Premierul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri seară că va decide dacă va continua sau nu negocierile comerciale dificile post-Brexit cu UE în funcție de „rezultatele” summit-ului european programat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP.

Boris Johnson si Ursula von der LeyenFoto: SWNS Adam Gray / SWNS / Profimedia

Anunțul urmează unei întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu cea a Consiliului European, Charles Michel, care nu păreau să dea un nou impuls discuțiilor care au trenat de luni de zile subliniind că nu dorește un acord „cu orice preț”.

"Primul ministru a remarcat oportunitatea unui acord, dar și-a exprimat dezamăgirea că nu s-au făcut mai multe progrese în ultimele două săptămâni", au declarat serviciile sale într-un comunicat.

El "a spus că așteaptă nerăbdător rezultatele summitului european" de joi, înainte de "a prezenta următorii pași pentru Regatul Unit, în lumina declarației sale din 7 septembrie", a adăugat el.

Johnson și-a arătat în acea zi disponibilitatea de a încheia un acord „al Consiliului European din 15 octombrie”, care a devenit de atunci termenul limită pentru britanici.

"Nu are sens să ne gândim la termene care s-ar depăși", a insistat el. "Dacă nu putem ajunge la un acord până atunci, nu văd un acord de liber schimb între noi".

"UE lucrează la un acord, dar nu cu orice preț", a spus Ursula von der Leyen într-un tweet. „Mai sunt multe de făcut”, a adăugat ea, pe când Charles Michel a cerut „progres”.

Brexitul urmează să fie discutat joi după-amiază de liderii UE, care deocamdată se așteaptă să constate „cu îngrijorare” că „progresele realizate” în discuții „încă nu sunt suficiente”, potrivit unui proiect de concluzii provizorii obținut de AFP.

De asemenea, ar trebui să-l invite pe negociatorul Uniunii, Michel Barnier, „să intensifice negocierile”.