Prostituată la 11 ani. Viaţa cruntă a fetelor fugite din centre de plasament: bătute, exploatate sexual şi aduse în pragul sinuciderii. Instanţele din Bacău au soluţionat, după mai mulţi ani de anchetă şi cercetare judecătorească, un caz revoltător de exploatare sexuală, victime fiind minore din centre de plasament. Cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de trafic de minori, respectiv viol şi au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între patru ani şi cinci luni şi opt ani de închisoare. Cazul revoltător a ieşit la iveală după ce cea mai mică dintre victime, o fetiţă de 11 ani, a fost găsită de un echipaj de jandarmi pe marginea unei şosele, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Suflarea securistică bucureșteană unită în Firea și simțiri. Moare greu securismul românesc. În disperată căutare de voturi, ca să nu piardă o primărie ce-i asigură putere, bani, influență și protecție, Gabriela Firea i-a mai dat recent securismului românesc o salvatoare gură de aer. Concomitent, a aplicat o lovitură mortală memoriei românilor, nu doar bucureștenilor. Căci i-a ridicat pe scut pe doi dintre cei mai siniștri turnători, politruci și lachei ai infamului regim ceaușist. I-a făcut cetățeni de onoare pe Dumitru Radu Popescu și pe Bălăceanu-Stolnici. Primul e ex-șeful Uniunii Scriitorilor, în epoca în care singura organizație legală a breslei poeților, eseiștilor și prozatorilor se transformase într-o oficină a celui mai ticălos cult al personalității dictatorului comunist. Dumitru Radu Popescu și-a confundat vocația cu prostituția și și-a maculat scrisul îmbinându-l profitabil cu condiția de lacheu coprofag al tiranului de Scornicești, scrie Petre Iancu in Deutsche Welle.

Partidul iartă orice păcat: PNL îl ține în brațe pe primarul care a făcut sex cu două minore traficate. Cel mai puternic partid al țării susține din umbră un candidat cu grave probleme de imagine: Damian Butnariu, primarul comunei Mogoșești-Siret, din județul Iași, a recunoscut în instanță că a întreținut relații sexuale cu două fete minore, pe care un proxenet i le-a adus chiar în sediul primăriei. Butnariu nu e un simplu primar de comună. Se află la al patrulea mandat și în ultimii 16 ani a adus multe voturi pentru partid, devenind un om influent în PNL Iași: în 2016 a candidat la parlamentare și spera la un post de ministru, scrie Recorder.

„Se construiesc vile foarte urîte” - interviu cu arhitectul și designerul de interior Mugur KREISS. ”Din punctul meu de vedere, lipsa unor reguli clare la nivel oficial reprezintă cauza principală a diversității haotice care ne înconjoară. Larga varietate de produse derutează clientul neavizat – și, pînă la urmă, neghidat și necontrolat de nimeni în acțiunile lui. Dacă privești un oraș românesc de sus (în special, unul din provincie), vei avea impresia că ai în fața ochilor un paletar de tablă ondulată, în care sunt prezente culori care nu ar trebui să aibă de a face cu un acoperiș – verde sau albastru strepezitor, portocaliu sau roșu aprins. Peste tot se construiesc vile foarte urâte”, spune Kreiss in interviul acordat revistei Dilema Veche.

Român implicat in jafuri de milioane de euro, in Germania. Banda din care facea parte a spart depozitul de corpuri delicte al Oficiului Vamal din Berlin. Un tanar roman de 27 de ani este anchetat in Germania pentru doua jafuri de proportii cu ocazia carora a fost spart depozitul de corpuri delicte al Oficiului Vamal din Berlin. La una dintre lovituri, banda de hoti din care facea parte si romanul a furat tigari confiscate si tutun de pipa in valoare de un milion de euro, potrivit ziare.com.

Doctoratul lui Alexe: șapte dovezi de plagiat cu punct și virgulă. A copiat chiar și o greșeală. Mai multe pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Mediului, Costel Alexe, sunt plagiate dintr-un studiu și o carte apărute anterior susținerii tezei. Sursele nu apar nici la note de subsol, nici în bibliografie. Într-un caz, Alexe a preluat un fragment cu tot cu o greșeală de tehnoredactare. Pagini întregi din teză provin dintr-un studiu publicat, cu cinci luni mai devreme, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană al Fundației Corona din Iași, scrie reporteris.ro.

A manipulat Rusia datele privind vaccinul anti-coronavirus "Sputnik V"? Este foarte clar cum trebuie să fie vaccinul anti-coronavirus: eficient, sigur, convenabil ca preț, disponibil rapid. Nu e de mirare stupoarea provocată la jumătatea lui august, când Rusia a anunțat producerea de urgență a vaccinului Sputnik V. Acesta a fost aprobat, deși substanța activă nu a fost testată în studii clinice, iar verificarea decisivă a siguranței vaccinului a fost pur și simplu omisă. Acum se înmulțesc și semnele că datele din jurul producerii vaccinului au fost chiar manipulate. Aproximativ 40 de cercetători din Europa, SUA, Canada, dar și din Rusia pun la îndoială într-o scrisoare deschisă validitatea datelor prezentate în septembrie în publicația de specialitate Lancet. În special dubioase sunt tiparele numerice care se repetă, marcate colorat în scrisoarea deschisă. Deși diverșii subiecți au primit versiuni diferite ale vaccinului, ei au avut în zile diferite exact aceleași valori ale anticorpilor în sânge. Lucru considerat ciudat de cercetători, potrivit Deutsche Welle.