​PSD este partidul care îi reprezintă, în acest moment, pe 30% dintre români. Având în vedere că mandatul unui parlamentar nu este imperativ, parlamentarii PSD vor trebui să-i reprezinte, în fapt, pe toți românii. Prin prezența și activitatea sa parlamentară la nivelul comisiilor, al plenului și, posibil, în continuare, la nivelul conducerilor celor două Camere, PSD va participa la decizia politică generală.

Stefan Radu OpreaFoto: Agerpres

Această participare este un drept și o obligație a PSD și nu o concesie făcută de cineva anume. Tocmai de aceea, declarația președintelui Iohannis, potrivit căreia PSD a fost scos în afara deciziei politice este și incorectă, și nedemocratică. Prin statutul dobândit la alegerile din 6 decembrie, PSD este un participant important la decizia politică generală. Președintele dorește să scoată PSD în afara deciziei, dar în mod evident nu va putea să facă acest lucru. Astfel de declarații reflectă însă convingerile nedemocratice ale președintelui și reprezintă o încălcare a Constituției. Iohannis ne-a obișnuit deja cu ignorarea legii fundamentale. Implicarea sa în campania electoralăa fost doar exemplul flagrant din ultima perioadă, sancționat inclusiv de reprezentanții OSCE.

Conform rezultatului alegerilor, PSD este partidul care a obținut cel mai mare număr de voturi și are, evident, numărul cel mai mare de parlamentari. PotrivitConstituției, social democrații au dreptul de a forma omajoritate parlamentară care să poată învesti un nou Guvern. Dar, chiar înainte de a fi publicate rezultatele oficiale finale ale alegerilor din 6 decembrie, Klaus Iohannis a declarat că alegerile nu au un câștigător și că va fi formată o majoritate de dreapta. Deocamdată,împărțirea mandatelor nefiind finalizată, nu se poate ști cu exactitate care va fi configurația viitorului Parlament. Prin urmare, aceste anticipări ale președintelui sunt neavenite. Mai mult decât atât, nu președintele este celcare, potrivit Constituției, defineșțe majoritatea, ci partidele parlamentare – prin reprezentanții lor. Antepronunțându-se, Iohannis a încălcat grav Constituția.

Citeste integral editorialul semnat de senatorul PSD Radu Oprea pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro/ Articol susținut de PeBloguri