Teatrul National sta ingropat sub schele, iar conducerea ingroapa la rindul ei sute de mii de euro in proiecte fara utilitate. Baraca de lemn, avangardistul proiect al directorului Hadji Culea, sta inchisa cu lacat, dupa ce s-au "tocat" pe ea aproape zece miliarde de lei vechi. Aici trebuia sa se joace teatru inca din primavara anului trecut, cit dureaza reabilitarea Nationalului. In plus, imensa "cutie" neagra trebuie plimbata si prin cartiere, lucru care pare acum imposibil.

Unii arhitecti spun ca aceasta este un "monstru de kitsch". Baraca are autorizatie de functionare doar cinci ani, din care doi au trecut deja. Colac peste pupaza: directorul si-a cumparat inainte de Craciun, ca masina de serviciu, un luxos Jeep Mitsubishi de 24.000 de euro plus doua apartamente ultracentrale.

O cutie de lemn, mare si neagra, amplasata chiar in centrul istoric al orasului a inghitit pina in prezent 300.000 de euro fara sa "produca" nimic.

Teatrul de lemn, primul proiect al directorului Teatrului National Cristian Hadji Culea, se afla cam in acelasi stadiu ca si proiectul de restaurare a cladirii teatrului: asteapta fonduri. De ce? Din neglijenta conducerii teatrului care, in cererea de finantare a baracii, inaintata Ministerului Culturii, nu a inclus si fondurile necesare cumpararii gradenelor, instalatiei de iluminat, sonorizarii, aparaturii de aer conditionat etc.

In aceste conditii, baraca lui Cristian Hadji Culea, in care ar fi trebuit sa se joace teatru inca din mai 2007, risca sa fie finalizata odata cu cladirea Teatrului National. Cind, de fapt, nici nu va mai fi utila.

Constructia trebuia sa tina loc de sala de spectacol tocmai in perioada reparatiilor, urmind a deveni teatru "itinerant" prin cartierele iesene, proiect care, in opinia multora, nu e fezabil intrucit implica alte mari cheltuieli, alte planuri, alta munca.

Trebuia inaugurata inca din mai 2007

Teatrul de lemn a fost unul dintre proiectele pe care Cristian Hadji Culea le-a inclus in proiectul de management prezentat inca de la numirea lui in functie, in august 2006. Insa, pina a pune in practica aceasta solutie, Hadji Culea avusese si alta idee pentru ca angajatii sai sa nu someze in perioada programului de restaurare a cladirii teatrului: cort de 1 milion de euro, inchirierea unor spatii alternative precum Baia Turceasca si o cladire dezafectata de pe Sararie pe care o dorea a fi un spatiu de expozitii, spectacole, din care sa se poata cumpara carti si CD-uri despre Teatrul National.

Integral in Ziarul de Iasi