară când nu-ți place să cultivi nici plante nici relații cu ceilalți, iar pe tine te-ai tot cultivat în luni, ani, decenii de izolare? În ultimele luni de izolare oficială am început să văd dincolo de curtea cu găinile și puii, cu luptele dintre gaițe și cloște, până în grădina casei inundată de plante și de dăunători, apoi livada din spatele casei și chiar dincolo de ea, până în cimitir. Cu cimitirul începe dealul pe care localnicii cultivau struguri pe vremuri și săpau în stânca lui pivnițe să-și țină vinul. Suntem într-un sat, suburbie a unui orășel în care se face ciment internațional și în care proporția dintre români și rromi tinde să fie egală. Diferența este că românii, supuși regulilor și sistematizării, locuiesc central, în case mari și colorate, dar neapărat aliniate pe lângă șoseaua aglomerată, în praf și poluare fonică, citim pe Contributors.ro.