​Guvernul PNL a prezentat, pe 1 iulie, ”Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică”, iar printre măsurile propuse se număra şi oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor.

Lucian RomascanuFoto: Agerpres

Pe 31 iulie, executivul a adoptat OUG nr. 130 ce presupune deschiderea a trei scheme de finanţare pentru micro-întreprinderi, firme mici şi mijlocii şi PFA-uri, iar pe 6 august Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial. Astfel, suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, care se adresează micro-întreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

Pe hârtie totul arată foarte bine, problema este că aceste planuri bine ticluite pe hârtie nu au corespondent în realitate. Mai exact, platforma prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor putea aplica pentru cele trei scheme de granturi în valoare totală de 1 mld. euro, promise de guvernul Orban la începutul lunii iulie, va fi funcţională, cel mai devreme, pe 25 septembrie.

Câte dintre IMM-uri au putut rezista atâta timp fără ajutor și câte se vor închide până ce guvernul Orban va aloca efectiv banii promiși ?

Situația în piață este dramatică. Vorbim de mii de firme închise și de peste un milion de șomeri.

În tot acest timp, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, vede situația în culori pastelate, vorbește de o revenire economică în ”V” și spune că România are admirația liderilor europeni. ”Pot să vă spun că liderii europeni consideră foarte bune măsurile pe care Guvernul României le-a adoptat în această perioadă, atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru protejarea economiei”, a scris Cîțu pe pagina de Facebook.

Citește integral editorialul semnat de senatorul PSD Lucian Romașcanu PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă poziția HotNews.ro