România riscă să se confrunte în curând cu o tragedie din cauza creșterii exponențiale a numărului de îmbolnăviri cu virusul Covid-19, dar Guvernul continuă pe linia cunoscută, a restricțiilor discreționare, fără a lua și alte măsuri. Din acest motiv, nemulțumirile diverselor grupuri profesionale tind să explodeze. Organizația patronală HORA din industria ospitalității a anunțat că își va suspenda activitatea, timp de o oră, în semn de protest față de restricțiile impuse de Guvern. Este de așteptat ca industria restaurantelor să intre într-o criză profundă în următoarea perioadă, de aceea protestul de astăzi este, mai mult ca sigur, doar începutul.

Florian BodogFoto: Agerpres

Tot astăzi, sindicatul SANITAS a anunțat că va intra în grevă japoneză. Anunțul este extrem de îngrijorător, evidențiind gradul crescut de nervozitate și exasperarea angajaților din sistemul de sănătate și asistență socială. Sindicaliștii, în număr de peste 100.000, solicită, în primul rând, să li se acorde stimulentul financiar de risc și sporurile promise de Guvernul Orban pentru toți cei aflați în prima linie a luptei împotriva Covid-19. De asemenea, SANITAS cere să le fie date angajaților din sistemul sanitar voucherele de vacanță introduse de guvernarea PSD. Pe lângă revendicările financiare, sindicaliștii solicită să fie deblocate posturile în unitățile sanitare și să le fie asigurate echipamentele necesare și materialele de protecție celor care se expun infectării cu Covid-19. În comunicatul dat publicității, sindicatul SANITAS cere ”relansarea dialogului social real la toate nivelurile”.

Practic, angajații din sistemul de sănătate susțin că nimeni nu dialoghează cu ei, că nu sunt protejați în fața riscurilor profesionale, în special a îmbolnăvirii cu Covid-19, și că nu sunt plătiți. Reacția lor, care e mai mult decât îngrijorătoare, vine, așa cum am spus, într-un moment în care România a urcat din nou pe valul epidemiei. Toate aceste revendicări se află în sarcina Guvernului, care, în afară de introducerea unor noi măsuri de restricție, nu mai face nimic altceva. Cel mai grav este însă că tocmai cei care se află în prima linie au fost ignorați.

Citește materialul semnat de senatorul Florian Bodog pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro