​​Am luat act de boicotul juvenil al unor aleși ai USR-PLUS, care au refuzat să jure cu mâna pe Biblie că vor lucra în interesul cetățenilor. El face parte dintr-un ansamblu de discursuri și acțiuni menite să lovească în BOR și, în general, în manifestările de tip religios. Probabil că mulți dintre ei n-au avut niciodată curiozitatea de a deschide această carte esențială pentru evoluția umanității. Să avem totuși răbdare: o vor deschide mai încolo, când viața le va ridica probleme dificile.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

Nu există o obligație legală de a jura pe Biblie. Există, în schimb, obligația de a respecta Constituția. La articolul 29, este stipulat că „libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Constituția exprimă foarte clar două idei: 1. că nu poți fi obligat să juri pe Biblie, dacă nu crezi în Biblie, dacă nu ești creștin; 2. libertatea credințelor religioase nu poate fi îngrădită, diversele credințe și filosofii trebuind ”să se manifeste în spirit de toleranță și de respect reciproc”.

Or, ceea ce constatăm, mai ales în raport cu cei de confesiune creștin-ortodoxă, este că această toleranță și acest respect reciproc tind să dispară. Ortodocșii sunt tratați de liberali și useriști ca niște involuați, incapabili de gândire rațională etc. Sunt considerați chiar un pericol social atunci când li se impută că, prin participarea la ritualuri și sărbători religioase, contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19. Acest tip de discurs și de atitudine contravine Constituției și, în general, valorilor democratice. Promovând valorile laice, trebuie să avem grijă ca valorile religioase să nu fie excluse.

Partidul Social Democrat susține valorile laice, dar, în același timp, susține libertatea credinței. Aceasta este diferența esențială față de ultrașii useriști, ajunși deja în funcții publice, sau față de aroganții liberali, aflați astăzi la putere.

Citiți integral editorialul semnat de senatorul PSD Robert Cazanciuc pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro/ Articol susținut de PeBloguri