Austria: Arma din dulap îți dă siguranță. Austriecii se înarmează. În spatele boom-ului înregistrat de vânzările private de arme se află sentimentul de nesiguranță, crede un comerciant de arme din Viena. Comerciantul de arme Schwaiger se bucură de boom-ul înregistrat în Austria, în acest sector. Într-o zi din martie, clienții au stat la coadă până în stradă, povestește el: "La ora 10 dimineața, și ultimul cartuș din magazin era vândut." A fost ziua când guvernul, condus de Sebastian Kurz, a anunțat instituirea lockdown-ului. "Mereu când este o perioadă de nesiguranță", spune el, "lumea cumpără arme sau își reface rezervele de muniție.", potrivit Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce faci dacă ai Covid. Traseul pacientului de la test la spital. „După ce se confirmă cazul, pacienții sunt îndrumați de către DSP în anumite centre medicale unde se face un bilanț al acestora – partea clinică, analize de laborator, radiografii, care sunt interpretate de medici. În funcție de rezultate și dacă sunt modificări care permit eliberarea pacientului la domiciliu sau necesită internarea. Dacă este necesară internarea, începe efortul medicului care a făcut bilanțul și al celor de la DSP să găsească locuri de internare pentru pacienții respectivi”, explică pentru Europa Liberă medicul Andreea Moldovan, directoarea medicală a Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la RFI, după închiderea teatrelor în București: Sectorul cultural este o victimă colaterală. ”Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că nu sectorul cultural a contribuit la înrăutățirea acestor cifre, din punct de vedere epidemiologic, pentru că publicul nostru este unul extrem de respectuos cu aceste norme, este un public educat și responsabil. Mai mult de atât, din datele pe care le avem de la managerii noștri, deși sălile au permisiunea de a fi ocupate până la 50%, ele funcționează în general cu o capacitate de 30% grad de ocupare, pentru că în momentul ăsta, cam asta este cererea, oamenii fiind destul de reticenți, unii dintre ei. Așadar, sectorul cultural a fost, din punctul meu de vedere, o victimă colaterală, instituțiile de spectacol neînregistrând nici un focar în ultimele 14 zile”, a declarat Gheorghiu la RFI.

Judecătoare din Neamț: masca e dictatură, 5G - nociv, useriștii - nebuni, iar Fritz - agent german. O judecătoare de la Tribunalul Neamț, Carmen-Elena Chirilă, promovează, pe pagina ei de Facebook, grupul „Fără botniță, jos dictatura medicală”, apreciind că obligativitatea măștii se poate compara cu instituirea dictaturii lui Hitler. Soțul judecătoarei este și mai activ. În mod constant, ea redistribuie pe pagina ei teorii conspiraționiste despre efectul nociv al vaccinurilor, ineficiența măștilor sau efectele nocive ale 5G. Judecătoarea mai preia și mesajele celor care susțin că noul coronavirus este o simplă gripă, potrivit Newsweek.

DIICOT răspunde în cazul pedofilului eliberat din arest: „Cooperant, fără victime directe”. Avocat: „Ce să înțelegem, că recunoști și ți se dă drumul?” Libertatea a întrebat DIICOT Mureș de ce un pedofil din Iași care abordase peste 1.000 de minori, cărora le cerea poze intime, a fost eliberat fără ca procurorii să ceară prelungirea arestării preventive. Aceștia spun că bărbatul „a avut o atitudine cooperantă” și nu au fost identificate „victime directe sau probe că ar fi întreținut sau ar fi încercat să întrețină acte sexuale cu minori”. Libertatea a întrebat DIICOT Mureș de ce un pedofil din Iași care abordase peste 1.000 de minori, cărora le cerea poze intime, a fost eliberat fără ca procurorii să ceară prelungirea arestării preventive. Aceștia spun că bărbatul „a avut o atitudine cooperantă” și nu au fost identificate „victime directe sau probe că ar fi întreținut sau ar fi încercat să întrețină acte sexuale cu minori”, potrivit Libertatea.

Un nou lockdown pentru viața de noapte din Berlin. Institutul Robert Koch, principala autoritate sanitară germană, are o listă cu principalele focare de infecție din Germania. În primele 10 astfel de zone de risc germane sunt în prezent cinci cartiere berlineze. "În cartierele berlineze afectate, răspândirea virusului are loc în mod difuz, parțial prin tineri turiști și participanți la viața de noapte", se menţionează în raportul Institutului. Potrivit autorității sanitare, aceste persoane "se infectează în călătorii sau la petreceri și răspândesc apoi virusul și în familiile lor." În ansamblu, situația din Berlin este mai proastă acum decât în punctul culminant al primului val al pandemiei, în martie, scrie Deutsche Welle.