Alegeri prezidențiale în Statele Unite: Cele 5 probleme principale. Opțiunea de vot depinde de modul în care alegătorii se raportează la pandemia actuală, avort și alte probleme cheie. La începutul anului, nimeni în Statele Unite nu auzise de coronavirus. Aproape 11 luni mai târziu, subiectul domină dezbaterea politică la Washington. ”Va fi probabil cea mai mare problemă pentru alegerile din 2020”, a declarat pentru DW Laura Merrifield Wilson, profesoară de științe politice la Universitatea din Indianapolis. ”Economia este un subiect cu mare greutate pentru alegătorii americani, mai ales dacă aceasta nu merge bine”, declară Wilson. Or, economia chiar nu se simte bine. Înainte de izbucnirea pandemiei, Trump a invocat recordul de trei ani cu o economie solidă și sănătoasă, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: cine este „jokerul” care poate decide noul președinte. România, inexistentă. Cea mai mare surpriză a acestor alegeri este Renato Usatîi din „Partidul Nostru” cu cele 16,91%. Enorm de multe procente, ținând cont că nu are un partid parlamentar în spate. Renato Usatîi este un personaj controversat, primar la Bălți, fugit prin Rusia, revenit. Băiat care a făcut bani pe căi dubioase. E privit ca un om „din afara sistemului” și mereu imprevizibil. Partea interesantă e că el a declarat război actualului președinte, Igor Dodon, scrie Vasile Ernu pe Libertatea.

Peste 60% dintre parlamentarii PSD nu mai prind un nou mandat. Ce nume grele au rămas pe dinafară. Printre numele importante rămase pe dinafară se numără: Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie, blocată de protestele masive din iarna anului 2017; Iulian Iancu, cunoscut ca „deputatul Gazprom“, după ce a făcut lobby intens în ultimii ani pentru compania rusească de energie; Eugen Nicolicea, unul dintre măcelarii legilor Justiţiei în era Dragnea, a fost parlamentar fără încetare din 1992, scrie Adevărul.

Bittman: 415.000 € în cont și 10.000 €/ lună pe vremea când mergea la concerte pe bani publici. Trupa Holograf a fost abonată, ani de zile, la cântări pe bani publici. Iar asta s-a reflectat în declarația de avere a lui Dan Bittman. Chiar dacă pare surprinzător, Bittman a fost nevoit, o vreme, să completeze o declarație de avere: era consilier de ministru de Finanțe. Cu acest prilej, Bittman și-a depus o declarație de avere din care aflăm că avea în cont suma de 406.347 de euro și peste 45.000 de lei, adică 11.000 de euro, dezvăluie Newsweek.

Sibiu, revoluția din spatele pozelor de Instagram. Transformarea spectaculoasă a orașului a fost generată de un eveniment cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii acordat în 2007, care a avut în centrul lui Festivalul de Teatru de la Sibiu. A început cu fațadele clădirilor, apoi i-au urmat oamenii și regăsirea bucuriei de a fi împreună la festivalurile care au adus o altă vibrație în oraș. Și mulți turiști, potrivit Pressone.ro.

Lunga listă a sporurilor angajaților PMB: doctorii din subordinea lui Firea, 50% în plus. Primăria București a publicat lista veniturilor salariale de care dispun angajații săi, prezenând inclusiv o lungă listă a sporurilor de care aceștia beneficiază. După patru ani de mandat al Gabrielei Firea, numărul de salariați plătiți din bugetul propriu al PMB - 17.587. Salariații PMB primesc: - Un spor de 50% pentru doctorat - Primarul general și viceprimarii primesc și ei un spor de 25%, dacă gestionează fonduri europene, potrivit Newsweek.

Cum erau văzuți moldovenii în urmă cu 200 de ani de câtre un viceconsul francez. Moldovenii erau percepuți în urmă cu peste 200 de ani drept niște persoane harnice, în timp ce muntenii, aciuați în posturi ”calde” la Curte, trândăveau. Caracterizarea aparține unui viceconsul francez care a întocmit un ”Raport privind Moldova”. Un fragment din raport a fost redat de Remus Tanasă wordpress.com pe pagina lui Facebook. „În Moldova boierii sunt mai bogați decât în Muntenia. În această din urmă regiune, toții boierii, obișnuiți să-și găsească rostul vieții în diferite slujbe date de Curte, nu se îngrijesc de moșiile lor, de satele de pe acestea, preferând viața de curteni ce stau de pomană. La Iași, mai toți boierii sunt bogați și, în loc să umble după favorurile domnitorului, mai curând le disprețuiesc, citează Ziarul de Iași.