Cum şi-a negociat juniorul la guvernare, USR-PLUS, şefia unor agenţii-cheie. Împărţirea, nou motiv de tensiuni în interiorul PNL. USR-PLUS şi-a asigurat şefia a 17 instituţii centrale, printre acestea fiind CNAS, Garda de Mediu şi Protecţia Mediului, ceea ce nu a fost pe placul mai multor lideri PNL, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Contestatarii lui Orban consideră că s-a cedat prea uşor la unele instituţii, situaţie similară cu negocierea ministerelor. Nemulţumirea liberalilor e reprezentată şi de faptul că unele instituţii alese de cei din USR-PLUS corespund unor domenii unde liderii acestei alianţe au legături strânse cu ONG-uri sau companii, potrivit Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Peste cine se prăbușește plafonul cotei TVA pentru locuințe. Dilema celor fără prea mulți bani: case înghesuite sau chirie. Amânarea cu un an a ridicării până la 140.000 de euro a plafonului până la care locuințele se pot vinde cu TVA de 5% îi defavorizează atât pe vânzători, cât și pe cumpărători, susțin specialiștii din domeniu consultați de Radio Europa Liberă. Cei mai afectați de decizia Guvernului sunt românii care intenționau să se mute în apartamente mai spațioase, de cel puțin 3 camere, al căror preț depășește plafonul actual până la care se aplică TVA de 5%, adică 450.000 de lei (aprox. 94.000 de euro).

TVR nu poate fi reformată. Ce se schimbă dacă este desființată televiziunea publică. TVR a devenit o gaură neagră, atât din punct de vedere jurnalistic, cât și din punct de vedere financiar. Televiziunea publică a primit în 2020 peste 80 de milioane de euro, dar a ieșit în evidență aiba când programul de revelion cu Vacanța Mare a scandalizat opinia publică. „Nu există altă soluție decât de a înființa o altă companie națională, o altă societate, cu un alt model de organizare. Să ne asumăm cu toții, societate și mediu politic, că este un eșec lamentabil, din multe puncte de vedere, și să pornim de la zero”, este propunerea lui Tudor Giurgiu, fost președinte director general al TVR, potrivit Newsweek.

DW: Germania prelungește lockdownul și introduce reguli și mai stricte. Contactele private nu vor fi permise decât între membrii unei gospodării și o singură persoană din altă gospodărie. Libertatea de mișcare se reduce la 15 km în zonele în care numărul infecțiilor noi este foarte ridicat. Închiderea școlilor și a grădinițelor va fi, de asemenea, prelungită până la sfârșitul lunii ianuarie. La finele conferinței, Angela Merkel a reiterat că obiectivul rămâne atingerea unei incidențe de sub 50 de infecții la suta de mii de locuitori în decurs de o săptămână. Cea mai importantă noutate în materie de combatere a virusului este restricționarea drastică a libertății de mișcare în așa-numitele ”hotspots” – regiuni deosebit de afectate de pandemie – cum sunt landurile Saxonia și Turingia, scrie Deutsche Welle.

Ce se întâmplă când un pacient primește un vaccin anti-COVID pentru care nu s-a respectat lanțul de frig. Explicațiile medicilor. „Eficacitatea maximă a vaccinului nu este atinsă. Cu cât stă mai mult la temperaturi mai ridicate decât ar trebui, cu atât serul își pierde eficiența. Pentru organismul uman nu reprezintă un risc dacă este administrat așa, dar nu mai produce imunitatea la COVID-19”, a explicat medicul infecționist Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, pentru Libertatea.

Informații din culise: Divorțul lui Costel Alexe, doar un aranjament pentru a pune la adăpost averea? Firmele și averea familiei sale. Potrivit unei informaţii din surse de la vârful PNL, Costel Alexe ar fi divorţat de soţia sa. Ziarul de Iași crede că divorțul nu este unul real ci doar un aranjament pentru a apăra a­ve­rea. Alţi politicieni pe numele căro­ra au fost deschise, de asemenea, dosa­re de cercetare penală, au preferat să trea­că o parte din avere pe numele copiilor, indiferent dacă aceştia erau majori sau minori. Este cazul chiar fostului şef al lui Alexe, Relu Fenechiu. Cert este că averea lui Costel Alexe a cunoscut un „boom“ important odată cu intrarea în „politica mare“ a liberalului, acum aproape 10 ani, mai scrie Ziarul de Iași.

Cum a fost răpită o tânără din Dolj chiar sub privirile părinţilor ei. „Lăsaţi-o, nu v-o dau”. Incidentul a avut loc pe data de 30 decembrie în localitatea doljeană Catane. În imaginile surprinse de o camera de supraveghere din zonă se vede cum doi tineri răpesc o fată în vârstă de 18 ani chiar de lângă rudele sale. Tânăra este târâtă pe asfalt şi băgată cu forţa într-o maşină. Aceleaşi imagini arată cum rudele încearcă să o salveze, dar toate eforturile sunt zadarnice. „Lăsaţi-o, nu v-o dau. Nu plecaţi, lăsaţi-mi fata”, a strigat disperată mama tinerei după ce a fost lovită şi trântită la pământ de unul dintre răpitori, potrivit Adevărul.