​​Negocierile privind formarea unui nou guvern au început foarte prost. Rezultatul alegerilor a fost unul echilibrat, niciuna dintre formațiuni neavând dreptul constituțional de a forma, singură, Guvernul. Situația postelectorală prezintă trei formațiuni cu reprezentări inegale, dar care depășesc nivelul unor formațiuni mici. Ea exprimă instabilitatea politică din România zilelor noastre, instabilitate care s-ar putea perpetua în anii care vindacă lucrurile nu se vor schimba rapid. În aceste condiții, soluția înțeleaptă este aceea de a activa colaborarea dintre partide și nu de a perpetua conflictul dintre ele.

Florian BodogFoto: Agerpres

Or, intenția PNL, USR și UDMR de a forța constituirea unei majorități arată că înțelepciunea nu ghidează activitatea lor politică. Trecând peste faptul că formarea unei majorități nu a urmat pașii constituționali necesari, ceea ce sare în ochi este încercarea celor trei formațiuni (mai cu seamă a PNL și USR) de a elimina din spațiul politic PSD, partidul care a obținut cele mai multe voturi, câștigând alegerile. Ele negociază formarea unei majorități ca și cum PSD nu ar exista.

Fără îndoială, această acțiune este neconstituțională. Ea nu asigură reprezentativitatea politică la nivelul Parlamentului, acolo unde PSD trebuie să aibă o pondere semnificativă, mai mare decât o treime din numărul parlamentarilor. Ea este, în plus, greșită din punct de vedere politic. Acțiunea intempestivă de a forma o majoritate anti-PSD arată că PNL și USR nu s-au desprins de mentalitatea de partid de opoziție și că, în continuare, nu au altceva de oferit României decât anti-pesedism. De altfel, până acum, PNL și USR nu au oferit nicio viziune privind felul în care intenționează să conducă România, ci numai fragmente de proiecte, multe dintre ele hilare sau care deja trezesc fiori românilor.

Poate că și mai grav este că aceste partide nu conștientizează că, într-un viitor care nici măcar nu va fi prea îndepărtat, vor avea nevoie de PSD. În ciuda eforturilor lor, PSD nu va putea fi eliminat, scos în afara politicii. Alegerile parlamentare au arătat nu numai că PSD nu a fost distrus, ci și că este, în continuare, văzut ca o soluție politică de cei mai mulți dintre români. PSD va fi prezent în următorii ani la nivelul deciziei politice, oricât ar vrea PNL și USR PLUS să ignore acest lucru.

Citiți integral editorialul semnat de senatorul PSD Florian Bodog pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro/ Articol susținut de PeBloguri