Sarbii il asteapta pe Medvedev asa cum i-au asteptat romanii pe americani: „Vin aliatii!“.

Marele favorit la alegerile prezidentiale din Rusia, primvicepremierul Dmitri Medvedev, si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, vor efectua astazi o vizita de aproximativ cinci ore la Belgrad, prima dupa proclamarea unilaterala a independent ei Kosovo, informeaza AFP.

Rusia este principalul aliat al Serbiei in Consiliul de Securitate ONU si se opune categoric independent ei fostei provincii separatiste, care beneficiaza insa de sustinerea Statelor Unite si a majoritatii tarilor membre ale Uniunii Europene.

Dmitri Medvedev si Serghei Lavrov au programate intrevederi atat cu presedintele proeuropean Boris Tadici, cat si cu premierul Vojislav Kostunita.

Vizita celor doi oficiali rusi are loc dupa ce insusi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a calificat independenta Kosovo drept „un precedent ingrozitor“, care se va intoarce ca un bumerang impotriva Occidentului si va avea consecinte imprevizibile.

„Vin aliatii!“, a titrat ieri cotidianul sarb „Vecernje Novosti“. „Dmitri Medvedev, care la 2 martie va deveni, cu siguranta, noul presedinte al Rusiei, va avea ocazia sa confirme, la Belgrad, politica externa a Moscovei fata de Serbia“, comenteaza publicatia.

„Rusia intra in razboi pentru Kosovo!“, a scris, la randul sau, cotidianul „Press“, citandu-l pe ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, care a avertizat ca Moscova isi rezerva dreptul de a face uz de forta daca Alianta sau UE vor sfida Natiunile Unite in problema Kosovo.

Declaratiile oficialilor rusi i-au entuziasmat pe sarbii din Kosovska Mitrovita. „Ne face bine sa auzim asa ceva. Sper ca Rusia va determina invalidarea declaratiei de independenta. Daca trebuie, ne vom lupta. Rusii sa trimita aviatia!“, afirma Danilo Dimovici, unul dintre sarbii din Kosovska Mitrovita care protesteaza zilnic la ora locala 12.44.

Integral in EvZ.