Cazul Barangă și statul-șvaițer. Cine l-a propus, cine l-a girat, cine a tăcut? Un om fără bac devine profesor universitar & coordonator de doctorate și e numit, apoi, într-o funcție cu rang de secretar de stat. Toate astea se întâmplă după 2016, anul în care o instanță românească i-a anulat toate documentele de studii (19 la număr). Să despletim întrebarea „cum a fost posibil?” Barangă a ajuns coordonator de doctorate la USAMV – unde rector e Sorin Cîmpeanu – deși în 2017 avea 0 (zero) diplome valabile; a fost pe statele de plată ale USAMV până la 30 septembrie 2020. Nu reiese deloc, din vorbele lui Cîmpeanu, că ar fi șocat; ori măcar hotărât să vadă unde s-a gripat mecanismul din universitatea lui, potrivit Pressone.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Știri "pe scurse". PNL are câteva personaje sinistre în aparatul de stat. Dar e departe de ce-a realizat de-a lungul vremii PSD în materie de impostură. Cum poate fi mistificat adevărul ne-a arătat ieri un site de știri din România. Deutsche Welle a fost atrasă ieri (marți, 14.10.2020) într-o lecție de fabricat fake news. Site-ul Știri pe Surse a decupat o bucată din întrebarea pusă de reporterul DW președintelui Klaus Iohannis în conferința de presă de marți seară, de la Palatul Cotroceni, și a lipit-o de o parte din răspunsul dat de președinte, pentru a avea o știre pe placul și calapodul Sputnik. Da, printre personajele toxice din sistemul public este și băiețelul acela cu facultatea neterminată de la Grupul de Comunicare Strategică, singurul pe care PNL l-a găsit apt, în toată România, să se ocupe de comunicarea celulei de criză a Guvernului în plină criză. Dar, să fim serioși: nimeni nu bate PSD-ul la capitolul impostori plasați în funcții publice. Calificări academice îndoielnice au Florin Iordache, cu doctoratul lui în drept luat la Bălți, sau Eugen Nicolicea, scrie Deutsche Welle.

Talentatul domn Rafila. Răsplătit de Firea pentru refuzul de a candida la locale. Domnul Rafila salvase numărul domnului Victor Ponta în agendă în urmă cu 8 ani, când fostul premier PSD îl instalase în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. După un scurt schimb de banalităţi, domnul Ponta îi propune domnului Rafila să candideze la Primăria Capitalei din partea ProRomânia. Domnul Rafila, luat prin surprindere, cere timp de gândire. ”O propunere pe care trebuie să o digeri”, avea să spună domnul Rafila. Şi avea dreptate, mai ales că planul domnului Ponta nu era să-l facă pe Alexandru Rafila primar, ci să rupă din voturile doamnei Gabriela Firea, scrie Adevărul.

Conflict la vârful Universității, între oamenii lui Tudorel Toader și restul? Un prorector se dă bătut. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se află într-o situaţie ciudată. La aproximativ 6 luni de la stabilirea noii conduceri şi finalizarea integrală a procesului electoral, dintre cei şase prorectori care ar fi trebuit să fie numiţi au mai rămas doar patru. În primul caz, nu a fost numit un prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, lăsându-se de înţeles că acest loc va fi ocupat de prof.dr. Henri Luchian dacă acesta, care a împlinit vârsta de 65 de ani, va fi prelungit în activitatea didactică de Senatul UAIC. Cum Senatul l-a prelungit - o surpriză în istoria recentă a instituţiei de învăţământ superior - se aştepta numirea acestuia pe postul de prorector pe l-a ocupat deja de mai bine de 3 mandate. Însă decizia din partea rectorului, Tudorel Toader, s-a lăsat aşteptată şi momentan acesta ocupă, ca interimar, şi postul de prorector responsabil cu relaţiile internaţionale, scrie Ziarul de Iași.

Cum rămân de izbeliște familiile medicilor morți de Covid-19 din cauza unei legi care de cinci luni n-are norme de aplicare. Rodica Hriscu are 66 de ani. În mai 2020, a trebuit să-și îngroape fiica, pe Lenuța Buta, de 46 de ani, asistentă la Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, după ce aceasta a murit de Covid-19. Acum, la mai bine de cinci luni de la întâmplare, bunica se află în situația de a-și întreține nepotul, pe Rareș, care e în anul I de facultate în Iași, cu doar 700 de lei pe lună, cât a decis Casa Județeană de Pensii că trebuie să primească acesta, ca fiu al femeii decedate, scrie Pressone.ro.

Alegerile și scrânteala națiunilor și narațiunilor. Nimic nu marchează decisivele alegeri mai rău decât discrepanța dintre realitățile dure confruntând SUA, Moldova și lumea în era covid și derizoriul discuțiilor smintite despre ele, miza lor, candidați și democrație. În țara de dincolo de Prut funcționează o lege electorală care, dacă nu e ilegală, e cert imorală și politic antinațională și inadmisibilă, de vreme ce compromite potențial irevocabil democrația basarabeană. Degeaba vor opta cetățenii informați ai țării, concentrați în bună parte în capitală și în alte câteva raioane, pentru o anumită candidatură prezidențială. Se vor trezi nu doar că dezinformarea și-a executat misiunea eficient în alte multe raioane, ci și că s-au numărat și adăugat la zestrea de sufragii a candidatului antieuropean și antidemocratic o uriașă avalanșă de voturi necontrolate din secțiile de votare rusești sau separatiste, transnistrene. Ar fi ilegitimă, potențial masiv frauduloasă și deci inacceptabilă, dar greu, sau imposibil de contestat legal? Vădit, scrie Deutsche Welle.

Istoria rujului roșu: În Evul Mediu: simbolul vrăjitoarelor/ În ziua de azi: simbolul femeilor puternice. Până să ajungă să fie folosit așa cum este acum, la o ocazie specială sau într-o zi obișnuită, în Egiptul Antic doar persoanele importante îl purtau. Iar în Evul Mediu buzele roșii erau asociate cu vrăjitoria. Întreaga concepție despre rujul roșu avea să se schimbe odată cu apariția partizanelor pentru drepturile politice ale femeilor- așa-numitele sufragete- pentru care rujul roșu simboliza puterea. Datorită lor, astăzi el este pe buzele tuturor doamnelor și domnișoarelor care vor să se simtă puternice, dar în același timp feminine, potrivit Punct.News.