Britanicii riscă să rămână cu recoltele pe câmp. „Englezii nu pot face munca asta grea, iar Johnson îi alungă pe străini“. Proprietarii a două mari ferme din sud-estul Angliei au încercat să afle ce randament dau est-europenii şi britanicii angajaţi să culeagă fructe. Diferenţa a fost notabilă. În timp ce britanicii au cules, în medie, ceva mai mult de 15 kilograme de fructe într-o oră, muncitorii străini au reuşit, în acelaşi timp, să culeagă peste 28 de kilograme, deci aproape dublu. Problema fermierilor britanici este că perspectiva Brexitului, coroborată cu criza creată de pandemia Covid-19, a făcut ca numărul muncitorilor străini agricoli din Ungaria, Bulgaria şi România să scadă vertiginos, potrivit Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Bomba de mediu de la Ghizela: cea mai mare groapă de gunoi din vestul țării și-a deversat levigatul în râul Timiș. Doi ingineri care au lucrat la depozitul de deșeuri de la Ghizela – cel mai mare din vestul țării – pun pe masă dovezi incontestabile despre dezastrul ecologic produs de proasta administrare a amplasamentului: substanțele toxice rezultate din fermentarea gunoaielor (cunoscute sub numele de levigat) au fost deversate în râul Timiș, iar în contul acestor deversări au fost plătite servicii fictive de vidanjare și neutralizare a levigatului. Pus în fața fotografiilor care demonstrează deversarea levigatului, directorul RETIM a rămas fără replică: „Nu pot să comentez”, dezvăluie Recorder.

Pandemia din SUA: Un succes major și multe minciuni minore – sau invers? Un val de entuziasm ar fi generat, în alte vremuri, decizia Autorității Federale Americane (FDA) pentru alimente și medicamente. Căci prestigioasa autoritate a aprobat utilizarea plasmei dobândite din sângele pacienților însănătoșiți în lupta împotriva noului tip de virus corona. Cu toate acestea, ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă veste medicală bună a devenit cu totul altceva. Știrea s-a văzut instantaneu politizată și prefăcută într-un nou și toxic măr al discordiei, de natură să inflameze oricum extrem de învrăjbita campanie electorală americană. A fost de ajuns ca informația să fie transmisă și asumată de Donald Trump pentru ca adversarii săi politici și presa mainstream care îi susține s-o trateze sceptic sau foarte sceptic, scrie Deutsche Welle.

Factori corelați cu numărul de universități al unei țări UE în topul Shanghai 2020 și situația României. În topul de excelență Shanghai al primelor 1000 de universități din lume comunicat în 2020 din România a mai rămas o singură universitate, Babeș-Bolyai – Cluj-Napoca. Dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene numai trei mai au capitale fără nici o universitate în acest clasament: Bulgaria, Letonia și Malta. În acest context se pune problema idenficării factorilor care ar putea cauza această situație și asupra cărora se poate acționa strategic la scară națională, scrie Virgil Iordache pe Contributors.

Prelatul Kossen: "A plânge de mila industriei cărnii nu are sens". Infectări cu coronavirus, condiţii mizerabile de lucru pentru muncitorii din Europa de Est: când industria cărnii din Germania a făcut titluri negative în presă, prelatul catolic Peter Kossen s-a ridicat împotriva concernelor, în calitate de apărător al muncitorilor străini. Între altele, prelatul în vârstă de 52 de ani a demonstrat în faţa porţii de intrare a concernului "Westfleisch" din oraşul Coesfeld din apropiere de Münster, landul Renania de Nord-Westfalia. De multă vreme Kossen denunţă exploatarea muncitorilor şi condiţiile de muncă asemănătoare sclaviei din abatoarele germane, potrivit Deutsche Welle.

Faţa urâtă a litoralului românesc. Coji de seminţe, coceni de porumb, manele fără număr şi preţuri umflate. De la Vadu la Mamaia, de la Eforie la Costineşti şi până la Vama Veche, românii dau bani grei pentru un sejur în staţiuni care arată ca un uriaş bâlci, urlător a manele, cu vânzători ambulanţi pe toate plajele. Mirosul de urină, de fecale, de gunoi putrezit, persistă inclusiv în Constanţa, oraş care în timpul verii îşi triplează populaţia, conform tuturor statisticilor. Litoralul este o bălărie sufocată de tarabe, un şantier necontenit cu nori de praf, scrie Adevărul.