





PeBloguri: Robert Cazanciuc: "Aveți grijă la (de) Constituție!"
Nu există o obligație legală de a jura pe Biblie. Există, în schimb, obligația de a respecta Constituția. La articolul 29, este stipulat că „libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Constituția exprimă foarte clar două idei: 1. că nu poți fi obligat să juri pe Biblie, dacă nu crezi în Biblie, dacă nu ești creștin; 2. libertatea credințelor religioase nu poate fi îngrădită, diversele credințe și filosofii trebuind ”să se manifeste în spirit de toleranță și de respect reciproc”.
Or, ceea ce constatăm, mai ales în raport cu cei de confesiune creștin-ortodoxă, este că această toleranță și acest respect reciproc tind să dispară. Ortodocșii sunt tratați de liberali și useriști ca niște involuați, incapabili de gândire rațională etc. Sunt considerați chiar un pericol social atunci când li se impută că, prin participarea la ritualuri și sărbători religioase, contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19. Acest tip de discurs și de atitudine contravine Constituției și, în general, valorilor democratice. Promovând valorile laice, trebuie să avem grijă ca valorile religioase să nu fie excluse.
Partidul Social Democrat susține valorile laice, dar, în același timp, susține libertatea credinței. Aceasta este diferența esențială față de ultrașii useriști, ajunși deja în funcții publice, sau față de aroganții liberali, aflați astăzi la putere.
Citiți integral editorialul semnat de senatorul PSD Robert Cazanciuc pe site-ul PeBloguri
Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro/ Articol susținut de PeBloguri

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul