Diagnostic pentru sănătatea României. Medici care se întâlnesc zi de zi în saloane și cabinete cu virusul corona au povestit pentru Deutsche Welle despre epuizarea spitalelor și a unui sistem reglementat prin legi rămase în urma vremurilor. Majoritatea a dorit să își păstreze anonimatul. În cele mai multe cazuri, s-au scuzat reclamând stilul dictatorial al managerilor. Unii dintre acești șefi au prins rădăcini în funcții și și-au clădit un sistem de protecție a directoratului bazat pe nepotism și afaceri dubioase. Alții, în schimb, numiți politic și interimar (pentru a rămâne la cheremul vătafilor din vârful administrației locale), se tem că din fortărețele medicale vor ieși la iveală adevăruri și riscă să-și piardă privilegiile temporare, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

„Mama” Polidin: „Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID”. Ce spune despre vaccinul rusesc. Dr. Sylvia Hoişie, 93 de ani, care a făcut parte din echipa ce a inventat Polidinul, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanţa imunizării împotriva SARS-CoV-2. Ea aminteşte despre toate pandemiile dispărute datorită vaccinurilor şi despre bolile copilăriei sau cele considerate incurabile, eradicate datorită ştiinţei. ”Demonstrarea eficienţei unui asemenea vaccin este o chestiune de durată şi tocmai rapiditatea cu care s-a lucrat acum poate alimenta îndoielile multora. Dar avansul ştiinţei medicale poate garanta succesul unui vaccin preparat chiar şi atât de repede, faţă de standardele obişnuite.”, spune Silvia Hoișie.

Judecătoarea Camelia Bogdan: Faptul că nu se întâmplă nimic nici după ce s-a pronunțat CEDO în cauza mea, asta te sperie. Camelia Bogdan a fost exclusă de două ori din magistratură. Anul acesta, în octombrie, a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces îndreptat împotriva statului român. Verdictul CEDO arată că judecătoarei i-a fost încălcat dreptul de a se apăra, în cazul primei suspendări. În urma acestei decizii nu s-a întâmplat absolut nimic. ”E o corupție care atinge toate instituțiile, adică acesta este climatul. Climatul este să nu respecți legea. Și dacă respecți legea este o problemă. Ce se întâmplă într-o țară în care corupția este norma? Care sunt mecanismele prin care tu poți să faci să-ți prevaleze raționamentele? Să vorbești de o cultură a impunității. Asta există în România, o cultură a impunității. Fac ce fac și știu că nu mi se va întâmpla nimic.”, spune Camelia Bogdan într-un interviu pentru pressone.ro.

Moartea bizară, cu Covid, a unui băiat de 26 de ani fără alte boli și test negativ. „Ziarul de Iaşi” publică amănunte despre cazul ciudat al unui tânăr care s-a stins recent din viaţă, fulgerător, la Spitalul „Sf. Spiridon”. A ajuns aici pentru că tuşea de câteva săptămâni, dar în rest se simţea bine, neştiindu-se cu vreo boală cronică. „Am răcit după ce am transpirat lucrând la un trotuar” a spus Robert apropiaţilor. La UPU însă, în timp ce aştepta testul Covid, a făcut un stop cardio-respirator. Testul PCR a ieşit negativ, iar peste câteva zile tânărul murea la terapie intensivă. Surpriza uriaşă avea să vină de la autopsia IML: proba luată din plămân, mult mai concludentă decât testul PCR, arată că era infectat cu Covid-19.

Violenţa domestică: feminicidul ia amploare în Germania. Zilnic, în Germania, un bărbat încearcă să-şi ucidă actuala sau fosta parteneră de viaţă. Una din trei încercări reuşeşte. Activiştii se plâng că mulţi făptaşi scapă prea uşor. Într-o seară de duminică a anului 2019, la Frankfurt, în Germania, o femeie medic, de 32 de ani, a fost înjunghiată de 18 ori de fostul ei partener. A murit în doar câteva minute, pe stradă, în faţa uşii propriei locuinţe. Julia Schäfer, procuror la Frankfurt, în acea perioadă, a fost chemată la locul crimei. Cazul este, din păcate, unul tipic, spune ea. La conferinţa de presă susţinută la Berlin, ministra Familiei, Franziska Giffey, a vorbit despre "cifre şocante," specificând că la fiecare trei zile o femeie este ucisă, în Germania, de partenerul ei. În Uniunea Europeană, Germania s-a aflat în fruntea acestei triste statistici pe anul 2018, scrie Deutsche Welle.

Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă”. Ce spune despre angajaţii din sistem. Un medic care s-a infectat cu noul coronavirus şi a stat 14 zile în spital, unele dintre ele conectat la un aparat de ventilaţie, afirmă că experienţa este traumatizantă şi lasă nu doar sechele fizice, ci şi psihice. Medicul povesteşte că spitalele sunt pline, medicii iau decizii grele pentru a salva oamenii, asta în timp ce unii contestă existenţa virusului. Medicul afirmă că mulţi pacienţi tuşesc direct peste personalul medical, iar angajaţii din sistem ”vor cădea” unul câte unul, fiind ”obosiţi şi tracasaţi”, potrivit Adevărul.